Εργασία και χαρά… αυτό είναι το μότο της εποχής. Πόσο ισχύει όμως αυτό; Είσαι πραγματικά ευτυχισμένη με την εργασία σου ή την θεωρείς βαρετή, ανούσια κι απλώς εργάζεσαι για το χρηματικό αντίτιμο;

Ο διακεκριμένος καθηγητής ψυχολογίας και συγγραφέας Barry Schwartz προσπαθεί μέσα από το βιβλίο του «Γιατί δουλεύουμε;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, να βρει τις αιτίες και να εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους.

Μέσα από μελέτες χρόνων το βιβλίο αυτό καταρρίπτει εργασιακούς μύθους και δίνει μια άλλη ερμηνεία στην σημασία της εργασίας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν πάθος για τη δουλειά τους και είναι ενεργητικά αμέτοχοι στο εργασιακό τους περιβάλλον. Αντί να αισθάνονται χαρούμενοι και δημιουργικοί, πολλές φορές νιώθουν απογοητευμένοι κι εγκλωβισμένοι στην εργασία τους. Κάτι που έχει αντίκτυπο και στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι το μοναδικό κίνητρο της εργασίας είναι η αμοιβή, αυτό όμως δεν ισχύει. Το πιο σημαντικό είναι το τι προσφέρει στον καθένα η εργασία που κάνει, είτε πρόκειται για μία απλή επαναλαμβανόμενη δουλειά είτε για κάτι που απαιτεί υψηλή ειδίκευση. Αν κάποιος με την εργασία του βελτιώνει τις ζωές των άλλων, ακόμα και με κάτι φαινομενικά ασήμαντο, τότε βρίσκει νόημα κι ενδιαφέρον και είναι χαρούμενος και αποδοτικός. Όλα τα επαγγέλματα έχουν την προοπτική να είναι ικανοποιητικά και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να υποτιμάμε τη σημασία του.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο μισθός λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εργασία κάποιου, αντί δηλαδή να τον ωθεί να εργαστεί και να είναι αποδοτικός, να πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Μια υψηλή αμειβόμενη εργασία δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι ικανή να δημιουργήσει κίνητρα και ικανοποίηση σ’ αυτόν που την εκτελεί. Η προσφορά που νιώθει κάποιος όταν εκτελεί μία εργασία δεν μπορεί πάντα να αποτυπωθεί σε χρήματα.

Ένα μικρό και σύντομο ανάγνωσμα που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τους λόγους που ίσως δεν είσαι ευχαριστημένη με την εργασία σου και πώς μπορείς να γίνεις ευχαριστημένη με το να νιώθεις την προσφορά στο έργο που επιτελείς! Αξίζει να το διαβάσεις!