Είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι υπάρχουν φορές που αμφισβητείς τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου, ιδιαίτερα όταν προσπαθείς να αποδείξεις κάτι σε τρίτους. Η αμφισβήτηση αυτή και ο φόβος για την αντιμετώπιση κάτι νέου και καινούργιου γίνεται όμως αντιληπτή και στους άλλους, ειδικά όταν πρόκειται για μελλοντικούς εργοδότες.

Στην εποχή που ζούμε με τις συνεχόμενες αλλαγές, είναι πολύ συχνό φαινόμενο η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος και μερικές φορές και η δοκιμή σ’ ένα τελείως νέο περιβάλλον που μπορεί να μην έχεις σχετική εμπειρία. Θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι εμπειρίες έρχονται από όλες τις εργασίες που έχεις εκτελέσει, όχι μόνο την τελευταία, και σίγουρα είναι κάτι που μεταβάλλεται κι εξελίσσεται.

Μπορείς να μάθεις κάτι καινούργιο οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου αρκεί να το θελήσεις. Ηλικιακοί περιορισμοί δεν υπάρχουν, ότι και αν έχεις ακούσει από ορισμένους. Θέληση για μάθηση να έχεις και όλα είναι στο χέρι σου. Ακόμα και η αλλαγή καριέρας στα 50! Και δεν υπάρχει τίποτα κατακριτέο σ’ αυτό.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες εκείνες που αλλιώς ξεκίνησαν την καριέρα τους στα 25 και μετά με την πάροδο του χρόνου και τη δημιουργία οικογένειας, άλλαξαν λίγο οι προτεραιότητες και οι επιθυμίες τους. ¨Η μπορεί απλά να βαρέθηκες αυτό που κάνεις και να επιθυμείς μια αλλαγή. Δεν είναι κακό να παραδεχτείς ότι κάτι δεν σου αρέσει πια και θέλεις να το αλλάξεις.

Και σίγουρα μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει ότι τώρα είναι αργά, ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες, ότι η αγορά εργασίας είναι μόνο για τους νέους και άλλα τέτοια σχετικά. Θέσεις εργασίας υπάρχουν για όλους, το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και επιμονή. Επιμονή μέχρι να πετύχεις αυτό που επιθυμείς και αγαπάς. Γιατί μην ξεχνάς ότι όταν κάνεις επάγγελμα αυτό που αγαπάς, ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλαβαίνεις και όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται πιο εύκολα.

Η παραμονή σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον που θεωρείς ότι σε βλάπτει, οικονομικά ή ψυχολογικά, δεν σου κάνει καλό. Όσο γρηγορότερα πάρεις την απόφαση να το αλλάξεις, τόσο το καλύτερο για σένα. Αν έχεις τη δυνατότητα κάνε έναν σχετικό πλάνο, για να ρυθμίσεις τα οικονομικά σου για μία περίοδο ώστε να αποφύγεις επιπλέον άγχη.

Σε κάθε νέο βήμα που κάνεις, είναι λογικό να φοβάσαι λίγο για ορισμένα πράγματα και έχεις άγχος. Γι’ αυτό θα πρέπει να το παραδέχεσαι πρωτίστως στον εαυτό σου και να μην αφήνεις αυτόν τον φόβο να σε κυριεύει και να σε κρατάει δέσμια καταστάσεων που δεν θέλεις. Είναι πολύ εύκολο να επικαλείσαι τον φόβο για κάτι καινούργιο και να μην παίρνεις την απόφαση να αλλάξεις τα πράγματα που σε ενοχλούν.

Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μαθαίνεις και στα παιδιά σου από νωρίς. Να αναγνωρίζουν τους φόβους τους και να βρουν τρόπους να ξεπερνάνε ότι τους φοβίζει και τους κρατάει πίσω στη ζωή τους. Πρέπει να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα και να τολμάς, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Η στασιμότητα είναι για πολλούς ισοδύναμη με τον θάνατο. Και στη ζωή όλα αλλάζουν συνεχώς, γι’ αυτό πρέπει να μπορείς να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τις όποιες αλλαγές.

Στην τελική να θυμάσαι ότι όλα είναι θέμα προοπτικής, ο καθένας μπορεί να βρει λόγους τόσο να σε ενθαρρύνει όσο και για να σε αποθαρρύνει, το πιο σημαντικό είναι να πιστεύεις εσύ στον εαυτό σου και να μην αμφιβάλλεις για τις δυνατότητές σου!