Γνώριζες ότι ενδέχεται να ελέγχεις το κινητό σου τηλέφωνο περίπου 150 φορές την μέρα; Φαίνεται εξωφρενικό νούμερο αλλά δυστυχώς έχει βάση. Μήπως και εσύ με το ξυπνάς παίρνεις το χέρι σου το κινητό σου; Για σκέψου το…

Η συνήθεια του να στέλνεις μηνύματα και να κοιτάς το κινητό σου πολλές φορές σε ωθεί σε λάθος στάση σώματος με άμεσο αποδέκτη τον αυχένα σου. Πόνοι που παρατηρούνται στον αυχένα, στην πλάτη και γενικά διάφορες μυοσκελετικές ενοχλήσεις ενδέχεται να προκαλούνται από το βάρος που ασκείται στο κεφάλι από το κοίταγμα μιας οθόνης, που μπορεί να προκαλέσει υπερδιέργερση ορισμένων μυών.

Ο αυχένας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματός σου καθώς κινεί & προστατεύει το κεφάλι σου, ενώ βελτιώνει τη συνολική κινητικότητα, αλλά μπορεί να γίνει δύσκαμπτος μετά από πολύωρη καθιστική ζωή. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις;

5 απλές ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς άμεσα από τον αυχενικό πόνο:

Προσπάθησε να κάνεις κάθε μία από τις παρακάτω ασκήσεις για 15 δευτερόλεπτα:

  • Γύρισε το κεφάλι σου αργά προς τα δεξιά και προς τα αριστερά (αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να προκαλέσεις πόνο).
  • Βάλε και τα δύο χέρια στο στήθος σου και μετά σήκωσε το κεφάλι σου πάνω και κάτω.
  • Κράτησε τα χέρια σου στο στήθος σου και γείρε το κεφάλι σου προς κάθε πλευρά έτσι ώστε το αυτί σου να κοιτάζει προς τα πάνω.
  • Τράβηξε το κεφάλι σου προς τα μέσα και, στη συνέχεια, σπρώξε το κεφάλι σου προς τα εμπρός μακριά από το σώμα σου.
  • Τέλος, μετακίνησε τον αυχένα σου από τη μία πλευρά στην άλλη, κρατώντας τα μάτια σου ευθεία μπροστά. Δοκίμασε να κάνεις την άσκηση αυτή μπροστά από έναν καθρέφτη.

Οι ασκήσεις αυτές μπορούν όντως να απελευθερώσουν τον πόνο και την καταπόνηση του αυχένα, επειδή βοηθούν στην ενεργοποίηση άλλων μυών και απελευθερώνουν την ένταση στο κεφάλι. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς αυτό το εύρος κίνησης, ώστε οι μύες να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σωστά σε όλο τους το μήκος.

Μπορείς ακόμα να βάλεις τον υπολογιστή σου σε μια υπερυψωμένη επιφάνεια, ώστε να μπορείς να κοιτάς με τα μάτια σου ευθεία μπροστά, και να κρατάς τα πόδια σου στο πάτωμα όταν κάθεσαι Επίσης, να γυρνάς περιοδικά τους ώμους προς τα πίσω μπορεί να σε βοηθήσει να θυμάσαι να εστιάζεις στη στάση του σώματός σου και να ενεργοποιείς ξανά τους μύες σου. Και φυσικά να ξεχάσεις για λίγο το κινητό ή το τάμπλετ σου και να κινηθείς ελεύθερα στον χώρο σου.

Με τις ασκήσεις αυτές θα κάνεις μια πολύ καλή αρχή, αλλά να θυμάσαι ότι θα πρέπει να εστιάσεις στη συνολική βελτίωση της στάσης του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για να αποφύγεις τους πόνους και τα ενοχλητικά τραβήγματα.