Πλησιάζει πάλι ο καιρός που κλείνουν τα σχολεία και οι περισσότεροι γονείς ψάχνουν να βρουν δημιουργικές ενασχολήσεις για τα τέκνα τους. Εκτός από τα κλασσικά αθλητικά summer camps που πραγματοποιούνται σε πολλά σχολεία και δήμους της χώρας, υπάρχουν και ορισμένα εικαστικά summer camps για όσους επιθυμούν τα παιδιά τους να έχουν μια επαφή με τις τέχνες.

Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχωρίσαμε το summer camp που θα πραγματοποιήσει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σε δυο αυτοτελείς πενθήμερους κύκλους, 19 έως 23 Ιουνίου και 26 έως 30 Ιουνίου, για παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών.

Ο κάθε κύκλος περιλαμβάνει καθημερινά πολυθεματικά εικαστικά εργαστήρια και διαδρομές σε διαφορετικούς γειτονικούς χώρους. Μέσα από ένα δημιουργικό ταξίδι αναζήτησης, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη, αντλούν έμπνευση για να εκφραστούν με ποικίλους δημιουργικούς τρόπους και ανακαλύπτουν τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι εικαστικοί της Συλλογής του Ιδρύματος.

Αναλυτικά μπορείς να δεις τις δραστηριότητες που είναι προγραμματισμένες:

Δευτέρα 19 & 26 Ιουνίου: Την πρώτη μέρα του Camp τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και αφού χωριστούν σε δύο ηλικιακές ομάδες, ξεκινά η αναζήτηση από τον εξωτερικό χώρο του Μουσείου. Παρατηρώντας και συλλέγοντας στοιχεία από τον αστικό ιστό που μας περιβάλλει και από το Μουσείο, τα παιδιά αναζητούν φόρμες και νέες τεχνικές με έμπνευση από το Μηχανικό στοιχείο του Fernand Léger και τη Μπλε σύνθεση του Jean Hélion. Με οδηγό το χρώμα και τις υφές, μαθαίνουν για τον κυβισμό και την αφαίρεση μέσα από το παιχνίδι και την αναζήτηση.

Τρίτη 20 & 27 Ιουνίου: Η δεύτερη μέρα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη γλυπτική, το upcycling και τη βιωσιμότητα! Τα παιδιά αναζητούν γλυπτικές φόρμες μέσα από μια διαδρομή που ξεκινά από τον Εθνικό Κήπο και καταλήγει στο Μουσείο, στα έργα της Barbara Hepworth, του Jean (Hans) Arp, του Alberto Giacometti και του Jean Dubuffet. Με οδηγό τις αισθήσεις τους, τα παιδιά πλάθουν με πηλό τις δικές τους μοναδικές φόρμες και κατασκευάζουν γλυπτά από ανακυκλώσιμα παιχνίδια, ανακαλύπτοντας την τεχνική του upcycling.

Τετάρτη 21 & 28 Ιουνίου: Η τρίτη μέρα είναι αφιερωμένη στους πρωτοπόρους και ιδρυτές της Σχολής Bauhaus! Μέσα από μια βόλτα στο Ωδείο Αθηνών και στη Συλλογή του Ιδρύματος αναδεικνύονται τα πρακτικά ζητήματα αλλά και η έννοια της ελευθερίας που απασχόλησαν τους ιδρυτές της Σχολής. Με οδηγό τη μουσική και τα έργα των καλλιτεχνών Paul Klee και Wassily Kandinsky, τα παιδιά πειραματίζονται με νέες τεχνικές και δημιουργούν κατασκευές mobile.

Πέμπτη 22 & 29 Ιουνίου: Την τέταρτη μέρα τα παιδιά εξερευνούν το Καλλιμάρμαρο και αναζητούν στοιχεία στο αστικό τοπίο, για να τα συλλέξουν με τη βοήθεια της φωτογραφίας. Επιστρέφοντας στο Μουσείο, τα επεξεργάζονται με έμπνευση από τεχνικές που συναντούν στα έργα των Robert Rauschenberg και Jean Fautrier και φτιάχνουν τις δικές τους 2D και 3D δημιουργίες.

Παρασκευή 23 & 30 Ιουνίου: Την τελευταία μέρα του Camp, στον αντίποδα του αστικού ιστού κυριαρχεί το στοιχείο της φύσης! Με αφετηρία τα έργα των Nicholas Krushenick και Roy Lichtenstein και με οδηγό το χρώμα και τα οργανικά σχήματα που θα υπακούσουν στους δικούς μας κανόνες, τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους τρισδιάστατες κατασκευές μαθαίνοντας παράλληλα την τεχνική του screen printing.

Το ημερήσιο πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

 • 8.30-9.00 | Προσέλευση
 • 9.00-10.00 | Εξερεύνηση με δράσεις σε εξωτερικούς γειτονικούς χώρους
  Τα παιδιά μαζί με της υπεύθυνες του Camp χωρίζονται σε δύο ομάδες και αναχωρούν για τον γειτονικό προορισμό
 • 10.00-10.30 | Δεκατιανό
  Επιστροφή στο Ίδρυμα και διάλειμμα για σνακ (το σνακ παρέχεται από το Ίδρυμα)
 • 10.30-12.30 | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ξενάγηση στη Συλλογή
  Τα παιδιά παρακολουθούν μια διαδραστική ξενάγηση στη Συλλογή και στη συνέχεια μεταβαίνουν στο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο για την υλοποίηση του εργαστηρίου
 • 12.30-13.00 | Διάλειμμα για φαγητό
  Το παιδί να έχει στην τσάντα του ένα ελαφρύ γεύμα της επιλογής σου (προτείνεται ένα κρύο γεύμα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθεί φαγητό στο ψυγείο).
 • 13.00-14.30 | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Παιδικό Εργαστήριο
 • 14.30-15.00 | Αναχώρηση

Όλα τα υλικά που έχουν επιλεγεί για το summer camp είναι φιλικά προς το παιδί και το περιβάλλον, με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Το κόστος συμμετοχής ανά κύκλο ανέρχεται στα 100€ και είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο goulandris.gr.

Ωραίες προτάσεις για να κρατιούνται οι μικροί μας φίλοι απασχολημένοι, δημιουργικά και μαθαίνοντας νέα πράγματα!