Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει 21 με 29 Μαρτίου 2023 για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Η 23η έκδοση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, έρχεται φέτος με περισσότερες από 50 ταινίες και θα επιτρέψει στο κοινό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, των Χανίων και του Ηρακλείου, να ανακαλύψει την ποικιλία της γαλλόφωνης παραγωγής.

Θα προβληθούν διάφορα είδη ταινιών από κωμωδία μέχρι δράμα, από κοινωνικές μέχρι ιστορικές ταινίες, προσφέροντας ένα πορτρέτο της κοινωνίας και της ανθρώπινης κατάστασης σε όλα τα στάδιά της.

Το πρόγραμμα, με 51 μεγάλου μήκους ταινίες, 6 μεσαίου και 12 μικρού μήκους ταινίες, παρουσιάζεται σε 7 ενότητες και θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία για 9 μέρες να ανακαλύψει ταινίες σε αβάν πρεμιέρα, αποκλειστικές προβολές, συναντήσεις με συντελεστές και παράλληλες δράσεις.

 • 10 ταινίες παρουσιάζονται στο Διαγωνιστικό, 6 ταινίες σε ειδικές προβολές, ενώ το Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναδεικνύει 17 ταινίες που δεν έχουν βρει ακόμα ελληνική διανομή.
 • Η σημαντική συμμετοχή των γαλλόφωνων πρεσβειών οδήγησε στη δημιουργία ξεχωριστής ενότητας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, το Πανόραμα των Γαλλόφωνων Πρεσβειών, με συμμετοχές από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Τσεχία, την Ρουμανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
 • Η θεματική ενότητα με τίτλο Φύλο και Σινεμά παρουσιάζει μέσα από 8 ταινίες μια επισκόπησή της εξελισσόμενης αναπαράστασης του φάσματος του φύλου στη γαλλόφωνη μεγάλη οθόνη, από το 1933 ως το 2023.
 • Η Λευκή Κάρτα δίνεται φέτος στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Brive – Rencontres Internationales du moyen métrage, που γιορτάζει τα 20 του χρόνια. Αυτό το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ προωθεί τη κινηματογραφική φόρμα της μεσαίου μήκους που αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη το ταλέντο των δημιουργών, και μοιράζεται μαζί μας 6 ταινίες από πρόσφατες διοργανώσεις του.
 • Δύο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι και ένα ειδικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους για σινεφίλ 6+ απαρτίζουν τις νεανικές προβολές.

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολόκληρη η μαρτυρία ντοκουμέντο της Simone Veil για την εμπειρία της στα στρατόπεδα εξόντωσης του Άουσβιτς, στο πλαίσιο μιας ειδικής εγκατάστασης, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος θα διοργανωθούν και δυο ανοιχτές συζητήσεις με ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους επαγγελματίες γύρω από τη φόρμα της μεσαίου μήκους ταινίας και τις προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 20:00 στο Θέατρο Παλλάς με την ταινία «Mon crime – Το έγκλημά μου» του François Ozon. Η ταινία διαδραματίζεται στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30, όπου η Madeleine, μια όμορφη, νέα, άφραγκη κι ατάλαντη ηθοποιός, κατηγορείται για τη δολοφονία ενός διάσημου παραγωγού. Με τη βοήθεια της καλύτερής της φίλης, της νεαρής άνεργης δικηγόρου Pauline, αθωώνεται λόγω αυτοάμυνας. Μία νέα ζωή με δόξα και φήμη ξεκινάει, μέχρι την στιγμή που η αλήθεια αποκαλύπτεται.
Θα παρουσιάσουν οι Holy Grace και Jérôme Kaluta.

Ενώ η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 20:00 στον Κινηματογράφο Δαναό με την ταινία «Les trois mousquetaires: D’ Artagnan – Οι τρεις σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν» του Martin Bourdoulon. Η ταινία σε ταξιδέυει από το Λούβρο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, και από τα κακόφημα μέρη του Παρισιού στην πολιορκία της Λα Ροσέλ. Σ’ένα βασίλειο διχασμένο από θρησκευτικούς πολέμους και υπό την απειλή της Βρετανικής εισβολής, όπου μια μικρή ομάδα ανθρώπων διασταυρώνει τα ξίφη της και συνδέει τη μοίρα της με αυτή της Γαλλίας.
Την τελετή λήξης θα παρουσιάσουν οι Les Stamatwins.

Στο επίσημο site του φεστιβάλ υπάρχουν αναλυτικά τα προγράμματα προβολών για κάθε πόλη καθώς επίσης και στα ακόλουθα links:

Οι αίθουσες προβολών στις διάφορες πόλεις είναι οι ακόλουθες όπου μπορείς να ενημερωθείς και για τις τιμές των εισιτηρίων καθώς και για τα σημεία προπώλησης:

 • Αθήνα: Δαναός, Άστορ, Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
 • Θεσσαλονίκη: Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές
 • Πάτρα : Πάνθεον
 • Λάρισα : Victoria Cinemas
 • Ηράκλειο : Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
 • Χανιά : Αττικόν

Ενδιαφέρουσες καινούργιες προβολές ταινιών που αξίζει να παρακολουθήσεις. Διάλεξε μερικές ταινίες που θα ήθελες να παρακολουθήσεις και απόλαυσε τη μοναδική εμπειρία του σινεμά!