Αν δεν το έχεις ακούσει, τότε σίγουρα κάπου το έχεις δει. Στην τσάντα της καλύτερής σου φίλης ή πάνω στο γραφείο κάποιας συναδέλφου ή σε φωτογραφίες στο Instagram. Είναι εκείνο το χρωματιστό σημειωματάριο με τους πολύχρωμους τίτλους και τα χαρούμενα σχέδια, που σου τράβηξε την προσοχή από την πρώτη κιόλας στιγμή. Πέρα από το εντυπωσιακό του περιεχόμενο όμως, τι είναι πραγματικά το bullet journal;

Το bullet journal είναι ένα σύστημα καταγραφής γεγονότων που αφορούν κυρίως την παρατήρηση του σήμερα και την οργάνωση του αύριο. Αν και θυμίζει ατζέντα, στην ουσία είναι κάτι μεταξύ ημερολογίου και σημειωματάριου, το οποίο χρησιμεύει για την οργάνωση, όχι μόνο της καθημερινότητας σου, αλλά και της ζωής σου γενικότερα. Δεν πωλείται ως σημειωματάριο με ήδη σχεδιασμένο περιεχόμενο, αλλά είναι κάτι που δημιουργείς εσύ από την αρχή, έχοντας στη διάθεσή σου ένα απλό τετράδιο, χρωματιστούς μαρκαδόρους, αυτοκόλλητες διακοσμητικές ταινίες και πολύχρωμα σχέδια με το χέρι. Το bullet journal είναι κάτι αυστηρά προσωπικό, με το αποτέλεσμά του να σχετίζεται άμεσα με την προσωπικότητά σου.

Πώς σε βοηθάει στη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας;

Ο λόγος που το bullet journal δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια απλή ατζέντα, είναι επειδή αποτελείται από ασυνήθιστες λίστες και πίνακες, οι οποίοι χρησιμεύουν για να περιγράψουν την καθημερινότητά σου, τις συνήθειες σου, αλλά και τις διακυμάνσεις της διάθεσής σου. Οι πρώτες του σελίδες μπορεί μεν να περιλαμβάνουν τις τυπικές σελίδες μιας ατζέντας (περιεχόμενα, ετήσιο ημερολόγιο, αργίες κτλ), αλλά στην πορεία οι σελίδες του μπορούν να γεμίσουν με:

 • Λίστες των προσωπικών μας στόχων (ετήσιων, μηνιαίων, εβδομαδιαίων)
 • Καταγραφές διάθεσης (mood trackers)
 • Καταγραφές καθημερινών εργασιών
 • Καταγραφές διατροφικών συνηθειών
 • Καταγραφές σωματικής άσκησης
 • Οργάνωση ελεύθερου χρόνου
 • Λίστες επιθυμιών (wish lists)
 • Λίστες με προτροπές
 • Λίστες με αποφθέγματα
 • Ασκήσεις αυτοβελτίωσης
 • Συμβουλές αυτοβελτίωσης

Ό,τι έχει να κάνει με καταγραφές, συμβάλει σημαντικά στην αυτογνωσία μας. Με το να καταγράφεις τις καθημερινές εναλλαγές της διάθεσής σου, τις διατροφικές σου συνήθειες, το πόσο νερό πίνεις καθημερινά, το αν αθλείσαι και πόσο, είναι στοιχεία που σε βοηθούν στο να παρατηρήσεις τον εαυτό σου και κατά συνέπεια να δομήσεις την αυτοβελτίωση σου, βασιζόμενη σε αυτές τις παρατηρήσεις.

Η αυτοβελτίωση έρχεται μέσω των ασκήσεων, της οργάνωσης του ελεύθερου χρόνου σου και την καταγραφή της συχνότητας πράξης των αγαπημένων σου συνηθειών. Πολλές γυναίκες κατασκευάζουν λίστες με πράγματα που τις έκαναν να αισθάνονται ευγνωμοσύνη μέσα στην ημέρα. Άλλες καταγράφουν πράξεις που τις έκαναν να αισθανθούν περήφανες για τον εαυτό τους ή δραστηριότητες που τις έκαναν απλά χαρούμενες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα και τα χαρούμενα σχέδια που χρησιμοποιούνται για το στήσιμό του, κάνουν το bullet journal ικανό στο να σου φτιάχνει τη διάθεση, αλλά και να δίνει μια πιο αισιόδοξη νότα στην καθημερινότητά σου.

Μη χάνεις χρόνο! Ξεκίνησε το δικό σου bullet journal σήμερα!

To bullet journaling βοηθά σε βάθος χρόνου την ψυχική υγεία, κυρίως με τη μέθοδο της παρατήρησης, της θέσης στόχων και εν τέλει του απολογισμού της προσπάθειας αλλαγής. Σκοπός του είναι να σε κάνει να δεις τι κατάφερες, πόσο πρόοδο έκανες από την προηγούμενη φορά, αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να τα πας ακόμα καλύτερα στο μέλλον.

Τα άρθρα που θα ακολουθήσουν, έχουν ως σκοπό να σε βοηθήσουν να γεμίσεις αυτό το σημειωματάριο με συμβουλές και ασκήσεις αυτοβελτίωσης, ώστε μέσα από τις σελίδες του να καταφέρεις βήμα βήμα να βελτιώσεις την ψυχολογία σου, τη διάθεσή σου και κατ’ επέκταση τη ζωή σου. Γι’ αυτό, μην χάνεις χρόνο! Πάρε ένα απλό τετράδιο και έλα να ξεκινήσεις αυτό το συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.

Γιατί πάντα το ταξίδι στο εσωτερικό της ψυχής σου, είναι ένα πανέμορφο ταξίδι!

Μαρία Μιχελακάκη
Συγγραφέας, Φιλόλογος Ισπανικής Γλώσσας