Το κάπνισμα ως γνωστόν μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμφάνισή σου, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σου.

Το κάπνισμα προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων σου, μειώνοντας τη ροή του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στο δέρμα σου. Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν λιγότερες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, πρωτεΐνες-κλειδιά για την υγεία και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Εν τω μεταξύ, ο καπνός συνδέεται με τη μελάγχρωση που μπορεί να κάνει την επιδερμίδα σου να φαίνεται γκρίζα, κοκκινωπή ή ωχρή. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει κηλίδες γήρανσης και πρόωρες ρυτίδες και να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό σου.

ta-ofeli-sto-derma-sou-stamatiseis-kapnisma-2

Τι συμβαίνει όμως στο δέρμα σου όταν κόψεις το κάπνισμα;

Η διακοπή του καπνίσματος ωφελεί σχεδόν όλα τα όργανα του σώματός σου. Συγκεκριμένα:

 • Βελτιώνει την επιδερμίδα και τη μελάγχρωση
  Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τις κηλίδες ηλικίας, την ερυθρότητα και άλλα σημάδια αποχρωματισμού.
 • Μειώνει τα σημάδια γήρανσης
  Με τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειωθεί η «βιολογική ηλικία» των πρώην καπνιστών.
 • Αποκαθιστά την παραγωγή κολλαγόνου
  Το κάπνισμα βλάπτει την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να αποκατασταθεί μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ποτέ μπορείς να δεις τα θετικά αποτελέσματα από τη διακοπή του καπνίσματος στο δέρμα σου;

Τα χρονικά αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν λιγάκι, ανάλογα με την ηλικία και το πόσα χρόνια καπνίζει κάποιος, αλλά γενικά κάποια αρχικά οφέλη θα τα δεις μέσα στον πρώτο μήνα από όταν σταματήσεις να καπνίζεις.

Γενικά τα σημάδια ηλικιακών κηλίδων και της υπερμελάγχρωσης μπορούν να μειωθούν μέσα σε ένα μήνα και οι διάφορες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος από το κάπνισμα αρχίζουν να αντιστρέφονται περίπου 4-12 εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις στην αποκατάσταση του δέρματος;

 • Να διατηρείς μια ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Να καταναλώνεις καθημερινά αρκετό νερό και να ελαχιστοποιήσεις το αλκοόλ.
 • Να αθλείσαι αρκετά.
 • Να κοιμάσαι καλά. Όπως και τα υπόλοιπα όργανα στο σώμα σου, το δέρμα σου θεραπεύεται όσο κοιμάσαι.
 • Να χρησιμοποιείς το αντηλιακό σου όλο τον χρόνο, ακόμη και όταν έχει συννεφιά.
 • Να διατηρείς μια καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος. Το πλύσιμο, η ενυδάτωση και η φροντίδα του δέρματός σου μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσής του.
 • Να χρησιμοποιείς ειδικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την αποκατάσταση της επιδερμίδας. Όπως, οι οροί με βιταμίνη C που μπορούν να μειώσουν τις ρυτίδες και να φωτίσουν το δέρμα, η νιασιναμίδη που μπορεί να βοηθήσει στην ελάφρυνση της εμφάνισης της υπερμελάγχρωσης και των κηλίδων ηλικίας και η ρετινόλη που είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση των ρυτίδων.
 • Να περιποιείσαι το δέρμα σου με βάση τις ανάγκες σου, όπως με διάφορες θεραπείες δερματολογίας και ομορφιάς (π.χ. θεραπείες ανάπλασης με λέιζερ, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υφής του δέρματος και στη μείωση του αποχρωματισμού).

Γενικά να θυμάσαι ότι ο κάπνισμα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βλάψει σοβαρά το δέρμα και την επιδερμίδα σου. Δεν είναι όμως αργά για να αντιστρέψεις αυτά τα σημάδια. Ξεκίνα σήμερα κιόλας και βγάλε το τσιγάρο από τη ζωή σου. Σίγουρα η πράξη αυτή θα σε ανταμείψει!