Ο έρωτας είναι κάτι που όλοι αναζητούν να έχουν στη ζωή τους, να είναι κομμάτι τους, μέρος της καθημερινότητάς τους. Πόσο εύκολο είναι όμως να ερωτευτείς και πόσο γρήγορα μπορεί να σου συμβεί;

Είτε έχεις ερωτευτεί πολλές είτε λίγες φορές στη ζωή σου σίγουρα θα συμφωνήσεις μαζί μας ότι ο έρωτας μπορεί να είναι πολύπλοκος. Μπορεί να νιώσεις απίστευτη έλξη απέναντι σε κάποιον, να πιστέψεις ότι γνώρισες επιτέλους τον άνθρωπο που ονειρευόσουν και ότι όλα θα είναι ρόδινα από εδώ και στο εξής. Επειδή όμως δεν ερωτεύονται όλοι ταυτόχρονα μπορεί να δυσκολευτείς λιγάκι να καταλάβεις πότε είναι και ο άλλος ερωτευμένος μαζί σου.

Οι μαγικές λεξούλες, το «σ’ αγαπώ», που όλοι θέλουν και επιθυμούν να ακούσουν συνήθως λέγονται αφού κάποιος είναι ερωτευμένος. Τις πιο πολλές φορές χρειάζεται να περάσει ένα μικρό διάστημα κάποιων μηνών πριν κάποιος δηλώσει ερωτευμένος με τον σύντροφό του. Υπάρχουν φορές που ο άνδρας κάνει πρώτος τη δήλωση αυτή και περιπτώσεις που πρώτα το τολμάει η γυναίκα. Δεν έχει πραγματικά καμία σημασία ποιος θα το πει πρώτος, αρκεί να είναι κάτι που το αισθάνονται και οι δύο.

Η έλξη που νιώθεις για κάποιον όταν τον γνωρίζεις για πρώτη φόρα παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο γρήγορα μπορεί να ερωτευτείς μαζί του. Όταν νιώθεις τον ενθουσιασμό να σε κατακλύζει, μία ακατανίκητη επιθυμία να βρεθείς μαζί του, μια δυσκολία να συγκεντρωθείς σε καθημερινές εργασίες, ένα ενδιαφέρον σε πράγματα που τον απασχολούν και μία αίσθηση ασφάλειας όταν είστε μαζί, τότε σίγουρα μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι ερωτευμένη.

Η ερωτική επιθυμία, η έλξη και η δέσμευση θεωρούνται τα τρία στάδια του έρωτα. Το πόσο έντονα μπορεί να βιώσεις το καθένα από αυτά εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα και τον σύντροφό σου. Όταν αισθανθείς την ανάγκη για κάτι πιο μακροχρόνιο και αρχίζεις να σκέφτεσαι και να σχεδιάζεις ένα κοινό μέλλον μαζί του, έχεις εισέλθει στο τρίτο στάδιο του έρωτα.

Η επικοινωνία φυσικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σχέση σου με τον σύντροφό σου, γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί του για τα συναισθήματά σου. Καθώς ο καθένας είναι διαφορετικός, δεν σημαίνει ότι αν ο σύντροφός σου δεν σε ερωτευτεί την ίδια χρονική στιγμή, ότι η σχέση σας είναι καταδικασμένη. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξωτερικεύσουν και να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε κοροϊδεύουν και δεν σ’ αγαπάνε. Η διαίσθησή σου θα σε καθοδηγήσει σωστά, αν αφεθείς και την ακούσεις.

Όπως σ’ όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στον έρωτα, κάθε καινούργια σχέση ενέχει κινδύνους και ρίσκα. Τον κίνδυνο να απογοητευτείς, να πονέσεις και να πληγωθείς. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να σε αποκαρδιώνει, αντιθέτως να σου δίνει κίνητρο να δοκιμάσεις κάτι νέο και διαφορετικό. Στην τελική αν δεν ρισκάρεις, δεν θα μπορέσεις να ζήσεις τον απόλυτο έρωτα! Όλοι έχουν ανασφάλειες κι απωθημένα από προηγούμενες σχέσεις, καλές ή κακές, γι’ αυτό πρέπει να τα προσπερνάς και να τολμήσεις για κάτι καλύτερο.

Όταν νιώσεις έτοιμη για να ερωτευτείς και να δημιουργήσεις μία καινούργια σχέση, αφιέρωσε χρόνο στην ουσιαστική επικοινωνία με τον σύντροφό σου, θέσε ξεκάθαρα τα όρια σου και μοιράσου τις ανησυχίες σου. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται και θέλει τον χρόνο της, δεν γίνεται στιγμιαία. Παρατήρησε τον σύντροφό σου, το πώς αντιδράει στα όρια που θέτεις, ποιες είναι οι αντιδράσεις του στα σημαντικά πράγματα και αν δέχεται να πάρει ρίσκα μαζί σου.

Αν βρεθείς να αισθάνεσαι μόνη μέσα στη σχέση σου, να κριτικάρεις τον εαυτό σου και να νιώθεις ότι μόνο εσύ προσπαθείς για αυτή τη σχέση τότε ίσως αυτός ο άνθρωπος να μην είναι ο κατάλληλος για εσένα. Είναι σημαντικό να μπορείς να ξεχωρίσεις μία υγιή από μία «προβληματική» σχέση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καθένας βιώνει διαφορετικά τον έρωτα. Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα που να δηλώνει πόσο γρήγορα μπορείς να ερωτευτείς. Αντί λοιπόν να μετράς τον χρόνο, δώσε βάση στα συναισθήματά σου και στο πώς αισθάνεσαι δίπλα στον σύντροφό σου. Άλλωστε πολλές φορές ο έρωτας και η αγάπη κάνουν την εμφάνισή τους πριν καν εσύ το συνειδητοποιήσεις…