Η 28η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα γεμάτη εθνική υπερηφάνεια και μνήμες, αλλά και μια ευκαιρία να απολαύσεις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με οικογένεια και φίλους. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα ζεστό, πλούσιο πιάτο που θα γεμίσει το σπίτι με αρώματα από την ελληνική ύπαιθρο; Σήμερα σου προτείνουμε μια παραδοσιακή συνταγή από το Πήλιο, το Σπετσοφάι!

Τι είναι το Σπετσοφάι;

Το Σπετσοφάι είναι ένα πλούσιο φαγητό που συνδυάζει λουκάνικο, πιπεριές, ντομάτες και αρωματικά βότανα. Είναι παραδοσιακό πιάτο από το Πήλιο και έχει αγαπηθεί σ’ όλη την Ελλάδα για την απλότητα αλλά και την έντονη γεύση του. Είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες του Οκτωβρίου και για συνοδευτικό μ’ ένα καλό κόκκινο κρασί ή τσίπουρο.

Υλικά:

  • 500 γρ. λουκάνικα χωριάτικα (κατά προτίμηση πικάντικα)
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες
  • 2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες
  • 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κονσέρβα ντομάτας (400 γρ.)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
  • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:

  • Ετοίμασε τα λουκάνικα: Κόψε τα λουκάνικα σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστών. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και προσθέτεις τα λουκάνικα. Τα σοτάρεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, περίπου 5-7 λεπτά. Αφαιρείς τα λουκάνικα από την κατσαρόλα και τα αφήνεις στην άκρη.
  • Σοτάρεις τα λαχανικά: Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρεις μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτεις τις πιπεριές και συνεχίζεις το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5-7 λεπτά.
  • Προσθέτεις τις ντομάτες: Ρίχνεις την τριμμένη ντομάτα και την κονσέρβα ντομάτας στην κατσαρόλα. Προσθέτεις τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι ή τη ρίγανη. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις τη σάλτσα να βράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά.
  • Σβήνεις με κρασί: Βάζεις τα λουκάνικα στην κατσαρόλα και σβήνεις με το κόκκινο κρασί. Ανακατεύεις και αφήνεις το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και να μελώσει η σάλτσα.
  • Σερβίρισμα: Το Σπετσοφάι σερβίρεται ζεστό, συνοδευόμενο από φρέσκο χωριάτικο ψωμί για να βουτήξεις στη σάλτσα του. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσεις με ρύζι ή πουρέ πατάτας για ένα πιο χορταστικό πιάτο.

Συμβουλές για επιτυχία:

  • Αν σου αρέσει η πικάντικη γεύση, αγόρασε λουκάνικα με πιπέρι ή καυτερή πιπεριά.
  • Οι ντομάτες κονσέρβας δίνουν πλούσια γεύση, αλλά αν έχεις φρέσκες, ώριμες ντομάτες, θα κάνουν τη σάλτσα ακόμα πιο αρωματική.
  • Μην παραλείψεις το κόκκινο κρασί, καθώς δίνει μια ιδιαίτερη γευστική νότα και αναδεικνύει τις γεύσεις του λουκάνικου.

Αυτή την 28η Οκτωβρίου, μαγείρεψε το δικό σου Σπετσοφάι και απόλαυσε ένα παραδοσιακό πιάτο που θα γεμίσει το σπίτι με αρώματα και θα σε ταξιδέψει στη γεύση του Πηλίου. Καλή όρεξη! 🧡