Αγαπημένο και διαχρονικό, το έργο της Μιμής Ντενίση, «Σμύρνη μου αγαπημένη», ιδανική συντροφιά για τις ώρες στην παραλία. Έχοντας δει το θεατρικό έργο και την ταινία, ήθελα να διαβάσω και το βιβλίο γιατί πάντα τα βιβλία σου δίνουν μια διαφορετική, πιο προσωπική άποψη στην κάθε ιστορία. Και φυσικά δεν με απογοήτευσε, αντιθέτως μου δημιούργησε μια πιο διευρυμένη εικόνα για εκείνα τα χρόνια και για την καταστροφή μιας υπέροχης κοσμοπολίτικης πόλης…

Το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στο 1917 στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας και μας συστήνει την οικογένεια της Φιλιώς Μπαλτατζή. Την Ευταλία, την Ζαχαρούλα, τον Δημητράκη, τον Οσμάν, τον Σπύρο, την Αγγέλα, την Λευκοθέα… Μια οικογένεια με κύρος και ισχύ στην πόλη της Σμύρνης. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας αυτής ξεδιπλώνεται και η ιστορία της Σμύρνης.

Νοσταλγία για μια άλλη εποχή και για μια πόλη που χάθηκε άδικα. Η καταστροφή του 1922 άλλαξε τις ζωές πολλές ανθρώπων, άλλοι χάθηκαν για πάντα κι άλλοι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και έγιναν ξαφνικά πρόσφυγες. Η αφορμή γι’ αυτό το ταξίδι, δίνεται από ένα μικρό τεφτέρι με συνταγές που βρέθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό το 1923 και έφερε στον νου αναμνήσεις.

Έρωτες, πάθη, προδοσίες διαδραματίζονται στις σελίδες του βιβλίου και σε ταξιδεύουν στην Σμύρνη. Πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα ξένων κρατών εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών, που δεν φαντάζονταν τι τους περίμενε. Όταν η ζωή σου παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή, χωρίς να έχεις τον παραμικρό έλεγχο, τότε τι μπορείς να κάνεις; Μόνο να ελπίζεις και να συνεχίζεις να ζεις. Να μην τα παρατάς.

Ένα βιβλίο που όλοι καλό θα ήταν να διαβάσουν, έστω μία φορά, γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται και πρέπει να γνωρίζεις το παρελθόν σου για να μπορέσεις να διαμορφώσεις ένα καλύτερο μέλλον. 100 χρονιά έχουν περάσει αλλά τίποτα δεν έχει ξεχαστεί, και ούτε πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Γιατί… «Σαν δεν θέλεις να πεθάνεις, να θυμάσαι, μην ξεχνάς».

Το δημοφιλές θεατρικό έργο έχει γυριστεί και ταινία (5 Βραβεία Ίρις της Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου) που μπορείς να απολαύσεις σε κάποιο θερινό σινεμά, αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.