Αύριο το πρωί ανοίγουν τα σχολεία και όλοι οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, θα επιστρέψουν στις διδακτικές αίθουσες. Μετά από μία ιδιαίτερη και για πολλούς δύσκολη σχολική χρονιά, ήρθε πάλι ο καιρός να μαζευτούν οι σχολικές τσάντες, να οργανωθούν οι δραστηριότητες των παιδιών και να μπουν όλοι σε μια κανονικότητα.

Μια κανονικότητα διαφορετική σίγουρα, αλλά τουλάχιστον πιο κοντά σε ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Ο κίνδυνος της πανδημίας όμως ελλοχεύει και το άγχος και ο φόβος έχει μπει στις ψυχές όλων.

Μερικές φορές το άγχος των γονιών είναι μεγαλύτερο από αυτό των παιδιών. Ως γονείς αγχωνόμαστε και αγωνιούμε συνέχεια για την υγεία των παιδιών μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Και αυτό είναι φυσιολογικό, ως ένα βαθμό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι και τα παιδιά έχουν τα δικά τους άγχη και προβλήματα και καλό θα ήταν να μην τα επιβαρύνουμε και με τα δικά μας.

Μπορείς να μιλήσεις με τα παιδιά σου, να ακούσεις τις ανησυχίες τους και μετά να τα συμβουλέψεις πώς να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα ότι τα απασχολεί. Η τελευταία σχολική χρονιά, επηρέασε την ψυχολογία τους, καθώς διαταράχτηκε κατά πολύ η καθημερινότητα τους και μπορεί να μην ήταν σε θέση να καταλάβουν γιατί συμβαίνουν όλα αυτά.

Προετοιμάζοντας τα καλύτερα τώρα, εξηγώντας τους τις καινούργιες συνθήκες και για ποιο λόγο έχουν γίνει οι όποιες αλλαγές, τα βοηθάς να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά.

Μάσκες και αντισηπτικά δηλώνουν τη νέα πραγματικότητα, και είναι πια απαραίτητα στην τσάντα κάθε μαθητή. Οι καθημερινές θερμομετρήσεις, οι εκτεταμένοι κανόνες υγιεινής καθώς οι εβδομαδιαίοι έλεγχοι για τυχών περιστατικά covid, ήρθαν για να μείνουν.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να προσέχουν αλλά ταυτόχρονα να μην φοβούνται να ζήσουν! Η παιδική τους ηλικία, με ότι αυτό συνεπάγεται, πρέπει να διασφαλιστεί και να μην χαθεί. Γιατί είναι πολύ εύκολο να προχωρήσουμε σε κάποια απομόνωση αγνοώντας όμως τις κοινωνικές συνέπειες.

Ενίσχυσε όσο μπορείς τις φιλίες των παιδιών σου, πρότεινε τους να κάνουν και νέες φιλίες και να μοιράζονται με αλλά παιδιά τα συναισθήματα τους. Η μοναδικότητα του παιδιού μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Η φυσική επαφή τα βοηθάει να έρχονται αντιμέτωπα με χαρές, λύπες, ανησυχίες αλλά και επιτυχίες. Το παιχνίδι πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητας τους, καθώς είναι ένας τρόπος εκτόνωσης και δημιουργικότητας παράλληλα.

Αν τυχόν βλέπεις ότι το παιδί σου είναι απομονωμένο και κλεισμένο στον εαυτό του, προσπάθησε να του μιλήσεις άμεσα και να το κάνεις να αισθανθεί ασφάλεια. Προσπάθησε να μπεις στη θέση του και μην το κρίνεις με βάση τις δικές σου εμπειρίες. Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι γονείς τώρα πια πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για τους κινδύνους που υπάρχουν. Το διαδίκτυο για παράδειγμα κρύβει πολλούς και για αυτό θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά πως να το χειρίζεσαι σωστά και να διδάξεις και στο παιδί σου το ίδιο.

Να είσαι δίπλα στο παιδί σου και να παρατηρείς για τυχόν ύποπτα σημάδια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τον κορονοϊο, υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που είναι εξίσου σημαντικά. Ο σχολικός εκφοβισμός που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απόπειρα αυτοκτονίας, είναι μείζων ζήτημα στις σχολικές κοινότητες.

Μάθε λοιπόν στα παιδιά σου, να μην φοβούνται και να είναι υπεύθυνα! Και ο καλύτερος τρόπος για να τους το μάθεις είναι να το βλέπουν μέσα από τις δικές σου πράξεις. Το πώς εσύ συμπεριφέρεσαι και αισθάνεσαι επηρεάζει και τα παιδιά σου, είτε το θέλεις είτε όχι. Γίνε λοιπόν το καλό παράδειγμα για εκείνα!

Καλή κι ασφαλή σχολική χρονιά!