Το ίντερνετ έχει γίνει πια αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και όλο και περισσότεροι το χρησιμοποιούν για διαδικτυακές αγορές και συναλλαγές. Υπάρχουν όμως και πολλοί επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την άγνοια ίσως και την αφέλεια ορισμένων με σκοπό να τους αποσπάσουν μικρά ή και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μπορεί να δεις ένα email που να φαίνεται ότι προέρχεται από την τράπεζα που κάνεις συναλλαγές, ένα μήνυμα στο κινητό σου που να σου ζητάει να πατήσεις σ ένα link, ή ακόμα και μια τηλεφωνική κλήση που θα σου ζητούν να δώσεις τα στοιχεία σου, όπως το ΑΦΜ σου ή τον αριθμό της ταυτότητας σου.

Εδώ λοιπόν θέλουμε να σου επιστήσουμε την προσοχή. Ότι τέτοιο ή παρόμοιο δεις θεώρησε ότι είναι απάτη εξαρχής και μην προσπαθήσεις να δεις το περιεχόμενο του email ή του μηνύματος. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το διαγράψεις επιτόπου. 

Μερικά από τα μηνύματα αυτά κρύβουν μέσα στους συνδέσμους, ιούς, που ενεργοποιούνται με το που κλικάρεις το link ή διαβάζεις το μήνυμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να δει τα πάντα που έχεις στο κινητό σου, στις εφαρμογές σου και να σου αδειάσει ακόμα και τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Ένα πολύ σημαντικό μέτρο προστασίας είναι να έχεις ένα ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Έναν κωδικό που να τον αλλάζεις συχνά και φυσικά να μην είναι ο ίδιος παντού. Ένας ισχυρός κωδικός, με τα καινούργια δεδομένα, αποτελείται από 18 ψηφία, που θα πρέπει να περιέχουν γράμματα πεζά και κεφάλαια, αριθμούς, σύμβολα και ειδικούς χαρακτήρες. Οτιδήποτε με λιγότερα ψηφία μπορεί να «σπάσει», δηλαδή να τον βρει κάποιος, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και σ’ ένα τέταρτο.

Οι απάτες αυτές στηρίζονται στον λεγόμενο φόβο της απώλειας, το Fear Of Missing Out (FOMO). Σε κάνουν να αισθανθείς ότι χάνεις κάποια ευκαιρία ή μια προσφορά που υποτίθεται ότι είναι μοναδική για σένα. Στοχεύουν κυρίως σε όσους είναι ή νιώθουν μόνοι τους, που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση για τον εαυτό τους και αισθάνονται λύπηση για τους ίδιους. Τους δημιουργούν ψευδή συναισθήματα ελπίδας και ενθουσιασμού, παρουσιάζοντας ιστορίες άλλων που πέτυχαν κάνοντας ακριβώς το ίδιο που προτείνουν και σ’ αυτούς. Οι ιστορίες αυτές όμως είναι στην πλειονότητά τους ψεύτικες, ακόμα και όταν περιέχουν διασημότητες ή αναγνωρίσιμα άτομα.

Δες 5 συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να μην πέσεις θύμα του FOMO

  • Μην πιστεύεις τα λεγόμενα των διασήμων. Διάφοροι απατεώνες προσλαμβάνουν διασημότητες και influencers για να μιλήσουν για αμφισβητήσιμα προϊόντα, πληρώνουν ακόμα και ηθοποιούς για να υποδυθούν «καθημερινούς ανθρώπους» και να δώσουν ψεύτικες κριτικές.
  • Μην πιστεύεις την έκφραση «όλοι το κάνουν». Σε όποιο προϊόν ή υπηρεσία δεις να χρησιμοποιούν αυτό το σλόγκαν, να ξέρεις ότι είναι ψέμα. Οι απατεώνες στοχεύουν στην ψυχολογία της αγέλης και εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη ορισμένων σε πρόσωπα επιρροής για να τους εξαπατήσουν. Αναρωτήσου αν πραγματικά χρειάζεσαι αυτό που σου προτείνουν ή αν θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στην δική σου ζωή πριν κάνεις την οποιαδήποτε ενέργεια.
  • Μάθε να κριτικάρεις τα κίνητρά σου. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να κάνει σκέψεις, «όλοι όσοι το κάνουν αυτό πετυχαίνουν και πρέπει να το κάνω και εγώ» ή «αν δεν το κάνω και εγώ τώρα αυτό, θα χάσω μια τεράστια ευκαιρία», τότε να ξέρεις ότι αυτό πρόκειται για τακτική FOMO και δεν είναι πραγματική σου ανάγκη.
  • Μην ενεργείς με βάση το συναίσθημα. Μην κάνεις μια απερίσκεπτη αγορά. με σκοπό να νιώσεις προσωρινά καλύτερα. Ξανασκέψου το, πριν αποφασίσεις να παραγγείλεις κάτι. Άσε να περάσουν μερικές μέρες και αν ακόμα νιώθεις την ανάγκη ότι το χρειάζεσαι, αγόρασέ το τότε. Τις περισσότερες φορές, βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά, μετά το πέρασμα μερικών ημερών.
  • Να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου. Αν νιώθεις μοναξιά και λιγάκι πεσμένη, επικοινώνησε με μία φίλη σου ή με κάποιον που εμπιστεύεσαι και παρότρυνέ τον να κάνετε κάτι μαζί. Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου και μην απομονώνεσαι. Ακόμα και μια βόλτα, ή να βγείτε για έναν καφέ, θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και να αποφορτιστείς από ότι σε βασανίζει. Έχε εμπιστοσύνη στο ένστικτό σου και θα δεις ότι θα βγεις κερδισμένη.

Με την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί οι διαδικτυακές απάτες έχουν αυξηθεί ραγδαία και καλό είναι να προσέχεις λίγο παραπάνω ώστε να μην πέσεις θύμα μιας τέτοιας κατάστασης. Έχε λοιπόν τον νου σου, και να είσαι πολύ προσεχτική σε emails και μηνύματα που λαμβάνεις, ειδικά αν δεν ξέρεις τον αποστολέα.