Πολλές γυναίκες βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν και νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να το σταματήσουν. Μπορεί να υπάρχει κάποια οργανική αιτία, μπορεί να είναι άγχος, όπως και να έχει όταν βλέπεις τούφες στα χέρια σου ή στον νιπτήρα σου, σίγουρα δεν είναι ωραίο συναίσθημα.

Μπορεί να ξοδέψεις πολλά χρήματα σε κρέμες, αλοιφές και σε δερματολόγους αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα δεις αποτέλεσμα, καθώς η αιτία μπορεί να παραμένει.

Η λύση μπορεί να βρίσκεται σε μια αρχαία τεχνική, την αγιουβέρδα, που έχει τις ρίζες της στην Ινδία και βασίζεται στην ιδέα της ισορροπίας του οργανισμού. Χρησιμοποιεί τη διατροφή, τη θεραπεία με βότανα και τη γιόγκικη αναπνοή για τη θεραπεία των ανισορροπιών του οργανισμού. Βασίζεται σε τρεις φυσικές ενέργειες που ονομάζονται doshas: Kapha (νερό), Pitta (φωτιά) και Vata (άνεμος). Τα doshas, στην αγιουρβέδα, αποτελούνται από μοναδικούς συνδυασμούς των πέντε στοιχείων: το Kapha είναι το νερό και η γη, το Vata είναι ο αέρας και ο χώρος, ενώ το Pitta είναι η φωτιά και το νερό.

Η έννοια των πέντε μεγάλων στοιχείων (χώρος, αέρας, φωτιά, νερό και γη) σε βοηθάει να κατανοήσεις και να αξιολογήσεις τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων υγείας στην αγιουρβέδα.

Τα τρία doshas είναι έμφυτα σε όλους σε διαφορετικές αναλογίες, καθιστώντας τον καθένα μοναδικό. Αλλά έχεις και κάποιο έλεγχο πάνω τους καθώς τα στοιχεία τους αυξάνονται ή μειώνονται στο σώμα μέσω της διατροφής ή του τρόπου ζωής, προκαλώντας αλλαγές και ανισορροπίες. Ο στόχος είναι να διατηρείς τα doshas σε ισορροπία.

Αν και η αγιουρβέδα ως πρακτική αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια, υπάρχουν πρόσφατες έρευνες που υποστηρίζουν τις ιδέες της, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητάς της στη θεραπεία της τριχόπτωσης . Στην αγιουρβέδα, η τριχόπτωση πιστεύεται ότι προκαλείται από τη συσσώρευση του στοιχείου της φωτιάς (Pitta) στο σώμα σου, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή των θυλάκων των τριχών. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Ως εκ τούτου, ο στόχος σου θα ήταν η αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας για να βοηθήσεις στην αναστροφή της τριχόπτωσης.

Μόλις βρεις ποιο από τα 3 doshas είναι κυρίαρχο στον οργανισμό σου μπορείς να ξεκινήσεις μία θεραπεία. Διάφορα φυσικά βότανα μπορεί να σε βοηθήσουν να ανακτήσεις το τριχωτό της κεφαλής. Μπορείς να ξεκινήσεις να λαδώνεις τακτικά τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σου, μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να αποφύγεις την δημιουργία φλεγμονών.

Η διατροφή παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην υγεία των μαλλιών σου. Καλό είναι να αποφεύγεις τις πικάντικες τροφές, όπως οι κόκκινες και οι πράσινες τσίλι, τα jalapeños και τις καυτερές σάλτσες.

Μια άλλη θεραπεία για την τριχόπτωση μπορεί να είναι η αλόη βέρα. Εκτός του ότι είναι φυσικά δροσιστική, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της υπερβολικής λιπαρότητας με τη φυσική κολλώδη φύση της.

Μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα προϊόντα αγιουρβέδας και να παρατηρήσεις τις αλλαγές στα μαλλιά σου. Είναι ένας φυσικός τρόπος, σχετικά ανέξοδος, και μπορεί να σου προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μια δοκιμή θα σε πείσει!