Τι θα έλεγες να μάθεις περισσότερα για τη δημιουργία του κόσμου και της ζωής σ’ αυτόν τον πλανήτη; Το βιβλίο του Bill Bryson, «Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, προσπαθεί να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο στον αναγνώστη τη μαγεία των θετικών επιστημών.

Ένα ταξίδι για το πώς δημιουργήθηκε η Γη και τα όντα που κατοικούν σ’ αυτήν. Από τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang) μέχρι την ανάπτυξη του πολιτισμού ο Bill Bryson προσπαθεί να καταλάβει πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, πώς από το τίποτα δημιουργήθηκε η ζωή.

Έχοντας μελετήσει διάσημους αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους και μαθηματικούς, διαβάζοντας συγγράμματα και κάνοντας επισκέψεις σε τόπους ανασκαφής, o Bill Bryson προσπάθησε να εμβαθύνει στον τρόπο που οι ειδικοί εξηγούν τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα.

Με τρόπο απλό και μερικές φορές χιουμοριστικό προσπαθεί να μεταφέρει αυτή τη γνώση στους απλούς ανθρώπους. Σε ταξιδεύει στο απέραντο σύμπαν, στους πλανήτες και στον πλανήτη που κατοικούμε όλοι μας, στη Γη. Εξηγεί πώς οι επιστήμονες μετράνε τον χρόνο, τα εδάφη, τα πετρώματα και πώς βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Και προπάντων υπενθυμίζει σ’ όλους ότι παρόλη τη γνώση που έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα, είναι πολλά αυτά που παραμένουν ανεξερεύνητα και πολλά ερωτήματα που είναι ακόμα αναπάντητα. Είναι συγκλονιστικό να παραδέχεσαι ότι τελικά γνωρίζεις ελάχιστα πράγματα για τον κόσμο που ζεις!

Ένα βιβλίο που θα σίγουρα σου δημιουργήσει περαιτέρω ερωτήματα και τροφή για σκέψη…