Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο κατανυκτική ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι μέρα σιωπής, σεβασμού και στοχασμού. Σ’ αυτή την ατμόσφαιρα περισυλλογής, ταιριάζει απόλυτα ένα γεύμα απλό, ελαφρύ και θρεπτικό, όπως μια ζεστή σούπα μινεστρόνε. Εμπνευσμένη από τη μεσογειακή διατροφή, η εκδοχή μας τιμά τις ρίζες της με φρέσκα λαχανικά.

Υλικά:

  • 1 καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 μικρό κολοκυθάκι
  • 1 πατάτα
  • 1 χούφτα φασολάκια
  • ½ φλιτζάνι αρακά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα τριμμένη ή 2 κουτ. σούπας πελτέ
  • 1 φλιτζάνι μικρό μακαρονάκι (κοφτό ή άλλο μικρό ζυμαρικό)
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτεις όλα τα λαχανικά (καρότο, κολοκυθάκι, πατάτα, φασολάκια, αρακά) και ανακατεύεις για 5 λεπτά.
  • Ρίχνεις τον πελτέ ή την τριμμένη ντομάτα, το φύλλο δάφνης και σβήνεις με το νερό ή τον ζωμό.
  • Σιγοβράζεις με κλειστό καπάκι για περίπου 30 λεπτά.
  • Προσθέτεις το μακαρονάκι και συνεχίζεις το βράσιμο για άλλα 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  • Αλατοπιπερώνεις, αφαιρείς τη δάφνη και σερβίρεις ζεστό.

Συμβουλή:

Αν θέλεις, μπορείς να πασπαλίσεις με λίγη ρίγανη ή να προσθέσεις στο τέλος λίγες σταγόνες λεμονιού για φρεσκάδα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η καρδιά της νηστείας δεν είναι μόνο διατροφική, αλλά και βαθιά πνευματική. Μέσα από ένα πιάτο λιτό όπως αυτή η σούπα, μπορούμε να νιώσουμε την αξία της εσωτερικότητας, της σιωπής και της απλότητας. Η κουζίνα μας γίνεται χώρος περισυλλογής, αγάπης και ζεστασιάς.