Η παράδοση θέλει τα νέα κορίτσια να τυλίγουν μια λεπτή άσπρη και μια κόκκινη κλωστή γύρω από τον καρπό τους για να μην τις «κάψει» ο ήλιος του Μάρτη, που ξεπροβάλλει από τις θαμπές μέρες του χειμώνα.
Όμως τα μαρτάκια έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα με τις κοπέλες να στολίζουν το άγαλμα της Αθηνάς και όταν τελείωνε ο μήνας έπλεναν την κόκκινη κλωστή στον Ιλισό και την έκρυβαν για τον επόμενο χρόνο για καλή τύχη.

Το συναντάμε και στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Κάποιοι λένε ότι προέρχεται από τους Αιγυπτίους και κάποιοι άλλοι ότι οι Βαλκάνιοι το υιοθέτησαν από τους Βυζαντινούς.

Το σίγουρο είναι ότι θέλει να διώξει μακριά το κακό και να φέρει τύχη και ευδαιμονία σε όποιον το φοράει. Κι ενώ τα παλαιότερα χρόνια τα παιδιά έφτιαχναν τα μαρτάκια με τις κλωστές τους, η τέχνη του τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολλούς ειδικούς που με τη φαντασία τους φτιάχνουν πραγματικά κοσμήματα!

Και για να είναι πραγματικά τυχερό, διάλεξε αυτά που δίνουν μεγαλύτερη χαρά και δύναμη σε όσους τα φτιάχνουν. Τα «Παιδικά Χωριά SOS», ο Σύλλογος «Φλόγα» και το «Make A wish» είναι στη λίστα μας με τα ωραιότερα μαρτάκια για αυτόν τον ιδιαίτερο Μάρτη. Καλό μήνα!