Οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες αρχίζουν και αυξάνονται σ’ όλα τα μέρη του κόσμου, και ιδιαίτερα στην χώρα μας. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν την εξ’ αποστάσεως εργασία, συνεργαζόμενοι κυρίως με εταιρίες του εξωτερικού, και έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να δουλεύουν χωρίς τοπικούς περιορισμούς.

Το να μπορείς να είσαι με την οικογένειά σου ή την παρέα σου σ’ ένα μέρος και ταυτόχρονα να έχεις την επιλογή να εργάζεσαι, για πολλούς είναι η ιδανική επιλογή. Παρέα με τα laptops και τα φορητά wifi αφήνουν τη δημιουργικότητά τους και την αποδοτικότητά τους να αναπτυχθούν και νιώθουν μια ελευθερία κινήσεων, όσον αφορά στην ισορροπία της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Πολλοί επαγγελματίες αρνούνται κατηγορηματικά να επιστρέψουν στο παλιό μοντέλο εργασίας που απαιτούσε φυσική εργασία σ’ ένα γραφείο, ακόμη και την επιλογή της υβριδικής εργασίας με κάποιες μέρες παρουσία σε γραφείο και κάποιες απ’ το σπίτι. Φυσικά δεν μπορούν όλοι οι επαγγελματίες να ακολουθήσουν αυτή την επιλογή, αλλά για όσους τα laptops είναι εργασιακό εργαλείο και ουσιαστικά το μόνο απαραίτητο για να είναι αποδοτικοί κι επιτυχημένοι, μπορούν άφοβα να το τολμήσουν.

Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που επιλέγουν έναν διαδικτυακό τρόπο εργασίας και εκμάθησης των παιδιών τους. Με αφορμή τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί πήραν την απόφαση να αλλάξουν τη ζωή τους μ’ έναν δραστικό τρόπο. Παρέα με τις οικογένειες τους ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη και συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά, γνωρίζοντας ταυτόχρονα νέες κουλτούρες και πολιτισμούς. Η εκπαίδευση μέσω διαδικτύου σου δίνει τη δυνατότητα να μάθεις κυριολεκτικά ό,τι θέλεις, στον χώρο και τον χρόνο της επιλογής σου. Για πολλούς το μοντέλο της εκπαίδευσης μέσω εμπειριών φαντάζει ιδανικό και θέλουν να μεγαλώσουν τη νέα γενιά με νέα πρότυπα και περισσότερες επιλογές ζωής.

i-exapostaseos-ergasia-kerdizei-edafos-2

Η όλη αυτή τάση κερδίζει ολοένα έδαφος και ειδικά τώρα εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, μπορείς να δεις πολλούς επαγγελματίες, που είτε μόνοι τους, είτε με τις οικογένειές τους, αλλάζουν τους τόπους διαμονής τους, χωρίς να στερούνται το εργασιακό τους περιβάλλον και τα έσοδά τους. Για πολλούς αυτή η επιλογή επιφέρει ακόμα και αύξηση εσόδων, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται.

Σε πολλά νησιά της Ελλάδος έχουν εγκατασταθεί προσωρινά ή ημιμόνιμα επαγγελματίες από διάφορα μέρη του κόσμου και μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τις επιλογές τους. Βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους και τις σχέσεις τους, αλλάζοντας τη ρουτίνα τους και ορισμένους φαινομενικά άκαμπτους κανόνες.

Τροφή για σκέψη για όσους και όσες έχουν βαρεθεί την καθημερινότητά τους και θέλουν να κάνουν μια αλλαγή. Τρόποι κι ευκαιρίες υπάρχουν, το μόνο που χρειάζεται είναι η δική σου θέληση και όλα είναι εφικτά!