Η Δευτέρα που πολλοί γονείς περιμέναν έφτασε, με τα πρώτα κουδούνια να ηχούν στα σχολικά κτίρια. Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές αρχίζουν μια νέα χρονιά που ευχόμαστε να κυλήσει ομαλά, χωρίς εκπλήξεις.

Περίοδος προσαρμογής πάλι για παιδιά και γονείς καθώς τα μαθήματα ξεκινούν και μαζί μ’ αυτά και όλες οι δραστηριότητες των παιδιών, από ξένες γλώσσες, μουσική, αθλήματα, φροντιστήρια και πολλά άλλα. Ο χρόνος όλων θα αρχίσει και πάλι να λιγοστεύει και όλοι θα προσπαθούν να κερδίσουν λίγη ώρα ακόμα για να κάνουν ότι τους ευχαριστεί.

Με λίγη περισσότερη χαλαρότητα σε σχέση με την περσινή χρονιά, χαρούμενα προσωπάκια θα μπουν στις τάξεις τους για να μάθουν νέα πράγματα, δεξιότητες και να αποκτήσουν ωραίες εμπειρίες, που μακάρι να τους συνοδεύουν στη ζωή τους για πολλά χρόνια ακόμα.

Το σχολείο είναι ένας χώρος μάθησης, ασφάλειας, κοινωνικής προσαρμογής, μια μικρή κοινωνία με τους δικούς τους κανόνες, που όλοι θα πρέπει να σέβονται και να υπακούν. Είναι καλό να θυμίζουμε στα παιδιά ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους είναι εκεί για να τα διδάξουν και να τα προστατεύσουν και ότι τα όρια και οι κανόνες είναι μέρος μιας πολύ σημαντικής διαδικασίας για τη σωστή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Είναι άλλο πράγμα να θέλουμε τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα και άλλο ανεξέλεγκτα. Και επειδή οι καιροί αλλάζουν συνεχώς όλοι μας, γονείς και παιδιά, πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Μείνε κοντά στα παιδιά σου, άκου τις ανησυχίες τους, τα προβλήματά τους και προσπάθησε να είσαι ενεργό μέρος της καθημερινότητάς τους, για να μπορείς να γνωρίζεις τι τους συμβαίνει.

Είναι πολύ εύκολο να τους δώσει πρόσβαση σ’ ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, ή μία συσκευή που θέλουν, και να «χαθούν» εκεί με τις ώρες, αφήνοντάς σου στην ησυχία σου, αλλά με τον τρόπο αυτό απομακρύνεσαι κι εσύ από τα παιδιά, ίσως κι άθελά σου.

Ας υπάρχει αφύπνιση λοιπόν και καλή θέληση για την επίλυση των όποιων θεμάτων ενδέχεται να δημιουργηθούν εντός και εκτός αιθουσών, γιατί καλό είναι να θυμόμαστε ότι και εμείς κάποτε περάσαμε από αυτά τα θρανία και είχαμε ανάλογες ανησυχίες…

Επίσης επειδή η αρχή των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων μπορεί να αποτελέσει αιτία διενέξεων σε πολλά σπίτια, ιδιαίτερα όταν οι γονείς ζουν χώρια, είναι προτιμότερο η σκέψη όλων των ενδιαφερόμενων να επικεντρώνεται στο καλό και στην ευημερία των παιδιών, παρά στις ατομικές επιθυμίες των ενηλίκων. Το κάθε παιδί είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα και οι γονείς οφείλουν να το σέβονται και δεν θα πρέπει να μπαίνει «στη μέση» σε κάθε τους διαφωνία. Μπορείς εύκολα να ρωτήσεις το παιδί σου, τι θέλει και τι επιθυμεί, και μετά να λάβεις τις κατάλληλες αποφάσεις για εκείνο.

Και φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στους παππούδες και στις γιαγιάδες που κι αυτοί με τη σειρά τους σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τον εαυτό τους και αναλαμβάνουν καθημερινά καθήκοντα με τα εγγονάκια τους. Από το να τα πάνε και να τα γυρίσουν από το σχολείο, να τα προσέχουν στο σπίτι μέχρι να επιστρέψουν οι γονείς τους, οι παππούδες πολλές φορές γίνονται «δεύτεροι γονείς». Να μην ξεχνάμε λοιπόν να τους λέμε και κανένα «ευχαριστώ!».

back-to-school-loipon

Καλή σχολική χρονιά σ’ όλους!