Μ’ ένα ολομέταξο μαντήλι, που δημιούργησε ο Έλληνας εικαστικός Ηλίας Καφούρος με τη λέξη «Ελευθερία» ο οίκος Hermès αποτίνει φόρο τιμής στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ θα «ντύσει» τη βιτρίνα του μαγαζιού του στο κέντρο της Αθήνας με στοιχεία από την Επανάσταση του 1821. Το μαντίλι θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση και θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα της Hermès στην Αθήνα από τις 26 Μαρτίου 2021.

hermes - scarfs

Ο γαλλικός οίκος επέλεξε το σήμα κατατεθέν του, το μεταξωτό μαντήλι το οποίο δημιούργησε για πρώτη φορά το 1937, για να στείλει το μήνυμα της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο με μια κίνηση που έχει και ανθρωπιστική χροιά. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των πανάκριβων αυτών μαντηλιών θα δοθεί για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

«Η Ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο µας συνδέεται µε το πεπρωμένο της Ελλάδας», υποστήριξε ο ελληνικής καταγωγής Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès, Pierre-Αlexis Dumas, δηλώντας την πρόθεση του Οίκου να διηγηθεί σε όλο τον κόσμο την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Ο σχεδιασμός του μαντηλιού από τον Ηλία Καφούρο, τοποθετεί τα γράμματα της λέξης «ελευθερία» μέσα σε χαρακτηριστικά τοπία από τις τρεις περιοχές της Ελλάδας, την Hπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Σπίτια σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, καμπαναριά, αρχαία περιστύλια, γέφυρες και ευωδιαστές βεράντες που φωλιάζουν μέσα σε καταπράσινα τοπία.

Hermes store

Στο κέντρο, το γράμμα «θήτα» δεσπόζει πάνω από μια λίμνη και παίρνει τη μορφή ενός γαλάζιου ματιού, το οποίο κατά την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη. Εδώ, συμβολίζει τον τρόπο που οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν ασπαστεί την πολιτιστική, την κοινωνική και την ανθρωπιστική κληρονομιά, µε το βλέμμα τους σταθερά στραμμένο προς το μέλλον. Αυτό το ιδιαίτερο μαντίλι ξεχωρίζει για τα μοναδικά του στοιχεία, αφού συνδυάζει ένα εξαίρετο σχέδιο µε μοναδικούς χρωματισμούς.

Ο Ηλίας Καφούρος εξηγεί ότι ο σχεδιασμός λειτουργεί ως στοχασμός γύρω από την έννοια της ελευθερίας, την οποία συχνά θεωρούμε δεδομένη, καθώς και την πραγματική ουσία της ανεξαρτησίας στον σημερινό κόσμο.