5 tricks για πετυχημένες παρουσιάσεις

Οποιο και αν είναι το επάγγελμα σου, σίγουρα θα έχει χρειαστεί να παρουσιάσεις κάτι σε κάποιον, είτε αυτός είναι πελάτης, διευθυντής, συνάδελφος ή κάποιος συνεργάτης. Μπορεί ίσως και να έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να πείσεις κάποιον. Σίγουρα δεν είσαι η μόνη, καθώς το να κάνεις μια σωστή παρουσίαση δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.
Υπάρχουν πολλοί που αγχώνονται όταν πρέπει να μιλήσουν σε κοινό, ακόμα και αν το κοινό αυτό είναι γνωστοί τους, άνθρωποι που τους γνωρίζουν και τους υποστηρίζουν. Με τον όρο παρουσίαση δεν εννοούμε μόνο την περίπτωση που κάποιος βγάζει λόγο σε κοινό, αλλά και απλά πράγματα όπως να παρουσιάσεις το προϊόν σου σ’ έναν υποψήφιο πελάτη, να αποδείξεις σε κάποιον τον λόγο που χρειάζεται τις υπηρεσίες σου, να πείσεις μια ομάδα για να κάνει κάτι.
Οι παρουσιάσεις έχουν πολλές μορφές και μπορεί να κάνεις καθημερινά παρουσιάσεις πραγμάτων, ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνεις. Από την αρχαιότητα ακόμα, οι ρήτορες παρουσίαζαν τις απόψεις τους σε ανοιχτούς συνήθως χώρους, με πλήθος κόσμου να τους παρακολουθεί.
Ο ανθρώπινος νους επεξεργάζεται καλύτερα τα όποια μηνύματα μέσα από αφηγήσεις και ιστορίες. Ειδικά όταν υπάρχει διαδραστικότητα μεταξύ του ομιλητή και του ακροατηρίου, τότε αυτό είναι ένα βασικό συστατικό για μια πετυχημένη παρουσίαση. Όταν δώσεις τον λόγο σε κάποιον, είτε για ερωτήσεις, είτε για να κάνει κάτι, τον «αναγκάζεις» να γίνει μέρος της ιστορίας σου και όχι να είναι απλός θεατής.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να είναι πετυχημένες οι παρουσιάσεις σου;
Αρχικά, ξεκίνα με την αφήγηση μιας ιστορίας. Σκέψου ένα θέμα που θα ιντριγκάρει το κοινό σου, χρησιμοποίησε λέξεις και εικόνες που θα κρατήσουν τον ακροατή σε εγρήγορση και παρουσίασέ του μια δομημένη σύντομη ιστορία. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μακροσκελές, ακόμα και μια μικρή ιστορία 3-5 λεπτών, μπορεί να κερδίσει τον ακροατή.
Γράψε την ιστορία σου όπως θα την έλεγες σ’ έναν φίλο σου, απεικόνισε τα κύρια σημεία της ιστορίας σου σχεδιάζοντάς τα κάπου και δώσε στην ιστορία σου υπόσταση και χρώμα, με την χρήση φωτογραφιών, βίντεο ή γραφικών.
Χρησιμοποίησε εικόνες. Οι άνθρωποι λατρεύουν τις εικόνες και τους είναι πιο εύκολο να φανταστούν τον εαυτό τους σε μια κατάσταση που βλέπουν μπροστά τους, παρά σ’ ένα κείμενο που διαβάζουν. Οι εικόνες είναι ένα φοβερό εργαλείο, και όσες περισσότερες εικόνες έχεις σε μια παρουσίαση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να την θυμούνται μετά. Η συνδυαστική χρήση λέξεων και εικόνων μπορεί να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, από ότι ένα σκέτο κείμενο.
Αντί να παραθέτεις απλά αριθμούς και δεδομένα προσπάθησε να τα βάλεις σ’ ένα πλαίσιο ώστε οι άλλοι να μπορούν να σε καταλάβουν πιο εύκολα. Δώσε ζωή στα δεδομένα σου και παρουσίασέ τα με μια πιο ανθρώπινη οπτική. Καλοί είναι και οι αριθμοί, αλλά όταν μεταμορφώνονται σε κάτι ανθρώπινο και κατανοητό, μπορείς να περάσεις το μήνυμά σου ευκολότερα.
Προσπάθησε να μην είσαι προβλέψιμη. Τα στοιχεία του αιφνιδιασμού και της έκπληξης μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ σου και να σου φέρουν αποτελέσματα που δεν περίμενες. Επίσης, αν έχεις ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το προϊόν ή την υπηρεσία σου σίγουρα θα κερδίσεις τις εντυπώσεις. Σπάσε τα μοτίβα και γίνε δημιουργική, μην φοβηθείς να τολμήσεις κάτι καινούργιο ή καινοτόμο. Ακόμα κι αν το προϊόν σου δεν είναι καινοτόμο, προσπάθησε να εκπλήξεις τον ακροατή σου με μια πληροφορία που δεν φανταζόταν!
Εξασκήσου και κάνε πρόβες λες και έχεις κάποιον μπροστά σου εκείνη την στιγμή. Μην φοβηθείς να κάνεις λάθη και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να δημιουργήσει και να διασκεδάσει. Μίλα δυνατά και χρησιμοποίησε εκφράσεις κατανοητές για όλες. Όταν αυτό που κάνεις είναι διασκεδαστικό κι ευχάριστο το μεταδίδεις και στους άλλους, όπως ακριβώς και όταν κάτι είναι βαρετό κι αγγαρεία. Γι’ αυτό σκέψου καλά πως θέλεις να είσαι κατά τη διάρκεια της παρουσίασής σου.
Μπορεί τα παραπάνω 5 στοιχεία να φαίνονται πιο σχετικά για κάποιον που κάνει μια εταιρική παρουσίαση, αλλά σίγουρα ο καθένας μπορεί να εμπνευστεί απ’ αυτά και να τα εντάξει στην δική του εργασία και καθημερινότητα. Θυμήσου ότι κι εσύ καθημερινά παρουσιάζεις πράγματα, ακόμα και τον εαυτό σου σ’ άλλους, οπότε καλύτερα να το κάνεις με τον πετυχημένο τρόπο.
Πηγή: Harvard Business Review