Μια ίσως δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας στο εργασιακό του περιβάλλον είναι πολύ πιο αναλώσιμος απ’ ότι πιστεύει. Και εσύ δεν αποτελείς εξαίρεση σ’ αυτό. Όλοι οι άνθρωποι που νομίζεις ότι νοιάζονται για σένα και για τους οποίους κάνεις διάφορες θυσίες τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σου ζωή, στην πραγματικότητα δεν νοιάζονται και τόσο πολύ.

Αν νιώθεις ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ή αν αισθάνεσαι κάθε πρωί πίεση και άγχος για τη δουλειά που σε περιμένει, τότε ίσως η παραίτηση είναι η κατάλληλη λύση για σένα. Καλό είναι όμως να γνωρίζεις τι σε περιμένει μετά από μία παραίτηση, γιατί τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα.

 1. Το 99% των ανθρώπων δεν μένουν σε επαφή.
  Μην εκπλαγείς αν οι περισσότεροι συνάδελφοί σου δεν μπορούν να καταλάβουν την απόφασή σου να παραιτηθείς. Πολύ πιθανόν να σε απομακρύνουν. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι όταν ο τίτλος εργασίας φεύγει, οι άνθρωποι αλλάζουν. Σταμάτα να προσπαθείς να εντυπωσιάσεις τους πάντες.
 2. Θα συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να απολυθείς ανά πάσα στιγμή.
  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ιδέα της αφοσίωσης σε μια εταιρεία είναι ανόητη. Πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου και να ακολουθήσεις την καριέρα και τις ευκαιρίες που έχουν απήχηση σε σένα. Διαφορετικά, θα ζεις τη ζωή κάποιου άλλου.
 3. Είναι πιθανό να συνειδητοποιήσεις ότι δεν εκμεταλλευόσουν όλες τις δυνατότητές σου.
  Μια νέα καριέρα ανατρέπει τον κόσμο σου και σου αποκαλύπτει εναλλακτικά μονοπάτια που δεν μπορούσες να δεις προηγουμένως. Μη φοβάσαι να παραιτηθείς από τη δουλειά σου. Αντιθέτως, να είσαι ενθουσιασμένη με την τεράστια αλλαγή που πρόκειται να συμβεί.
 4. Θα νιώσεις το σύνδρομο του απατεώνα.
  Μπορεί ακόμη και να μετανιώσεις για την απόφασή σου. Μπορεί να τα πράγματα να μην είναι όπως ακριβώς τα φανταζόσουν. Δεν πειράζει. Είναι προτιμότερο να έχεις προσπαθήσει, παρά να βουλιάζεις στην άνεση και να θεωρείς ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι άθλιες. Η δυσφορία είναι αυτή που οδηγεί στην ανάπτυξη.
 5. Η διαδικασία πρόσληψης για την επόμενη θέση εργασίας πιθανόν να σε τρελάνει.
  Η τεχνητή νοημοσύνη έκανε χειρότερη την όλη διαδικασία. Το βιογραφικό σου ελέγχεται από λογισμικό. Μπορούν να κάνουν διακρίσεις χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Τα καλά νέα είναι όμως ότι μπορεί ακόμη και να αποφασίσεις να γίνεις ατομικός επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας μετά από όλο αυτό.
 6. Πιθανότατα θα κερδίσεις περισσότερα χρήματα.
  Ο σημερινός σου εργοδότης δεν έχει πολλά κίνητρα για να σε πληρώσει περισσότερο. Γνωρίζει ότι έχεις ανάγκη τον μισθό που σου προσφέρει και η αγωνία για τις συνέπειες μιας παραίτησης είναι πολύ μεγάλη για τους περισσότερους ανθρώπους.

Μην φοβάσαι και δώσε στον εαυτό σου μια ευκαιρία. Μπορεί μια αλλαγή καριέρας να σου αποφέρει περισσότερα έσοδα μακροπρόθεσμα και να λειτουργήσει σαν ένα κίνητρο για μια επανεκκίνηση. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία που θα μεταμορφώσει τη ζωή σου!