Για το σαββατοκύριακο που έρχεται ένα μυθιστόρημα που θα σε καθηλώσει, ειδικά αν είσαι και λίγο λάτρης της ιστορίας και του μυστηρίου. Μια ιστορία που περιέχει μέσα της αγάπη, δράμα, ίντριγκα και λίγη δράση, όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο στο ανάγνωσμά σου.

Βρισκόμαστε στο 1137 και ο δούκας της Ακουιτανίας βρίσκεται νεκρός. Το πτώμα έχει δηλητηριαστεί, η κόρη του Ελεονώρα αποφασίζει να πάρει εκδίκηση και γι’ αυτό σχεδιάζει έξοχα τα βήματα που θα ακολουθήσει, από τον μελλοντικό σύζυγό της μέχρι τη βασιλεία του δουκάτου της ή της Γαλλίας.

Αυτή η γυναίκα, μια από τις πιο έξυπνες γυναίκες του Μεσαίωνα, μας αφήνει μια ενδιαφέρουσα βιογραφία, είχε εξουσία, βασίλευε και αποφάσιζε για τη μοίρα του λαού της χωρίς τη βοήθεια ενός άνδρα, μόνο με την ευφυΐα της, την πονηριά της και τα μεγάλα της χαρίσματα στις γλώσσες ή σε θέματα από τα μαθηματικά μέχρι το κυνήγι. Έκανε δικές της τις συμβουλές που της έδιναν ο πατέρας της, οι θείοι και οι θείες της και η ερωμένη της. Ξεπέρασε κάθε λόγιο της εποχής της και περιτριγυρίστηκε από σπουδαίους χαρακτήρες, όχι μόνο από την οικογένειά της.

Η ιστορία που διαδραματίζεται τον 12ο αιώνα, με την Ελεονώρα, σε ηλικία δεκατριών ετών, να μένει ορφανή, να χρησιμοποιεί τη μεγάλη της ανεξαρτησία για να μην εξαρτάται από τους άνδρες και να σχεδιάζει μια εκδίκηση αντάξια των σοφότερων. Όμως όλα δεν είναι όπως φαίνονται. Ο πατέρας του πρόσφατου συζύγου της δολοφονείται όπως και ο δικός της πατέρας και αυτό ανατρέπει τα σχέδια της πρωταγωνίστριάς μας.

Είναι μια κοπέλα που αναγκάστηκε να μεγαλώσει πολύ νωρίς και να αποδεχτεί ένα πεπρωμένο που ούτε ήθελε ούτε περίμενε. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Λουδοβίκο και αυτό κάνει τους δύο χαρακτήρες να ταιριάζουν μεταξύ τους περισσότερο απ’ ό,τι θα ήθελαν. Δύο παιδιά που παίζουν παιχνίδια βασιλιάδων και βασιλισσών όπου δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν και όπου ο καθένας μπορεί να γίνει ένας τέλειος ξένος μέσα σε μια νύχτα.

Σε μια απόλυτα ιστορικά πλαισιωμένη πλοκή, η συγγραφέας σας ταξιδεύει σαν ταινία στις περιπλοκές της γαλλικής αυλής και των ανθρώπων του Μεσαίωνα, καθώς και στο μυαλό και την καρδιά της Ελεονώρας της Ακουιτανίας. Η πλοκή είναι πολύ καλά συνυφασμένη, ξεκινώντας με μια σύντομη επεξήγηση του κάθε χαρακτήρα και ξεδιπλώνοντας στη συνέχεια ολόκληρη την ιστορία.

Γενικά, ένα πολύ καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα που σίγουρα αξίζει το βραβείο Planeta 2020 που κέρδισε. Eίναι εθιστικό καθώς συμβαίνουν συνεχώς πράγματα, άλλα εκπληκτικά, άλλα τρομακτικά, που σε κάνουν να μην μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις.

Το βιβλίο της Eva Maria Garcia Saenz de Untiri κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.