Αύριο είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της αυτοκτονίας, μίας μάστιγας που πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Το ανησυχητικό είναι ότι όλο και και νεότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Παιδιά, έφηβοι, νέοι είναι πολλές φορές θύματα του ίδιου τους του εαυτού.

Και στη χώρα μας τα ποσοστά αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα πρέπει να θορυβήσει τις αρμόδιες αρχές και να ωθήσει την κοινωνία μας να πάρει μέτρα ώστε να αποτραπούν άλλοι θάνατοι.

Είναι ένα δυσάρεστο και πολύ επίπονο θέμα και οι περισσότεροι αρνούνται καν να το συζητήσουν. Όμως με τον τρόπο αυτόν το κάνουν πιο δύσκολο ακόμα για κάποιον που θέλει να ζητήσει βοήθεια. Η κριτική είναι ο χειρότερος σύμβουλος σ’ αυτές τις περιπτώσεις, καθώς το άτομο που ζητάει βοήθεια δεν θέλει να κριθεί για τις πράξεις του, αλλά αντίθετα να βρει μια σανίδα σωτηρίας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.

Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να χαθεί στις σκέψεις του, να τα βλέπει όλα «μαύρα» και να παρερμηνεύσει την πραγματικότητα. Ειδικά αν υπάρχουν και προβλήματα, όπως οικονομικά, σχέσεων ή υγείας, το μυαλό μπορεί να παίξει περίεργα παιχνίδια. Η σημαντικότητα του να δίνεις προσοχή στα σημάδια που βλέπεις, δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά.

Οι περισσότεροι που σκέφτονται να διαπράξουν αυτοκτονία, εμφανίζουν σημάδια στον κοινωνικό τους περίγυρο, μεγάλα ή μικρά σημάδια για το τι σκέφτονται να κάνουν. Είναι προτιμότερο να αντιδράσεις υπερβολικά σε κάτι, παρά να το αγνοήσεις, καθώς όσοι δεν είναι ειδικοί, δεν μπορούν να κρίνουν με βεβαιότητα τη σοβαρότητα ενός θέματος.

Πολλοί μπορεί να σκέφτονται την αυτοκτονία γιατί θέλουν να αποφύγουν μια κατάσταση η οποία τους δυσκολεύει και δεν αντέχουν άλλο. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να υπάρχουν επιλογές, διαφορετικοί δρόμοι που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να ξεφύγει από ένα πρόβλημα. Οι εναλλακτικές λύσεις μπορεί να ωθήσουν το άτομο να βγει από το φαύλο κύκλο των σκέψεων του και να μπορέσει να δει διαφορετικά τα πράγματα.

Οι προσπάθειες πρόληψης της αυτοκτονίας μπορούν να σώσουν μια ζωή, οπότε είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πώς να υποστηρίξεις κάποιον που μπορεί να παλεύει με αρνητικές σκέψεις και σκέφτεται να κάνει κακό στον εαυτό του.

Η αυτοκτονία, είναι μια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί, και κάθε προσπάθεια πρόληψης είναι σωτήρια για μια ανθρώπινη ζωή.