Το μεγαλύτερο μυστικό κατά της γήρανσης του προσώπου είναι η καθημερινή χρήση του αντηλιακού. Όσες καλές και ακριβές κρέμες κι να βάζεις, εάν το δέρμα το προσώπου δεν είναι προστατευμένο απέναντι στις ακτίνες του ήλιου τότε γηράσκει και αφυδατώνεται γρηγορότερα. Και επειδή ζούμε σε μια χώρα με πολύ ήλιο, το αντηλιακό θα πρέπει να είναι το βασικό «αξεσουάρ» της τσάντας σου. Ποιο όμως είναι το ιδανικό αντηλιακό για τις ανάγκες σου;

Λιπαρό και ευαίσθητο δέρμα

Αν έχεις λιπαρό δέρμα με τάση να εμφανίζει ακμή ή είναι πολύ ευαίσθητο και εύκολο στις κοκκινίλες και στα εξανθήματα, πρέπει να αποφεύγεις προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά, αρώματα και στοιχεία όπως η οξυβενζόνη. Ακόμη και αντηλιακά που θεωρούνται φυτικά και υπό αλλεργικά είναι πιθανό να προκαλέσουν κάποιες δερματικές αντιδράσεις γιατί παρασκευάζονται με σαλικυλικό οξύ και ecamsule.

Αν λοιπόν έχεις ένα δέρμα που εμφανίζει εύκολα αλλεργικές αντιδράσεις πρέπει να αποφεύγεις τα αντηλιακά που περιέχουν αλκοόλη που αφυδατώνει την επιδερμίδα. Προτίμησε εκείνα με φίλτρο UVB ensulizole που έχει ελαφρότερη και λιγότερο λιπαρή σύσταση, Πολλά φάρμακα κατά της ακμής αυξάνουν την ευαισθησία του ήλιου, με αποτέλεσμα το δέρμα να καίγεται πιο εύκολα από ήλιο Ιδανικό γι ‘αυτήν την περίπτωση είναι τα oil free αντηλιακά, μη φαγεσωρογόνα, σε μορφή ελαφριάς λοσιόν που δεν γυαλίζουν το πρόσωπο.

Ξηρό δέρμα

Εάν αντίθετα έχεις ξηρό δέρμα, μπορείς άνετα να χρησιμοποιείς λιπαρά αντηλιακά που θα το ενυδατώσουν.
Απέφυγε ωστόσο αυτά που είναι σε σπρέι και σε τζελ, γιατί συνήθως περιέχουν αλκοόλη και προτίμησε εκείνα σε μορφή γαλακτώματος που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες όπως υαλουρονικό οξύ, βούτυρο καριτέ ή γλυκολιπίδια.

Εάν έχεις ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, το αντηλιακό σου πρέπει να έχει πολύ υψηλό δείκτη προστασίας που σημαίνει τουλάχιστον SPF 30+. Η καθημερινή χρήση του αντηλιακού σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει να κάνει όχι μόνο με την αντιγηραντική προστασία αλλά με την προστασία της υγείας και της ζωής σου.

Σκουρόχρωμη επιδερμίδα

Αν ανήκεις σε εκείνες που το μαύρισμα το καλοκαίρι είναι «παιχνιδάκι», λόγω της σκουρόχρωμης επιδερμίδας που μαυρίζει εύκολα είναι καλό να ξέρεις, ότι ακόμη κι εσύ χρειάζεσαι αντηλιακό. Το μαύρισμα δεν είναι μια φυσιολογική διαδικασία αλλά μια βλάβη του DNA από την έκθεση στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου για μεγάλο διάστημα. Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο είναι που λειτουργεί συσσωρευτικά και προκαλεί προβλήματα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας με SPF 15+.

Αντιηλιακά για παιδιά

Η επιλογή του σωστού αντηλιακού για τα παιδιά είναι απαραίτητη γιατί τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν χημικά που μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών. Στοιχεία όπως η PABA και η οξυβενζόνη έχουν σχετιστεί με την εμφάνιση δερματικών αντιδράσεων.

Δεν είναι καλή επιλογή η χρήση των αντηλιακών για τους ενήλικες στα παιδιά. Προτίμησε αυτά που απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά με υποαλλεργικές συνθέσεις χωρίς άρωμα και με φυσικά φίλτρα όπως είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου – zinc oxide- και διοξείδιο του τιτανίου- titanium dioxide- που αντανακλούν και δεν απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Αν το αντηλιακό είναι σε μορφή σπρέι είναι καλό να μην εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα του παιδιού αλλά πρώτα στα χέρια σου και μετά να το απλώνεις στο δέρμα του.

Και μην ξεχνάς! Τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται κάθε δύο ώρες ή αμέσως μετά το κολύμπι το καλοκαίρι, ενώ αν το φοράς στην καθημερινότητά σου καλό είναι να το επαναλάβεις μια ακόμη φορά μέσα στην ημέρα, ιδιαίτερα εάν περνάς πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Έχει διαπιστωθεί ότι το μπλε φως των κινητών, υπολογιστών και τάμπλετ προκαλεί μακροχρόνια, βλάβες στην επιδερμίδα σου!