Ενα κλειδί για μια μακροζωία, είναι οι υγιείς φιλίες. Οι ουσιαστικές φιλίες είναι ένας από τους κοινούς παράγοντες που συναντάμε σε περιοχές όπου οι άνθρωποι συχνά ζουν μέχρι τα 100 τους χρόνια ή και περισσότερο. Πράγματι, οι φιλίες μπορούν να γίνουν πιο σημαντικές από τις οικογενειακές σχέσεις καθώς μεγαλώνεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επενδύεις στους φίλους σου με σύνεση. Αλλά πώς ακριβώς θα το κάνεις αυτό;

Ποιότητα έναντι ποσότητας

Καθώς μεγαλώνεις, είναι φυσικό να εστιάζεις λιγότερο στο να έχεις πολλούς φίλους και περισσότερο στο να έχεις ποιοτικές σχέσεις με ορισμένους. Με τον όρο ποιότητα, εννούμε τις σχέσεις στις οποίες νιώθεις ότι μετράς, νιώθεις αυθεντική και υπάρχει αμοιβαιότητα. Και οι δύο άνθρωποι λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες τους και τις ανάγκες του άλλου ταυτόχρονα. Καθώς οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε πιο ποιοτικές σχέσεις, καταλήγουν να είναι πιο ευτυχισμένοι.

Αν θέλεις να είσαι πιο ευτυχισμένη στις φιλίες σου, να είσαι προσεκτική σχετικά με το με ποιον περνάς τον χρόνο σου και να διασφαλίζεις ότι βγάζεις τον καλύτερο εαυτό σου στον άλλον. Αυτές θα είναι οι φιλίες στις οποίες θα νιώθεις περισσότερο τον πραγματικό σου εαυτό και θα υπάρχει αμοιβαία επένδυση.

Να συζητάς τις όποιες διενέξεις

Αν έχεις ποτέ εγκαταλείψει σιωπηλά μια φιλία, τότε μπορεί να σφίγγεσαι στη σκέψη να μοιραστείς τα αληθινά σου συναισθήματα με έναν φίλο. Αν και οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, δεν χρειάζεται να αποτελούν θανατική καταδίκη όσον αφορά τις σχέσεις σου.

Πολλές φορές μια φιλία τελειώνει επειδή κάποια πράγματα που σε ενοχλούσαν δεν συζητήθηκαν ποτέ και έτσι δημιουργήθηκαν αποστάσεις με τον πρώτινο φίλο σου ή φίλη σου. Αλλά πριν ξεκινήσεις να απαριθμείς όλα τα λάθη του φίλου σου, να το κάνεις με συνειδητό τρόπο. Πρέπει πάντα να είσαι ευγενική απέναντι στον φίλο σου, ακόμα και όταν βρίσκεστε σε σύγκρουση. Θα μπορούσες λοιπόν να το αναφέρεις κάτι ως εξής: «Γεια σου, σημαίνεις πολλά για μένα και αυτό το θέμα με απασχολεί. Δεν ήθελα να δημιουργήσει απόσταση μεταξύ μας, γι’ αυτό το αναφέρω».

Σ’ ένα ιδανικό σενάριο, θα μπορέσεις να προειδοποιήσεις τον φίλο σου ότι υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που θα ήθελες να συζητήσεις, ώστε να μην αιφνιδιαστεί. Είναι επίσης σημαντικό να είσαι ανοιχτή σε οποιαδήποτε ανατροφοδότηση μπορεί να έχει να μοιραστεί μαζί σου και ο φίλος σου.

Να εκφράζεις τη στοργή σου

Μη διστάζεις να δίνεις και να παίρνεις στοργή όταν πρόκειται για φίλους, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση ενός ουσιαστικού δεσμού μεταξύ σας. Το να μοιραστείς με τους φίλους σου πόσο πολύ τους αγαπάς και τους εκτιμάς είναι στην πραγματικότητα καλό και για τον εαυτό σου καθώς όταν είσαι τρυφεροί και ευάλωτοι με τους φίλους σου, αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά τους.

Οι φιλίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης μας και υπάρχει μια μελέτη που λέει ότι το να έχεις έναν έμπιστο φίλο ή φίλη είναι το νούμερο ένα πράγμα που προλαμβάνει την κατάθλιψη. Έτσι, οι φίλοι σου μπορούν κυριολεκτικά να σου σώσουν τη ζωή.

Κάνε λοιπόν ένα μικρό απολογισμό, για τις φιλίες σου, και σκέψου ουσιαστικά ποιους ανθρώπους θα ήθελες και ποιους όχι στη ζωή σου.