Τελευταίο Σαββατοκύριακο του Γενάρη και η σημερινή μας πρόταση είναι ένα διαφορετικό βιβλίο που θα σε γεμίσει ελπίδα και θάρρος για τη ζωή. Σε όποια φάση κι αν βρίσκεσαι τώρα αυτό το βιβλίο του πάτηρ Λίβυου θα σε κάνει να δεις τα πράγματα διαφορετικά. Ο τίτλος του τα λέει όλα «ΖΗΣΕ», ζήσε τη ζωή, μην φοβάσαι να ζήσεις. Γιατί οι περισσότεροι φοβούνται να ζήσουν.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού θα μπορέσεις να ξεπεράσεις φοβίες και πράγματα που σε κρατάνε γαντζωμένη στο παρελθόν, για να μπορέσεις να χαρείς το τώρα, το σήμερα. Θα βρεις κοινά σημεία με τη ζωή σου, το παρελθόν σου, ερωτήσεις που ίσως έχεις κάνει κι εσύ επανειλημμένα στον εαυτό σου αλλά δεν έχεις βρει ακόμα τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Ανεξαρτήτου φύλου κι ηλικίας αυτό το βιβλίο απευθύνεται πραγματικά σ’ όλους, μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να ζήσουν ολοκληρωτικά τη ζωή τους. Ανθρώπους που δεν θέλουν να μιζεριάζουν και να φυτοζωούν, που θέλουν να βρουν τρόπους να προχωρήσουν, να ζήσουν!

Σίγουρα σε κάποια δυσκολία ή περίεργη φάση θα έχεις αναρωτηθεί «γιατί σε μένα», «γιατί να συμβεί αυτό τώρα»; Είναι μια ερώτηση που μας ταλανίζει όλους ανά διαστήματα, άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο, όμως «Δεν έχει νόημα να μένεις στο «γιατί». Το «γιατί» είναι ένα πλοίο που δεν ταξιδεύει αλλά σαπίζει στο λιμάνι. Δεν σε πάει πουθενά. Σε γυρίζει γύρω από τον εαυτό σου. Δε σε εξελίσσει. Στη ζωή πρέπει να ταξιδεύεις. Να κινείσαι. Να μην κολλάς.»

«Δεν είσαι εσύ ο πιλότος στην πτήση της ύπαρξης και της ζωής, αλλά το αεροπλάνο. Αντί λοιπόν να αναλώνεσαι στην αγωνία του απόλυτου ελέγχου, είναι πολύ καλύτερο να καταλάβεις και να συνειδητοποιήσεις ότι στη ζωή δεν μπορείς να ελέγξεις τη ροή των πραγμάτων, μπορείς όμως να ελέγξεις τη δική σου αντίδραση στα πράγματα.»

«Είναι φοβερό να βλέπεις να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος τελικά είναι ο περισσότερο δυστυχισμένος στη ζωή του. Είναι τρελό αλλά απόλυτα αληθινό. Συμβαίνει καθημερινά.»

«Να θυμάσαι ότι ακούμε και βλέπουμε αυτό που αντέχουμε σε κάθε ψυχική φάση της ζωής μας. Κι όσο δεν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, ο Θεός θα μας το φέρνει συνεχώς μπροστά μας μέχρι ή να το λύσουμε ή να πάρουμε το μάθημα που χρειαζόμαστε.»

«Είναι αδύνατον να υποφέρεις σε μια σχέση, σε μια δουλειά, γενικά στη ζωή σου κι αυτό να μην βγει πάνω στο κορμί σου. Το σώμα μέσα από τις ασθένειες διηγείται τις ιστορίες της ψυχής μας. Ό,τι δεν είπαμε, ό,τι κρύψαμε, ό,τι φοβηθήκαμε, ό,τι καλύψαμε και δεν αντιμετωπίσαμε γίνονται αρρώστιες. Οι αρρώστιες του κάθε ανθρώπου είναι οι ιστορίες της ψυχής του. Είναι όλα εκείνα που απώθησε και δεν αντιμετώπισε. Τα όνειρα που δεν κάναμε γίνονται εφιάλτες.»

«Μάθε να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε γεμίζουν χαρά και συμβάλλουν στην ηρεμία σου γιατί η ζωή είναι πολύ πολύτιμη για να κάνεις παρέα με ανθρώπους που δεν σε καταλαβαίνουν, που απλώς δε συντονίζονται μαζί σου, που έχουν διαφορετικές αξίες και χαμηλότερες προδιαγραφές από τις δικές σου. »

Από τα αγαπημένα αποσπάσματα αυτού το βιβλίου που νομίζω ότι ταιριάζει για όλους και ιδανικό για επίλογο στη σημερινή μας βιβλιοκριτική:

«Μη ζητάς λίγα και μίζερα, ζήτα από τον Θεό, από τον εαυτό σου και τους άλλους αυτό που αξίζεις. Κι αυτό που αξίζεις μην ξεχνάς ότι εσύ το ορίζεις. Μη δέχεσαι τίποτα λιγότερο από εκείνο που ο Θεός θέλησε για σένα. Ο Θεός σου έδωσε τεράστια αξία, μην πουλιέσαι εσύ για ένα «ξεροκόμματο».

Δεν είσαι για μια θεσούλα, μια σχεσούλα, μια προσευχούλα, μια βολτούλα, μια παρεούλα. Ό,τι κάνεις να είναι όμορφο, δυνατό και χαρούμενο. Να δίνεις και να λαμβάνεις. Να χαίρεσαι αυτό που κάνεις και σε αυτό που είσαι, είτε είναι δουλειά ή σχέση, επαφή με τον Θεό, τους άλλους, τον εαυτό σου. Να είσαι ερωτευμένη με τη ζωή και τα δώρα της.»

Ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να το διαβάσεις, να το προσθέσεις στη βιβλιοθήκη σου και να το χαρίσεις σε αγαπημένα σου πρόσωπα. Από τη στιγμή που θα το πιάσεις στα χέρια σου, δεν θα θέλεις να το αφήσεις! Ένα βιβλίο που θα σε γεμίσει ελπίδα και χαρά, που θα σε κάνει να δεις τη ζωή αλλιώς!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μπορείς να το προμηθευτείς άμεσα από εδώ.