Αρχή καλοκαιριού σήμερα με εγκαίνια μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης της Ισπανίδας καλλιτέχνιδας Clara Cebrián στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Είναι η πρώτη φορά που η Clara Cebrián εκθέτει τα έργα της στη χώρα μας, και αναμένουμε με ανυπομονησία να τα δούμε και από κοντά.

Στην έκθεσή της αυτή η Clara Cebrián διερευνά τι σημαίνει να είσαι ενήλικας στη σημερινή εποχή, αντιπαραβάλλοντας στερεότυπα που συνοδεύουν την ενηλικίωση με παιδικές φαντασιώσεις. Το πολυδιάστατο έργο της Cebrián περιπλέκει ιδέες αφαίρεσης, αναπαράστασης και υλικότητας καθώς επεξεργάζεται ένα σύνολο εικονογραφικών και αυτοβιογραφικών αναφορών, προσδίδοντας έντονο αφηγηματικό περιεχόμενο στα πιο απλά αντικείμενα και καταστάσεις.

Η καλλιτέχνιδα χαιρετίζει την ενήλικη ταυτότητα διαμορφώνοντας ένα σύμπαν αυθόρμητων σκέψεων που αγγίζουν ζητήματα κοινωνικά αποδεκτών «ενήλικων» συμπεριφορών και δραστηριοτήτων. Στις ζωγραφικές αφηγήσεις της, η ενηλικίωση παίρνει τη μορφή μιας ψηλής βουνοκορφής στην οποία όταν φτάσουμε, ανακαλύπτουμε ότι αυτή η κορυφή, αποτελεί τελικά μια απέραντη επίπεδη γη που απαιτεί προσπάθεια για διαρκή ανάπτυξη. Τα ευφάνταστα έργα της πυροδοτούν πληθώρα συνειρμών από επαναλαμβανόμενα μοτίβα που ανατρέχουν στην ιδέα της ρουτίνας και της σταθερότητας, σε οικιακά αντικείμενα και εργασίες που αποτίουν φόρο τιμής στη σχολαστική οικιακή οργάνωση που προτείνουν συνήθως οι γονείς στα ανήλικα παιδιά τους. Στις παιγνιώδεις γλυπτικές της εγκαταστάσεις, περιπλέκει τις εφαρμοσμένες με τις καλές τέχνες, ενσωματώνοντας υλικά που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της. Η αίσθηση του εαυτού δεν είναι κάτι στατικό, αλλά εξελίσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς.

Η Clara Cebrián αποδίδει συμβολική αξία, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, σε κοινωνικούς ρόλους, εμπειρίες και αντικείμενα, καλώντας μας να αναλογιστούμε το βάρος που συσσωρεύουμε και τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην δόμηση μιας ενήλικης ταυτότητας που δεν ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τη βιολογική ανάπτυξη ή από θεσμοθετημένα κριτήρια.

Μέσα από την προβολή τους, επιθυμεί να αντικρούσει τις κυρίαρχες αντιλήψεις και να προτείνει την αποδέσμευση από τα βάρη και τις προκαταλήψεις επιβεβλημένων συμπεριφορών. Με καταλυτικό χιούμορ, προσεγγίζει την ενηλικίωση και τη λεγόμενη ωριμότητα ως μια έννοια ανοιχτού τέλους. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό καλείται να διαδράσει με τα έργα, με την παρουσία της Clara ακολουθώντας τις οδηγίες της.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν απόψε 18:00 – 20:00, η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 1η Ιουλίου 2023 και οι ώρες λειτουργίας της είναι Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11.00 -20.00 καθώς και Τετάρτη & Σάββατο 11.00 –15.00.

Μια ωραία πρόταση για το απόγευμά σου και γενικά μια έκθεση που αξίζει να επισκεφτείς!