Το σεξ είναι το αγαπημένο θέμα των ερευνητών. Χιλιάδες μελέτες έχουν γίνει δίνοντας απαντήσεις σε κάθε ερώτηση ή πληροφορία που θα μπορούσες να χρειάζεσαι γύρω από τη σεξουαλική επαφή. Για τις ορμόνες που εκκρίνονται και προκαλούν ευεξία έως και ευτυχία, για το ότι αντιμετωπίζει την κατάθλιψή έως και το ότι είναι μια εξαιρετική άσκηση που βοηθά στην ισορροπία του βάρους.  

Πρόσφατα όμως, διάβασα μια μελέτη του πανεπιστημίου του Λονδίνου που υποστήριζε ότι το σεξ μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Και η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική εξήγηση είναι ιδιαίτερα πειστική

Ουσιαστικά υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα βοηθούν τον οργανισμό τους να αντισταθεί στην πρόωρη εμμηνόπαυση που τελευταία πραγματικά έχει εξελιχθεί σε μάστιγα.  

Η έρευνα έγινε μεταξύ 3.000 γυναικών και διαπιστώθηκε ότι όσες κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα, έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να μπουν στην εμμηνόπαυση σε οποιαδήποτε ηλικία συγκριτικά με τις γυναίκες που δήλωσαν ότι έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά το μήνα. 

to-sex-kaliteros-tropos-kathisterisi-emminopausis

Όταν λένε σεξουαλική δραστηριότητα οι επιστήμονες εννοούν οποιαδήποτε ερωτική πράξη μπορεί να ερεθίσει τον οργανισμό από τη σεξουαλική επαφή, το στοματικό σεξ, το σεξουαλικό άγγιγμα έως την αυτοϊκανοποίηση. 

Κι αυτό γιατί όταν μια γυναίκα κάνει σεξ ο οργανισμός το αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια τεκνοποίησης και παράγει τα ωράρια κάθε μήνα. Αντίθετα όταν απέχει από το σεξ το μήνυμα που λαμβάνει είναι ότι η περίοδος τεκνοποίησης έχει περάσει οπότε δεν θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση της ωορρηξίας, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο. 

Η επικεφαλής της έρευνας Megan Arnot, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL) εκτιμά ότι η εμμηνόπαυση είναι αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας των γυναικών για να αυξηθούν οι πιθανότητες να παραμένουν υγιείς σε προχωρημένη ηλικία, καθώς είναι πιο ευάλωτες σε ασθένειες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. 

«Η εμμηνόπαυση είναι φυσικά μια κατάσταση αναπόφευκτη για κάθε γυναίκα και δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμπεριφορά που να καθυστερεί την παύση της αναπαραγωγικής ικανότητας. Τα συγκεκριμένα ευρήματα ωστόσο, αποτελούν ενδείξεις ότι ο χρόνος της εμμηνόπαυσης μπορεί να προσαρμοστεί ως απάντηση του οργανισμού στις πιθανότητες μια γυναίκα να μείνει έγκυος» αναφέρει η Ruth Mace, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, η οποία συνεργάστηκε με την Megan Arnot στη μελέτη. 

Με λίγα λόγια αγαπημένη μου, το σεξ δεν είναι μόνο μια μοναδική απόλαυση αλλά και απαραίτητη για την διατήρηση της οργανικής νεότητας

Χωρίς δεύτερες σκέψεις λοιπόν, ξαναβάλε το σεξ στη ζωή σου χωρίς αναστολές και ντροπές. Ακόμη κι αν είσαι ήδη στην εμμηνόπαυση, ή θεωρείς ότι «το σεξ δεν είναι πια για την ηλικίας σου» θυμήσου ότι είσαι μια γυναίκα νέα που της αξίζει να νιώθει και να περνά καλά! Και το σεξ είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό και η πιο απολαυστική «συνήθεια» της ημέρας που δεν έχει ηλικία και σίγουρα δεν θα πρέπει να έχει περιορισμούς.