Η Μισέλ Ομπάμα μιλά ανοικτά για την κατάθλιψη που βιώνει

Για την κατάθλιψη, που βιώνει εδώ και χρόνια, μίλησε η Μισέλ Ομπάμα αποδεικνύοντας ότι το να μιλάς είναι από μόνο του μια δυνατή θεραπεία από τις σκοτεινές ημέρες προς το φως. Σε συνέντευξή της στον Στίβεν Κόλμπερτ είπε ότι έχει μάθει να «μπλοκάρει το θόρυβο» γύρω της για να καταφέρει να ανέβει τις «ανηφόρες», ενώ αποκάλυψε ότι συνεχίζει να ακολουθεί πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης και να βρίσκεται με τους αγαπημένους της.
«Η κατάθλιψη είναι κομμάτι της ζωής. Κανείς δεν είναι συνέχεια στα «πάνω» του. Και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν κυρίως οι νέοι. Όχι, δε θα είσαι πάντα καλά. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή όλων μας, κυρίως εν μέσω πανδημίας και φυλετικής αναταραχής, που θα νιώσεις παράξενα, οπότε κάνε ένα διάλειμμα.
Στα 57 μου, ξέρω πλέον πως αυτό είναι αλήθεια. Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής σου, αναπτύσσεις τους δικούς σου μηχανισμούς και, για εμένα, αυτός ο μηχανισμός είναι να μπλοκάρω το θόρυβο που με δυσαρεστεί.
Γνωρίζοντας πως δεν μπορώ να συνεχίσω να δέχομαι όλα όσα πυροδοτούν το άγχος μου, κάνω ένα διάλειμμα. Αυτό έκανα και ως Πρώτη Κυρία. Υπήρχαν φορές που απλώς δεν μπορούσα να ακούσω τα κακά νέα για τη χώρα που έπρεπε να υπηρετήσω. Γιατί ξέρω ότι οι ειδήσεις δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως το τι είναι αυτή η χώρα…
Κάνω ένα βήμα πίσω. Περιβάλλομαι από ό,τι με κάνει να νιώθω καλά: Την οικογένεια, τους φίλους, τις βόλτες, τη γυμναστική. Οπότε, όταν μιλάω στα παιδιά μου για αυτό, προσπαθώ να τα βοηθήσω να καταλάβουν ότι τα εμπόδια είναι προσωρινά – το ίδιο και οι ευκολίες. Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Και πρέπει να έχουν προετοιμαστεί να διαχειριστούν τα πάνω και τα κάτω της ζωής.
Δεν πέρασε μέρα που να μην έβαλα τη ζωή μου σε κουτάκια για να μπορέσω να συγκροτήσω τη σκέψη μου και να βρω τη δύναμη να βγω από το σκοτάδι.
Είδα πως αν περνάω όλη τη μέρα με «σκοτεινή» διάθεση, με σβησμένα φώτα, στο κρεβάτι συνέχεια, το ίδιο νιώθω και την επόμενη. Αλλά αν σηκωθώ και κάνω το μπάνιο μου… κάτι μπορεί να γίνει εκείνη την ώρα και να μεταφερθώ σε ένα πιο χαρούμενο μέρος. Προσπαθώ να πολεμήσω την τάση να χαθώ στη δική μου άβυσσο».
Αν πιστεύεις ότι βιώνεις κι εσύ συμπτώματα κατάθλιψης, μίλα σ’ έναν ειδικό. Μη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια και να μιλήσεις για ότι σε απασχολεί!