Αν είσαι κι εσύ ανάμεσα στα εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν κάθε χρόνο από αλλεργίες να ξέρεις ότι μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογική σου διάθεση. Οι αλλεργίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό σου καθώς και να ενεργοποιήσουν ορισμένα σημάδια κατάθλιψης.

Από τις εποχιακές έως τις τροφικές αλλεργίες, τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να κυμαίνονται από μια βουλωμένη μύτη ή ένα μικρό εξάνθημα έως πιο σοβαρές ακόμη και απειλητικές επιπλοκές για τη ζωή κάποιου. Είναι αυτονόητο ότι η επαγρύπνηση και η διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί συχνά να είναι αγχωτική και να οδηγεί στην απομόνωση του ατόμου.

Έρευνες δείχνουν ότι η ταλαιπωρία από αλλεργίες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων ψυχικής υγείας. Γιατί, λοιπόν, δεν συζητείται συχνότερα ο αντίκτυπος των αλλεργιών στην ψυχική υγεία;

Οι αλλεργίες μπορούν να είναι κυριολεκτικά άπειρες. Οι άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα φυτά, υλικά, φάρμακα, τρίχες και τρίχωμα ζώων, περιβαλλοντικούς παράγοντες και πολλά άλλα. Το να υποφέρεις από μια κρίση αλλεργίας μπορεί να είναι τραυματικό και εξαντλητικό και πολλές φορές η ψυχολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη,

Πολλοί αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι το να έχεις αλλεργίες είναι μια ιατρική κατάσταση, και ίσως γι’ αυτό οι περισσότεροι συχνά υποτιμούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ύπαρξη αλλεργιών στον πάσχοντα. Οι αλλεργίες σε τρόφιμα είναι από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες και δυνητικά οι πιο επικίνδυνες σωματικά.

Έρευνες δείχνουν ότι το άγχος, η κατάθλιψη, ακόμη και ο εκφοβισμός συνδέονται συνήθως με τη διαχείριση μιας τροφικής αλλεργίας, ιδίως σε νεαρή ηλικία. Ένα στα τρία παιδιά που έχουν τροφική αλλεργία αναφέρουν ότι εκφοβίζονται λόγω της αλλεργίας τους. Αν και οι αλλεργίες μπορεί να μην έχουν αιτιώδη σχέση με την ψυχική υγεία, υπάρχει σίγουρα συσχέτιση.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες που ζουν με αλλεργίες αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές και αισθάνονται την ανάγκη να υποβαθμίσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας επειδή δεν θέλουν να κριθούν από τους φίλους, τα μέλη της οικογένειας ή τους εργοδότες τους.

Όσον αφορά το θέμα των εποχιακών αλλεργιών, η άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολες εποχές για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Αλλά η κατάσταση φέτος μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη. Ο βήχας, το συνάχι και τα αναπνευστικά προβλήματα είναι κοινά συμπτώματα των αλλεργιών, αλλά είναι επίσης συμπτώματα του COVID-19.

Η διάκριση μεταξύ των δύο καταστάσεων μπορεί να προκαλέσει άγχος. Και όχι μόνο αυτό, η επίδειξη οποιουδήποτε από αυτά τα συμπτώματα δημοσίως έχει συχνά καταλήξει να προκαλεί μια συγκεκριμένη αντίδραση από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε κάποιον που βήχει. Ενώ είναι απολύτως κατανοητό για τους ανθρώπους να θέλουν να προστατευτούν από τον ιό, για κάποιον που βιώνει αλλεργίες, αυτό μπορεί να αισθάνεται σαν κοινωνικός αποκλεισμός.

Το άτομο μπορεί στη συνέχεια να αποφεύγει εντελώς τις κοινωνικές καταστάσεις και αυτό το επίπεδο απομόνωσης θα μπορούσε να είναι επιζήμιο σε μια περίοδο που τα συναισθήματα φόβου και μοναξιάς είναι ήδη έντονα.

Η υπνοθεραπεία έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων που προκαλούνται λόγω μιας αλλεργίας, καθώς επίσης και ο βελονισμός. Υπάρχουν αρκετοί διαπιστευμένοι θεραπευτές που μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις καλύτερα τα όποια συμπτώματα.

Το πιο σημαντικό είναι αν υποφέρεις από οποιοδήποτε τύπου αλλεργία, να μην το υποτιμάς, να μην ντρέπεσαι γι’ αυτό και να δώσεις στον εαυτό σου την απαραίτητη φροντίδα. Οι αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια των ειδικών και εσύ έτσι θα μπορέσεις να ζεις τη ζωή σου χωρίς περιορισμούς.

Πηγές: Frontiers in Psychiatry Journal, Asthma and Allergy Foundation of America, American Journal of Rhinology & Allergy