Μια ιδιαίτερη, κοινωνική παράσταση, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, παίζεται στο Θέατρο Μουσούρη. Ένα έργο που αποτυπώνει την ουσία της ανθρώπινης κοινωνίας και των ανθρώπινων σχέσεων με συμπόνια και απαράμιλλη αυθεντικότητα. Ο τίτλος του «Humans» (Άνθρωποι), είναι το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Stephen Karam, που αναφέρεται στη ζωή των ανθρώπων, όπως αυτοί προσπαθούν να τη ζήσουν (όλοι μαζί σαν σύνολο και ταυτόχρονα ο καθένας ξεχωριστά).

Το έργο διαδραματίζεται την Ημέρα των Ευχαριστιών (μια σημαντική γιορτή για κάθε αμερικάνικη οικογένεια) και περιγράφει την οικογένεια Μπλέικ και τις μεταξύ τους σχέσεις. Οι δύο κόρες της οικογένειας, η Έϊμι και η Μπρίτζετ, ζουν μακριά από τους γονείς τους και έχουν τις δικές τους ζωές. Τη συγκεκριμένη μέρα η Μπρίτζετ μαζί με τον σύντροφό της, Ρίτσαρντ, αποφασίζουν να καλέσουν για δείπνο την οικογένειά της.

eidame-to-humans-sto-theatro-mousouri-3

Και κάπως έτσι ξεκινάει η παράσταση… Οι γονείς της Μπρίτζετ, Έρικ και Ντίντρη, μαζί με τη γιαγιά Μόμο, που πάσχει από άνοια, και την κόρη τους Έϊμι, επισκέπτονται την Μπρίτζετ στο καινούργιο της σπίτι σε μια φτωχική γειτονιά της Νέας Υόρκης. Το ζευγάρι θεωρεί μεγάλη τύχη το ότι βρήκε να νοικιάσει μια μεζονέτα στην καρδιά της Νέας Υόρκης, ακόμα και αν πρόκειται για ένα σπίτι κάπως καταθλιπτικό και στενάχωρο.

Η Μπρίτζετ δουλεύει ως σερβιτόρα και ζει από το επίδομα ανεργίας. Έχει σπουδάσει μουσικός, αλλά ακόμα προσπαθεί να ξεχρεώσει το φοιτητικό της δάνειο. Ο σύντροφός της, ο Ρίτσαρντ, είναι φοιτητής μεταπτυχιακού, γόνος μιας ευκατάστατης αλλά δυσλειτουργικής οικογένειας, που περιμένει να γίνει 40 για να αποδεχτεί μια κληρονομιά, που του έχει αφήσει η γιαγιά του.

Η Έίμι, μεγαλοδικηγόρος, κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της λόγω μιας ασθένειας που έχει επηρεάσει την αποδοτικότητά της. Και παράλληλα μόλις χώρισε από τον παιδικό της έρωτα. Προσπαθεί να δει τη ζωή της θετικά και να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που έχει έρθει αντιμέτωπη.

Οι γονείς τους, ιρλανδικής καταγωγής με ισχυρή πίστη στο Θεό, κοπιάζουν να διατηρηθούν στην μεσαία τάξη. Ο Έρικ εργάζεται στο ίδιο ιδιωτικό σχολείο εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα τον απέλυσαν και ψάχνει για άλλη εργασία. Η Ντίντρη είναι υπάλληλος γραφείου στην ίδια επιχείρηση εδώ και 40 χρόνια, λογοδοτώντας τώρα σε αφεντικά δεκαετίες νεότερά της, τα οποία βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα. Περνάει τον χρόνο της με εθελοντισμό, σε ομάδες μεταναστών, για να βρει τη δύναμη που χρειάζεται για να ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα.

Οι δυο τους έχουν αναλάβει την φροντίδα της γιαγιάς Μόμο, καθώς έχουν την οικονομική δυνατότητα για να προσλάβουν κάποιον βοηθό. Η γιαγιά βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι, έχει εκρήξεις θυμού, πάσχει από άνοια και οι στιγμές επαφής με το περιβάλλον της είναι ελάχιστες πια.

Το οικογενειακό αυτό τραπέζι γίνεται αφορμή για όλα τα μέλη της οικογένειας να κοιτάξουν κατάματα και με ρεαλισμό την πραγματικότητα που ζουν. Μέσα από καυγάδες, μονιάσματα, συγκρούσεις και πράξεις αγάπης ψάχνει ο καθένας τους να βρει τη θέση του στον κόσμο αυτό. Κωμικές στιγμές που μετατρέπονται σε τραγικές. Όλοι τους προσπαθούν να γίνουν πετυχημένοι αλλά η πραγματικότητα τους είναι δυστυχώς άλλη… Η ευγνωμοσύνη όμως είναι εκεί, παντού σ’ όλους τους ήρωες, και είναι αληθινή.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Ειρήνη Μακρή, Μαρία Πετεβή & Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Το έργο του Stephen Karam απέσπασε το θεατρικό «Όσκαρ» Tony Award στην κατηγορία του δραματικού έργου ενώ το 2021 μεταφέρθηκε στο σινεμά σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Η παράσταση παίζεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, κάθε Σάββατο στις 18:00 & 21:00 και κάθε Κυριακή στις 19:00. Έχει διάρκεια 2 ώρες περίπου, οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 16-25 ευρώ και εισιτήρια προπωλούνται από το ticketmaster.gr καθώς και από τα ταμεία του θεάτρου.

Η θεατρική μας πρόταση για αυτό το βροχερό Σαββατοκύριακο!