Τώρα που ο καιρός θυμίζει φθινόπωρο και οι βροχές σε προετοιμάζουν για τον δύσκολο χειμώνα, που λένε ότι θα έχουμε, τι λες για ένα ζεστό ρόφημα!  

Κάτι που όχι μόνο θα σε ζεστάνει και θα σε χαλαρώσει αλλά θα σου δώσει τη «δύναμη» να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη ή την περιστασιακή θλίψη. 

Γιατί έχει αποδειχθεί ότι ανάμεσα στις ευεργετικές ιδιότητες ορισμένων βοτάνων είναι και η ενίσχυση της ψυχικής διάθεσης και υγείας. Φυσικά τα βότανα, που είναι τα γιατροσόφια της φύσης, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού χωρίς την έγκριση γιατρού. 

Βάλσαμο 

Το βάλσαμο λειτουργεί όπως ακριβός είναι το όνομά του. Σαν βάλσαμο για τις «δύσκολες» ημέρες όπου η ψυχολογία είναι πεσμένη. Είναι από τα φαρμακευτικά βότανα, που βελτιών0ουν την διάθεση στα πρώτα στάδια της κατάθλιψης αν και η χρήση του δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή. 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά του τόσο κατά του άγχους και της αυπνίας. 

Αγγελική  

 Η αγγελική εκτός από το υπέροχο άρωμα της έχει και έντονη αντικαταθλιπτική δράση. 

Αυτό οφείλεται στις καταπραϋντικές της ιδιότητες, οι οποίες χρησιμεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους, της αϋπνίας, ακόμη και της έλλειψης όρεξης  που είναι ένδειξη κατάθλιψης. 

Τα βότανα, εκτός από το χαμομήλι, καλό είναι να δίνονται σε παιδιά κάτω των 6 ετών μόνο μετά από έγκριση παιδιάτρου. Η αγγελική πάντως δεν είναι βότανο για παιδιά. 

Παπαρούνα 

 Οι παπαρούνες ανήκουν στα φαρμακευτικά βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της θλίψης και της κατάθλιψης ενώ όπως τα περισσότερα βότανα με καταπραϋντικές ιδιότητες είναι εξαιρετικό σε περιπτώσεις άγχους και αυπνίας. 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα βότανα μόνα τους ή να φτιάξεις ένα ζεστό ρόφημα κάνοντας συνδυασμούς. Χρειάζονται λίγο χρόνο μέσα σε ζεστό νερό να βγάλουν τα αρώματα και τις ουσίες τους και είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.