Αυτή τη φορά σε ταξιδεύουμε στην Νότια Ιταλία, στην πόλη του Μπάρι, με το βιβλίο της Rosa Ventrella «Ιστορία μιας καθωσπρέπει οικογένειας», από τις Εκδόσεις Πατάκη. Δύο παιδιά, η Μαρία και ο Μικέλε, γόνοι αντίπαλων οικογενειών, που γνωρίζονται και ερωτεύονται, κρυφά από όλους.

Η μικρή κοινωνία του Μπάρι δεν τους αφήνει να εκφραστούν ελεύθερα και να ζήσουν τα όνειρά τους. Οι οικογένειες τους λειτουργούν σαν ελεγκτές, παρακολουθώντας και ελέγχοντας τις κινήσεις τους. Ο έρωτας όμως πάντα βρίσκει τον τρόπο να ανθεί, ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η δύναμη της φιλίας που μετατρέπεται σε έρωτα και εν τέλει στην κινητήριο δύναμη της ζωής περιγράφεται με πολύ ωραίο τρόπο μέσα από τις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος.

Η ζωή της Μαρίας Ντε Σάντις, της «κακορίζικης» όπως την αποκαλούσαν, και το πώς εξελίχθηκε μέσα σε μία πατριαρχική οικογένεια στις δεκαετίες 1980 – 1990 περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο. Ο πατέρας της, ένας αυστηρός άντρας, η μητέρα της, μία αγράμματη γυναίκα, και εκείνη με τους δύο αδελφούς της, Βιντσέντζο και Τζουζέππε, να προσπαθούν να επιβιώσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Η φτώχεια, η βία, η κακοποίηση και η δύναμη των οικογενειακών δεσμών στοιχεία που συνθέτουν τις κοινωνίες και ιδιαίτερα την εργατική μεσαία τάξη στον Ιταλικό Νότο.

Μοναδικός τρόπος διαφυγής από αυτόν τον τρόπο ζωής για την Μαρία είναι η μόρφωση. Είναι όμως εφικτό να ξεφύγει πραγματικά από τα δεσμά της οικογένειας και από τον τρόπο που μεγάλωσε; Σύμμαχος της σ’ αυτό το ταξίδι διαφυγής ο Μικέλε, ο γιος του αφεντικού της πόλης, που και εκείνος προσπαθεί να ξεφύγει από το μέλλον που του έχουν προδιαγράψει. Πάθη, εμπόδια, έρωτες θα βρεθούν στον δρόμο τους και θα τους κάνουν να αλλάξουν πορεία.

Συναισθήματα νοσταλγίας και μελαγχολίας σου δημιουργούνται καθώς η ιστορία αυτή φαίνεται να τελειώνει μ’ έναν ανατρεπτικό τρόπο.

«Τα πράγματα που μας στερούν νωρίς μένουν περισσότερο καιρό στις αναμνήσεις μας. Ορισμένες φορές μένουν και για πάντα… Δεν πρέπει να κλαίμε για όσα χάσαμε, αλλά να είμαστε ευτυχισμένοι για όσα είχαμε

Ένα πολύ όμορφο ανάγνωσμα που θα σε καθηλώσει και θα σε μεταφέρει σ’ άλλους τόπους και σ’ άλλες εποχές!