Ψάχνεις έναν λόγο για να σηκωθείς το πρωί και να αρχίσεις τη γυμναστική σου; Μια νέα μελέτη επισημαίνει ότι η πρωινή άσκηση φαίνεται να παρουσιάζει περισσότερα οφέλη για τη διατήρηση των κιλών από ό,τι η γυμναστική άλλες ώρες της ημέρας.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η γυμναστική μεταξύ 7-9 π.μ. είναι πιο αποτελεσματική για την παχυσαρκία. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που γυμνάζονταν το πρωί είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ και περιφέρεια μέσης, ακόμη και όταν έκαναν συνολικά λιγότερη άσκηση από τα άτομα που γυμνάζονταν το απόγευμα και το βράδυ.

Η πρωινή άσκηση θα μπορούσε να είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της παχυσαρκίας και να έχει “θετικό αντίκτυπο” σε άτομα που διαφορετικά θα μπορούσαν να κάνουν καθιστική ζωή κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πράγματα όπως η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης όταν μιλούν για απώλεια βάρους, είναι επίσης σημαντικό να αναλογιστεί κανείς πότε γυμνάζεται. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το να κάνεις το σωστό πράγμα τη σωστή στιγμή θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού και ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Η πρωινή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του στρες και του άγχους. Επιπλέον, η πρωινή γυμναστική συμβάλλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, διεγείροντας την εγκεφαλική δραστηριότητα. Ενισχύει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση, αυξάνοντας την παραγωγικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η πρωινή άσκηση, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, μας δίνει επίσης πρωινό φως, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών.

Οι ορμόνες που συνδέονται με την απώλεια βάρους και την παχυσαρκία, όπως η ινσουλίνη και η κορτιζόλη, είναι στενά συνδεδεμένες με τους κιρκάδιους ρυθμούς. Όπως ακριβώς ο συγχρονισμός του πότε θα φας μπορεί να επηρεάσει την αύξηση του σωματικού βάρους, έτσι και ο συγχρονισμός της άσκησής σου φαίνεται να επηρεάζει την απώλεια βάρους. Συνήθειες όπως το να τρώει κανείς αργά το βράδυ ή να παραλείπει το πρωινό θεωρούνται κακές διατροφικές συνήθειες.

Η πρωινή άσκηση υποδηλώνει επίσης ότι πιθανότατα είσαι νηστική, υποθέτοντας ότι δεν τρως πριν από την προπόνησή σου, κάτι το οποίο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη καύση λίπους.

Ακόμα και αν δεν ξυπνάς νωρίς, η έναρξη μιας ρουτίνας πρωινής άσκησης θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για να ξεκινήσεις τους στόχους σου για την απώλεια βάρους. Ακόμα και ένα δεκάλεπτο ή τέταρτο πρωινής γυμναστικής μπορεί να κινητοποιήσει τον οργανισμό σου για να μπορέσεις να χάσεις περιττά κιλά.

Τι καλύτερο λοιπόν από ένα πρωινό ξεκίνημα γεμάτο άθληση και ζωντάνια; Δοκίμασέ το! Ίσως αξίζει τον κόπο να ξυπνήσεις λίγο νωρίτερα, αν η αλλαγή στο σώμα σου είναι αξιοσημείωτη!

Πηγή: Obesity Research Journal