Μήπως από εκεί που δεν προλάβαινες από τις καθημερινές δουλειές και δραστηριότητες ξαφνικά έμεινες μόνη και έχεις ελεύθερο χρόνο που σε τρομάζει; Μπορεί τα παιδιά να μεγάλωσαν και να έφυγαν αλλού για σπουδές, μπορεί να παντρεύτηκαν και να άλλαξαν στέγη ή απλά μπορεί κάποιες μέρες της βδομάδας να είσαι μόνη σου λόγω συνεπιμέλειας. Όποιος κι αν είναι λόγος δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι θλιμμένη και να μένεις μόνη σου. Αξιοποίησε αυτήν την περίοδο ελευθερίας που σου δόθηκε για να χαρείς και να δοκιμάσεις νέα πράγματα.

Επικεντρώσου στον εαυτό σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου! Αντί να σπαταλάς την ενέργεια σου καθημερινά σ’ άλλους, τώρα είναι η ευκαιρία να έχεις χρόνο αποκλειστικά για σένα.

Αποδέξου τη νέα σου ελευθερία

Είναι φυσιολογικό να έχεις ανάμεικτα συναισθήματα και να αισθάνεσαι λίγο χαμένη στην αρχή. Αν είσαι παντρεμένη και τα παιδιά απλά ήρθε η ώρα να αναχωρήσουν από την οικογενειακή στέγη, δες το σαν ευκαιρία να αναθερμάνεις τη σχέση σου με τον σύζυγό σου, να ξαναβρεθείτε όπως παλιά. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα καινούργιο χόμπι, όπως ο χορός, η το διάβασμα ή η μαγειρική με φίλους. Είναι μια μεταβατική περίοδος, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επανασυνδεθείς με τον χαμένο σου εαυτό. Μην αναπολείς παλιές καταστάσεις, δες το θετικά, σαν μια νέα ευκαιρία και σίγουρα θα βρεις χαρά μέσα από άλλες δραστηριότητες.

Ανακάλυψε ξανά τον εαυτό σου

Βγες έξω και βρες τι σου αρέσει να κάνεις, τι σε γεμίζει και σου δίνει χαρά. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η πεζοπορία, ή οι ημερήσιες εκδρομές, ή να πηγαίνεις στο θέατρο ή μια αθλητική δραστηριότητα. Παλιότερα μπορεί ο περιορισμένος χρόνος να σε εμπόδιζε να κάνεις τα πράγματα που σου άρεσαν όσο συχνά ήθελες, αλλά τώρα ίσως να μπορείς να τα ξαναρχίσεις. Ειδικά αν περνάς τη φάση της εμμηνόπαυσης και οι ορμόνες σου έχουν τρελαθεί, είναι πολύ σημαντικό να βρεις τρόπους να διοχετεύσεις την ενέργειά σου για να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου. Να περνάς χρόνο με φίλους, σίγουρα είναι μια καλή συμβουλή που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις καλύτερα στα συναισθήματα μοναξιάς που μπορεί να νιώθεις.

Επανασυνδέσου με τον σύντροφό σου

Αρχικά πρέπει να τα ξαναβρείς με τον εαυτό σου και μετά μπορείς να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με τον άνθρωπο που ζείτε μαζί. Ξαναβγείτε ραντεβού, διασκεδάστε, θυμηθείτε πως είναι να είστε ζευγάρι, όχι μόνο γονείς. Εδραιώστε την οικειότητα μεταξύ σας, ακόμα και αν πιστεύεις ότι έχει πια χαθεί. Η δύναμη της αγκαλιάς και ενός φιλιού μπορεί να σε εκπλήξει. Και σίγουρα αν ο σύντροφός σου δει ότι προσπαθείς θα καταβάλει κι εκείνος μια αντίστοιχη προσπάθεια. Με το να αγνοείς τα προβλήματα, το μόνο που κάνεις είναι να εδραιώνεις μια προβληματική κατάσταση.

Αν είσαι μόνη σου, τότε αυτή είναι μια καλή περίοδος να βγεις και να κάνεις νέες γνωριμίες. Όποια κι αν είναι η ηλικία σου, βγες και διασκέδασε. Άσε τα ταμπού στο σπίτι και δες τη ζωή σου διαφορετικά.

Διατήρησε επαφή με τα παιδιά σου

Ακόμα κι αν μεγάλωσαν κι έφυγαν από το σπίτι, δεν σημαίνει ότι σε ξέχασαν… Ξεκίνησε νέες οικογενειακές παραδόσεις για να περνάς ποιοτικό χρόνο μαζί τους όταν βρίσκεστε και μην γκρινιάζεις για το πόσο συχνά ή όχι σε παίρνουν τηλέφωνο. Δίνοντας στα παιδιά αυτονομία και δείχνοντας τους εμπιστοσύνη τα φέρνεις πιο κοντά σου, δεν τα απομακρύνεις. Κανόνισε οικογενειακές διακοπές ή εκδρομές που θα μπορούσατε να κάνετε όλοι μαζί για να έρθετε κοντά και να είστε ενεργό μέλος της ζωής του. Και φυσικά βοηθάει να εξοικειωθείς λιγάκι με την τεχνολογία και να μιλάς μαζί τους την ίδια γλώσσα. Αν το παιδί σου είναι πολύ ενεργό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπάθησε κι εσύ όσο μπορείς να παρακολουθείς την πορεία του κι από εκεί και να συμμετέχεις στη δράση του.

Ζήτησε υποστήριξη αν νιώθεις ότι την χρειάζεσαι

Μπορεί η όλη κατάσταση να σε έχει επιβαρύνει συναισθηματικά και να μην μπορείς να διαχειριστείς ξαφνικά αυτή την αλλαγή. Δεν πειράζει, μην αγχώνεσαι. Ο καθένας βιώνει με διαφορετικό τρόπο τις αλλαγές στη ζωή του. Δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή που μπορείς να ακολουθήσεις και αμέσως να αισθανθείς υπέροχα. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Μίλα με ανθρώπους γύρω σου, εξέφρασε τα συναισθήματά σου και τις σκέψεις σου, μην τα κρατάς μέσα σου. Μιλώντας με τους άλλους μπορεί να σου ανοίξει νέους δρόμους που δεν ήξερες ότι υπάρχουν. Δοκίμασε τον διαλογισμό που επίσης είναι ευεργετικός για την ψυχική σου υγεία.

Να θυμάσαι ότι ο ρόλος σου ως μαμά δεν παύει να ισχύει ποτέ, όσο κι αν μεγαλώσουν τα παιδιά σου. Απλά μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου στην πορεία! Μην χάνεσαι στους άλλους ρόλους που ζητούνται από σένα, να έχεις πίστη στον εαυτό σου, στις δυνάμεις και στα θέλω σου. Και φυσικά να διεκδικείς αυτά που θέλεις και σου αξίζουν! Στο χέρι σου είναι κάθε αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή σου να είναι ευκαιρία για κάτι όμορφο που μόλις ξεκινάει…