Από την Τρίτη 10 έως και την Δευτέρα 16 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις 58 ξεχωριστές ταινίες αρχαιολογικού και πολιτιστικού περιεχομένου, στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού φεστιβάλ.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας- ΑΓΩΝ με θεματικό τίτλο «Οικουμενική Κοινότητα» αντλεί έμπνευση από το ιδανικό μιας οικουμενικής πολιτείας ανθρώπων που θεμελιώνεται στις πολυπόθητες και φευγαλέες έννοιες της ελευθερίας, ισονομίας και δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα όραμα που μοιάζει ουτοπικό, αλλά για τους εμπνευστές και συνεργάτες του φεστιβάλ παραμένει εφικτό. 

Ένα πλούσιο πρόγραμμα που αντανακλά με ιδανικό τρόπο το εύρος των καλλιτεχνικών απαντήσεων σ’ ένα θέμα που συγκινεί διαχρονικά τους ανθρώπους του πολιτισμού. Ένας θεσμός που αγκαλιάζει την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα, τις λαϊκές τέχνες, τη βιομηχανική αρχαιολογία, τις απτές και άυλες παραδόσεις που συγκροτούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια απόπειρα καταγραφής ενός πλήθος κόσμου που χάνεται νομοτελειακά και αέναα καθώς το σήμερα μεταμορφώνεται σταδιακά στην αρχαιολογία του αύριο.

Μπορείς να δεις εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των ταινιών του φεστιβάλ, 15 από τις οποίες είναι ελληνικές.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει σε επαφή ανθρώπους από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι μοιράζονται το όνειρο μιας καλύτερης ζωής και μιας διαφορετικής προσέγγισης στην επαφή μας με τα κατάλοιπα του παρελθόντος. 

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 7 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 5 ευρώ το μειωμένο και η προπώληση γίνεται μέσω του viva.gr.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν αναλάβει η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου και ο Δημήτρης Κομνηνός, καλλιτεχνικός διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Οδύσσεια Πολιτιστικές Εκδηλώσεις».

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ» τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και  πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που αξίζει να παρακολουθήσεις!