Ήξερα  για το μαύρο άντε και το πράσινο τσάι, όμως το κόκκινο τσάι, γνωστό και ως Rooibos Tea ή Pu-erh, δεν το είχα ακούσει ποτέ. 

Όμως το γεγονός ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που θωρακίζουν τον οργανισμό και βοηθούν στην μείωση του βάρους, με ώθησε να ψάξω, να βρω και σου πω τα πάντα γύρω από το ιδιαίτερο αυτό τσάι που προέρχεται από έναν θάμνο που καλλιεργείται στο Cape Town της Νότιας Αφρικής. 

Το κόκκινο τσάι λοιπόν, έχει ισχυρή αποτοξινωτική δράση και βοηθά στη μείωση του βάρους μέσω της ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης μετά από κάθε γεύμα αλλά και από την αίσθηση που προσφέρει.  

Επίσης βοηθά στην μη κατακράτηση υγρών και έχει διαπιστωθεί ότι «καίει» το λίπος ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς και των γοφών. 

Εάν έχεις προβλήματα πέψης μπορεί να μειώσει τα προβλήματα καθώς ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές, τους κολικούς, τις κοιλιακές κράμπες και το στομαχικό πόνο, και έχει ισχυρή αντισπασμωδική δράση. 

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε περιπτώσεις ναυτίας ακόμη και καούρας. Μελέτες έδειξαν ότι ίσως να επιταχύνει τον ηπατικό μεταβολισμό και μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες σε άτομα με πέτρες στα νεφρά. 

Η έντονη αντιοξειδωτική δράση του θωρακίζει τον οργανισμός απέναντι στις  ελεύθερες ρίζες κάνοντας το ένα σημαντικό αντιγηραντικό «εργαλείο». Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζει από αλλεργίας ενώ μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος, της αλλεργικής καταρροής και του εκζέματος. 

Επειδή δεν περιέχει καφεΐνη δεν προκαλεί αϋπνία. Θα σε τονώσει και θα σου δώσει ενέργεια αλλά δεν θα προκαλέσει την υπερδιέγερση που μπορεί να προκαλεί ο καφές ή το κλασικό τσάι. 

Αν θέλεις λοιπόν έναν γλυκό ύπνο μπορείς να πιείς ένα κόκκινο τσάι θα σε χαλαρώσει, θα διώξει τον πονοκέφαλο, την ένταση και την υπερδιέγερση και θα σου δώσει ηρεμία και γαλήνη.