Μια απο τις αναμνήσεις των καλοκαιρινών διακοπών είναι εκείνα τα απογεύματα στην αυλή με τις φέτες καρπουζιού, που τα παιδιά τρώνε άτσαλα, τρέχοντας να μην χάσουν το παιχνίδι τους. Τι θα ήταν άλλωστε το καλοκαίρι χωρίς όλα αυτά τα ζουμερά και τόσο βιταμινούχα φρούτα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τον μεταβολισμό;

Μια από τις περίφημες μελέτες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι αν καταναλώνει καθημερινά φρούτα το βάρος σου δεν θα αυξηθεί ακόμη κι αν συνεχίσεις να καταναλώνεις την ίδια ποσότητα φαγητού.
Και αυτό, γιατί φρούτα που περιέχουν φλαβονοειδή, έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν τον μεταβολισμό και να καίει περισσότερες θερμίδες και κυρίως λίπος.

Τα φλαβονοειδή είναι τα συστατικών εκείνα που δίνουν το χρώμα σε φρούτα και λαχανικά, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, πολλές βιταμίνες και εκτός από την δροσερή και γλυκιά τους γεύση ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό.

Το καρπούζι, ο «βασιλιάς» των καλοκαιρινών φρούτων είναι στην κορυφή. Με μόλις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ενυδατώνει τον οργανισμό, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και αργινίνη που ξυπνά τον μεταβολισμό για την καύση λίπους.

Το αχλάδι, μια πηγή βιταμίνης C, που βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης, οι φράουλες, τα μούρα, που είναι επιπλέον ευεργετικά για τον γυναικείο οργανισμό, γιατί βοηθούν στην παραγωγή ορμονών καύσης λίπους όπως η αδιπονεκτίνη και η λεπτίνη, τα ροδάκινα που είναι τεράστια πηγή ενυδάτωσης και φυτικών ινών και φυσικά τα πορτοκάλια που είναι φρούτο με αρνητικές θερμίδες. Δηλαδή περιέχει λιγότερες θερμίδες από ό, τι χρειάζεται ο οργανισμός για να κάψει τις θερμίδες του με αποτέλεσμα να σπαταλά περισσότερη ενέργεια. Σ’ αυτή την κατηγορία είναι και το σέλερι.

frouta-enisxioun-organismo-isorropoun-baros-2

Υπάρχουν όμως και φρούτα όπως τα μήλα, που αν και δεν κατατάσσονται στα καλοκαιρινά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενισχύουν πολύ τον μεταβολισμό. Είναι δε πιο αποτελεσματικά εάν καταναλώνονται ολόκληρα κι όχι ως χυμός και τα ακτινίδια, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και E και βοηθούν στην καύση λίπους, στον έλεγχο του σακζάρου στο αίμα και στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Τα κράνμπερι, που ανήκουν στην κατηγορία των superfood, με έντονη αντιοξειδωτική δράση που βοηθούν στη μείωση της υπέρτασης και της χοληστερόλης και φυσικά το αβοκάντο πηγή φυτικών λιπαρών και βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αβοκάντο ενισχύει το αίσθημα πληρότητας και καταναλώνεις πολύ λιγότερο φαγητό.

Η έρευνα του Χάρβαρντ ωστόσο επιμένει ότι η κατανάλωση φρούτων, δεν είναι το ίδιο με την κατανάλωση χυμών καθώς αφαιρούνται οι φυτικές ίνες που βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στο αίμα, και τη βελτίωση της πέψης.

Οι χυμοί είναι εξαιρετικοί για την λήψη βιταμινών και μετάλλων από φρούτα και λαχανικά και φυσικά είναι εξαιρετική μέθοδος αποτοξίνωσης του οργανισμού και ενυδάτωσής του.

Οπότε, ο συνδυασμός φρούτων και χυμών είναι η ιδανική επιλογή για την ενίσχυση του οργανισμού και του μεταβολισμού. Άλλωστε τώρα το καλοκαίρι οι επιλογές είναι πολλές και ζουμερές.