Σίγουρα έχεις ακούσει το ορόσημο των 7 χρόνων στις σχέσεις, τα 7 κρίσιμα χρόνια που αν τα ξεπεράσεις επιτυχώς η σχέση σου έχει πολλές πιθανότητες να διαρκέσει. Για πολλούς άφταστος στόχος, για κάποιους άλλους, κυρίως των παλαιότερων γενιών, ευκολάκι.

Αν είσαι στις τυχερές και η σχέση σου έχει υπερβεί τα 7 χρόνια, τότε μάλλον όλα βαίνουν καλώς, ή τουλάχιστον καλύτερα από τους περισσότερους. Για όσους και όσες όμως πασχίζουν να φτάσουν αυτό το πρώτο σημαντικό ορόσημο, τότε σίγουρα θα βρουν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες παρακάτω.

Η επταετής φαγούρα γενικά αναφέρεται στην ιδέα ότι τα ποσοστά διαζυγίων φτάνουν στο αποκορύφωμά τους γύρω στα επτά χρόνια δέσμευσης. Αν και η έννοια αυτή έχει αμφισβητηθεί ευρέως, είναι μια ανησυχία που βασανίζει πολλούς αν αρχίσουν να αντιμετωπίζουν συζυγικά προβλήματα επτά χρόνια μετά την έναρξη της σχέσης τους.

Η επταετής φαγούρα δεν αναφέρεται απαραίτητα στην επιθυμία για διαζύγιο, μπορεί να αναφέρεται σε μείζονα ζητήματα της σχέσης, όπως συγκρούσεις, απιστία ή αγεφύρωτες διαφορές. Θέματα όπως αυτά μπορεί να αναδειχθούν κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά χρόνων σε μια σχέση.

Από πού προήλθε η έννοια της επταετούς φαγούρας;

H επταετής φαγούρα είναι ένας δημοφιλής όρος αλλά υπάρχει και κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την εγκυρότητά της. Ενώ οι περισσότερες σχέσεις περιλαμβάνουν την υπέρβαση των προκλήσεων, δεν είναι βέβαιο αν αυτές εμφανίζονται πάντα επτά χρόνια μετά από μια σχέση. Οι έρευνες έχουν καταγράψει ένα μοτίβο όπου τα ποσοστά διαζυγίων είναι χαμηλά στην αρχή μιας σχέσης, αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου μέχρι να φτάσει σε μια κορύφωση και στη συνέχεια πέφτουν και πάλι.

Σύμφωνα με διάφορες θεωρίες πολλοί πιστεύουν ότι τα επτά χρόνια είναι το σημείο ρήξης όπου τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια παίρνουν διαζύγιο ή γενικά αν είσαι σε μια σχέση, μπορεί να τελειώσει στα επτά χρόνια.

Το 1955 κυκλοφόρησε μια ταινία με τίτλο «7 χρόνια φαγούρα (The Seven Year Itch)»με πρωταγωνίστρια τη Μέριλιν Μονρόε. Ένα βασικό σημείο της πλοκής αφορά έναν άνδρα που επιθυμεί γυναίκες με τις οποίες δεν είναι παντρεμένος. Οι επιθυμίες του επικυρώνονται από ένα χειρόγραφο που γράφτηκε από έναν άνδρα ψυχίατρο, ο οποίος υπέθεσε ότι όλοι οι άνδρες απατούν τις γυναίκες τους κατά τον έβδομο χρόνο του γάμου τους.

Ενώ η πρώτη σημαντική αναφορά στην επταετή φαγούρα στα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζει την ιδέα ότι οι άνδρες επηρεάζονται από την επταετή φαγούρα, καμία έρευνα δεν αναφέρει ότι η έννοια αυτή ισχύει μόνο για το αντρικό φύλο. Επιπλέον, κανένα στοιχείο δεν δηλώνει ότι η επταετής φαγούρα ισχύει, ειδικά για την απιστία.

Τα παλιά χρόνια τα ζευγάρια δεν συνηθίζονταν να ζουν μαζί πριν τον γάμο, ενώ τώρα πια η προγαμιαία συμβίωση είναι πολύ πιο συνηθισμένη. Οπότε η «επταετής φαγούρα» μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια, αλλά και όλους εκείνους που είναι σε μακροχρόνιες σχέσεις (είτε έχουν παντρευτεί είτε όχι).

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα διαζύγια κορυφώνονται γύρω στον πέμπτο χρόνο του γάμου. Αλλά, είτε είναι το πέμπτο είτε το έβδομο έτος, υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι τα ποσοστά διαζυγίων κορυφώνονται σε κάποιο σημείο μιας σχέσης.

Πώς να ξεπεράσεις τη φαγούρα των επτά ετών στη σχέση σου

Ορισμένα ζευγάρια μπορεί να ανησυχούν αν οι διαφωνίες τους κορυφώνονται ή η χημεία τους δεν είναι όπως παλιά, γύρω στα επτά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διασφαλίσεις τη σχέση σου από τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις.

Δοκίμασε ατομική ή/και θεραπεία ζεύγους
Η θεραπεία, τόσο η κοινή όσο και η ατομική, μπορεί να είναι χρήσιμη. Αν κάποιος από τους δύο σας έχει σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή του ή ανεπίλυτα τραύματα, καλό είναι να αναζητήσει κάποια υποστήριξη. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι κανένας από τους δύο δεν φορτώνει τα στρες του στον άλλον.

Εάν έχετε συγκρουόμενες συμφέροντα, η επικοινωνία σας είναι προβληματική ή υπάρχει σεξουαλική δυσαρέσκεια, ένας θεραπευτής ζευγαριών θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή λύση. Μπορείς να βρεις κάποιον ειδικό θεραπευτή για να σε βοηθήσει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις.

Μάθε να επικοινωνείς με τον σύντροφό σου με ειλικρίνεια και σεβασμό

Φρόντισε η επικοινωνία μεταξύ σας να είναι ουσιαστική και διαρκής και να δίνετε προτεραιότητα στον αλληλοσεβασμό. Αν χρειάζεσαι κάτι, ενημέρωσε τον σύντροφό σου, μίλα μαζί του για ό,τι σε απασχολεί, χωρίς φωνές και εντάσεις. Μην αποφεύγεις την επικοινωνία, γιατί τα προβλήματα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν με μαγικό τρόπο.

Να θυμάσαι ότι μια υγιής σχέση είναι κοινή ευθύνη, και οι δύο θα πρέπει να συνεργαστούν για να αναζητήσουν λύση στα όποια προβλήματα υπάρχουν, ο ένας μόνος δεν επαρκεί. Διαφορετικά, η δυσαρέσκεια θα συσσωρευτεί και μόνο επιπλέον προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Μην ξεχνάς να μιλάς με σεβασμό για τον σύντροφό σου, ακόμα και όταν δεν είναι μαζί σου. Μάθε να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται και μην υπερβάλεις για πράγματα που δεν είσαι σίγουρη. Μπορεί έτσι να ξεπεράσεις την περιβόητη επταετία…

Πηγή: PubMed, National Library of Medicine