Πες μου πόσο γελάς να σου πω τι άνθρωπος είσαι!
Χρειάζεσαι άραγε έναν λόγο για να γελάσεις; Κι αν όχι, γιατί δεν γελάς πια;
Οι άνθρωποι μεγαλώνοντας ταυτίζουν το γέλιο με το γελοίο! Θεωρούν ότι η ζωή είναι πολύ σοβαρή για να τη διακωμωδούν, να την παίρνουν στα αστεία και να σπαταλούν το χρόνο τους σε γελοιότητες γιατί τότε, οι άλλοι θεωρούν ότι είναι για γέλια!
Διακεκριμένοι επιστήμονες και κλινικές σ’ όλο τον κόσμο, όμως όπως η Mayo Clinic, υποστηρίζουν μέσα από τις μελέτες τους ότι το γέλιο είναι μια από τις ισχυρότερες θεραπείες για ασθένειες του σώματος και της ψυχής.
Με «δύο λόγια» … το γέλιο:
- Ενισχύει την πρόσληψη οξυγόνου, τονώνει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες και αυξάνει τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλό.
- Είναι αντίδοτο στο άγχος και μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
- Καταπραΰνει την ένταση, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και διώχνει τις αρνητικές σκέψεις.
- Ανακουφίζει τον πόνο καθώς λειτουργεί ως φυσικό παυσίπονο.
- Μειώνει την κατάθλιψη.
Είναι ένα πολυφάρμακο δηλαδή, που θεραπεύει πολλές και διαφορετικές ασθένειες την ίδια στιγμή και αν το παρασκεύαζε μια εταιρεία θα ήταν η πλουσιότερη και ισχυρότερη στον πλανήτη.
Παρότι το γέλιο είναι μια ασυνείδητη διαδικασία που δεν την αποφασίζεις εσύ, δεν μπορείς συνειδητά να το παράγεις.
Με τα χρόνια χάνεις την ευκολία του να γελάς και το γέλιο γίνεται μια σπάνια και πολλές φορές ανούσια διαδικασία.
Κι όμως βοηθά στο να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να σταματήσεις να τον παίρνεις πολύ στα σοβαρά. Το γέλιο είναι στάση ζωής και κρύβει βαθιές πεποιθήσεις.
Οι ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι οι φανατικοί, οι άνθρωποι με ακραίες πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις, γελούν σπανιότερα γιατί δεν βλέπουν γύρω τους τίποτα το αστείο.
Το γέλιο γι’ αυτούς είναι μέσο επίδειξης εξουσίας και επιβολής, γιατί το χρησιμοποιούν σε βάρος κάποιου άλλου.
Όταν όμως γελάς μαζί με κάποιον, μοιράζεσαι μια κοινή εμπειρία. Το γέλιο εξουδετερώνει επώδυνα συναισθήματα όπως τον φόβο, τον θυμό και την ανία και σε βοηθά να δεις με τα μάτια των άλλων.
Σε πολλές κοινωνίες υπάρχουν στην παράδοση τους ειδικές τελετουργίες γέλιου με στόχο την διαχείριση προβλημάτων στις σχέσεις και την σύσφιξη των ομαδικών και κοινωνικών δεσμών.
- Οι Εσκιμώοι της Γροιλανδίας συνηθίζουν να λύνουν τις διαφορές τους με «μονομαχίες γέλιου». Οι αντιμαχόμενοι κάθονται αντικριστά και κερδίζει αυτός που θα κάνει τους άλλους να γελάσουν περισσότερο.
- Σε πολλές αφρικανικές φυλές διοργανώνουν γιορτές γέλιου και χαράς όταν υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία της κοινότητας.
- Φυλές Iνδιάνων οργανώνουν θεραπευτικά φεστιβάλ γέλιου και μέσα από τελετουργίες γέλιου διώχνουν τα κακά πνεύματα και καλούν τα καλά.
Αντίθετα, η σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζει αυτούς που γελούν με καχυποψία. Θεωρεί ότι έχουν «λύσει τα προβλήματά τους», ότι είναι από τους «ευνοημένους», από αυτούς που «δεν έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στη ζωή» και κατ’ επέκταση «έχουν κάθε λόγο να γελούν».
Στην ουσία όμως, τους φοβάται. Γιατί δεν μπορεί να τους επιβάλλει τα στερεότυπα της και δεν νιώθουν φόβο να εκτεθούν.
Αξίζει λοιπόν να βάλεις το γέλιο στη ζωή σου. Όχι μόνο γιατί θα σε κάνει πιο υγιή αλλά γιατί θα σε κάνει πιο δυνατή!