Δεν γινόταν να τελειώσει το καλοκαίρι και να μην σου έχουμε και μια φιλοσοφική πρόταση. Ως θαυμαστές του Paulo Coelho, έπεσε στα χέρια μας και διαβάσαμε το «Μακτούμπ». Μακτούμπ στα αραβικά σημαίνει «είναι γραμμένο». Ένα βιβλίο που κάθε του σελίδα είναι και μια διαφορετική μικρή ιστορία. Ένα μάθημα ζωής.

Το βιβλίο αυτό σου δείχνει τον δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο στόχο του να βρει κανείς τον εαυτό του. Το «Μακτούμπ» είναι ένας θησαυρός σοφίας, γεμάτος εμπνευσμένες ιστορίες που θα σε κάνουν να σκεφτείς και θα σου επιτρέψουν να δημιουργήσεις το δικό σου όραμα για τον κόσμο.

«Ένας άνθρωπος που αναζητά μόνο το φως, ενώ αποφεύγει τις ευθύνες του, δεν θα βρει ποτέ τη φώτιση. Ένας άνθρωπος που έχει τα μάτια του καρφωμένα στον ήλιο καταλήγει τυφλός».

«Είναι μέρος της τέχνης της ζωής να μη διαπραγματεύεσαι όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες».

«Εφόσον δεν βλάπτεις κανέναν, μπορείς να αλλάζεις γνώμη κατά καιρούς, να πέφτεις σε αντιφάσεις χωρίς να ντρέπεσαι. Είναι δικαίωμα σου. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι – γιατί έτσι κι αλλιώς θα έχουν τη δικής τους άποψη. Χαλάρωσε λοιπόν. Άφησε το σύμπαν να κινείται αέναα, ανακάλυψε τη χαρά του να εκπλήσσεις τον εαυτό σου».

«Ο φόβος δεν είναι σημάδι δειλίας. Ο φόβος μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργούμε με θάρρος και αξιοπρέπεια απέναντι στις καταστάσεις της ζωής. Το ότι κάποιος βιώνει φόβο και παρ’ όλα αυτά προχωρά – χωρίς να αφήνεται να τρομοκρατηθεί – αποτελεί απόδειξη θάρρους».

«Θάνατος είναι να μένεις πάντα στην ίδια θέση. Αν είσαι πολύ ήσυχος, δεν ζεις».

«Όλα πάντα πάνε καλά στο τέλος. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, είναι επειδή δεν έχετε φτάσει ακόμα στο τέλος».

«Η γλώσσα των σημαδιών είναι εκεί, μπροστά μας, για να μας διδάξει τον καλύτερο τρόπο δράσης. Ωστόσο, συχνά διαστρεβλώνουμε αυτά τα σημάδια, έτσι ώστε να «συμφωνούν» με αυτό που θέλουμε να κάνουμε ούτως ή άλλως».

«Η αγάπη δεν εμπόδισε ποτέ κανέναν να ακολουθήσει τα όνειρά του.
Όλοι χρειαζόμαστε αγάπη.
Πόσες φορές μας ζήτησαν αγάπη και απλά γυρίσαμε την πλάτη; Πόσες φορές φοβηθήκαμε να πλησιάσουμε κάποιον και να του πούμε, απερίφραστα, ότι είμαστε ερωτευμένοι;
Προσοχή με τη μοναξιά. Είναι τόσο εθιστική όσο και τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά».

«Η απλή διαδικασία της γραφής μας βοηθά να οργανώσουμε τις σκέψεις και να αποσαφηνίσουμε τον κόσμο γύρω μας. Ένα χαρτί και ένα στιλό κάνουν θαύματα – θεραπεύουν τον πόνο, εδραιώνουν τα όνειρα και φέρνουν πίσω τη χαμένη ελπίδα. Η λέξη έχει δύναμη».

«Ο φόβος του λάθους είναι η πόρτα που μας κλειδώνει στο κάστρο της μετριότητας. Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον φόβο, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την ελευθερία μας».

«Υπάρχει μόνο ένα σημαντικό πράγμα στη ζωή μας: να ζήσουμε τον Προσωπικό μας Μύθο, την αποστολή για την οποία προοριζόμαστε. Αλλά πάντα καταλήγουμε να υπερφορτωνόμαστε με άχρηστες ασχολίες, που τελικά καταστρέφουν τα όνειρά μας».

«Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν συνεχώς. Κάθε μέρα ο ήλιος φωτίζει έναν νέο κόσμο. Αυτό που ονομάζουμε ρουτίνα είναι γεμάτο καινούργιες προτάσεις και ευκαιρίες. Αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Σήμερα, κάπου, περιμένει ένας θησαυρός, Η πλήξη δεν αφορά τον κόσμο, άλλα τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο».

Ένα βιβλίο-οδηγός γεμάτο σοφία που μπορείς να απολαμβάνεις καθημερινά σε μικρές δόσεις, για να διατηρείς την ευεργετική του επίδραση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα νέο πνευματικό ταξίδι ανοίγεται μπροστά σου με το «Μακτούμπ», ένα ταξίδι που θα σε συγκινήσει!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Α.Α. Λιβάνη και μπορείς να το προμηθευτείς εύκολα εδώ.