Η Μεγάλη Πέμπτη είναι πάντα η μέρα που φτιάχνουμε πασχαλινά κουλουράκια και βάφουμε τα αυγά. Μια οικογενειακή παράδοση που ήθελα να περάσει και στα δικά μου παιδιά και θα αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον.

Όμως, κάθε φορά παντρεύουμε την παράδοση με κάτι νέο βάζοντας το δικό μας προσωπικό στίγμα, αλλάζοντας κάτι στη συνταγή ή στα αυγά.

Πέρσι, αντί να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά, τα ζωγραφήσαμε με γεωμετρικά σχέδια, βούλες και ότι άλλο μας ήρθε στο κεφάλι. Αυτοσχεδιασμός στο έπακρο. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο εντυπωσιακό που μας φούσκωσε τα μυαλά και μας έδωσε ώθηση να υιοθετήσουμε τις διαφορές μας και να σκεφτόμαστε ήδη την επόμενη χρονιά. Σ’ αυτό το κλίμα, αποφασίσαμε φέτος να βάλουμε στην παρέα μας τους αγαπημένους μας φίλους.

Δεν θα καθίσουμε μόνοι μας στην κουζίνα βομβαρδίζοντας την με αλεύρια, μπογιές και πινέλα. Θα φέρουμε και ενισχύσεις… οι οποίες κατέφτασαν από το πρωί! Και όλοι ήρθαν προετοιμασμένοι, με μαγειρικές ποδιές και γάντια και το πανηγύρι άρχισε…

Έτσι, τα πασχαλινά αυγά του 2022 θα είναι κόκκινα αλλά με ζωγραφισμένα φατσάκια και πολύχρωμους σκούφους και τα κουλουράκια μας κάτι ανάμεσα σε πασχαλινά κουλούρια και μπισκοτάκια, μια συνταγή που θα την μοιραστούμε μαζί σας.

Μπορεί η κουζίνα μας να θυμίζει ήδη βομβαρδισμένη περιοχή όμως είμαστε και φέτος όλοι μαζί και σε δημιουργική διάθεση. Άλλωστε το Πάσχα και ιδιαίτερα το φετινό, μετά από δύο χρόνια καραντίνας, απαιτούσε να το περάσουμε με αγαπημένους μας.

Καλή Ανάσταση σε όλους!  

Η συνταγή μας για τα κουλουράκια

Υλικά

  • 600 γραμμάρια αλεύρι
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 220 γραμμάρια λάδι (σπορέλαιο κατά προτίμηση)
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1 αυγό
  • χυμό 2-3 πορτοκαλιών (ανάλογα με το μέγεθος)
  • ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μία λεκάνη το αυγό και τη ζάχαρη (Το ανακάτεμα να γίνει με σύρμα και όχι με σπάτουλα ή κουτάλι).
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Έπειτα, ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια, συνεχίζοντας με το ανακάτεμα ενώ προσθέτουμε και το αλεύρι σιγά-σιγά (Όταν μπει το αλεύρι, ανακατεύουμε με σπάτουλα και όχι με σύρμα).
Η ζύμη μας είναι έτοιμη, δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και ετοιμαζόμαστε για το ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω αντίσταση, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, ανάλογα με τον φούρνο που έχει ο καθένας (Χρησιμοποιούμε πάντα αντικολλητικό χαρτί).