Τα πάντα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων, τι θέλεις και μπορείς να κάνεις τι δεδομένη χρονική στιγμή. Όσο και να θέλεις να κάνεις τα πάντα ταυτόχρονα, αυτό δεν γίνεται, τουλάχιστον όχι αν θέλεις να είσαι επιτυχημένη σ’ αυτό που κάνεις. Είναι πολύ σημαντικό να θέτεις τους στόχους σου και να έχεις τη θέληση να τους ολοκληρώσεις.

Για ορισμένους είναι πολύ εύκολο να τηρήσουν τους στόχους τους, να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους και να είναι πάντα τυπικοί στις υποχρεώσεις τους. Για κάποιους άλλους όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο. Είτε πρόκειται για κάτι που αφορά το επαγγελματικό σου περιβάλλον όπως το να διατηρείς την ψυχραιμία σου μ’ έναν απαιτητικό ή αγενή πελάτη, είτε για ένα προσωπικό στόχο όπως το να χάσεις μερικά περιττά κιλά, τα πάντα είναι θέμα νοοτροπίας και τρόπου σκέψης.

Μερικές φορές, όταν μια κρίσιμη προθεσμία είναι προ των πυλών, μπορεί να νιώθεις ότι οι περισπασμοί είναι ισχυρότεροι από σένα. Γνωρίζεις ότι πρέπει να παραμείνεις συγκεντρωμένη, αλλά ένα email από έναν συνάδελφο ή το παιδί σου που γκρινιάζει, μπορεί να σε αποσυντονίσουν και να μειώσουν την αποφασιστικότητά σου να ολοκληρώσεις το έργο σου.

Τα καλά νέα είναι ότι η δύναμη της θέλησης δεν είναι ένας περιορισμένος και σταθερός πόρος. Στην πραγματικότητα υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις βραχυπρόθεσμους πειρασμούς και να παρακάμψεις ανεπιθύμητα συναισθήματα ή παρορμήσεις.

Το κλειδί βρίσκεται στο τι πιστεύεις εσύ για την πνευματική σου συγκέντρωση. Αν πιστεύεις ότι η δύναμη της θέλησής σου είναι απεριόριστη, είναι πιο πιθανό να αντισταθείς σε παραπλανητικούς πειρασμούς και να επιμείνεις στους στόχους σου, ακόμη και τους βαρετούς και τετριμμένους.

Τι μπορείς να κάνεις όμως αν νιώθεις ότι τα αποθέματα της θέλησής σου εξαντλούνται εύκολα;

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να μπορέσεις να αυξήσεις την αποφασιστικότητά σου και να βελτιώσεις τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική σου ζωή.

  • Η γνώση είναι δύναμη. Ακόμα και η απλή ενημέρωση για τις σύγχρονες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τη δύναμη που έχουν οι ανθρώπινες συμπεριφορές, μπορεί να έχει αντίκτυπο στη ζωή σου. Και όσο πιο γρήγορα το κατανοήσεις αυτό, τόσο το καλύτερο. Ξεκίνα να ενημερώνεσαι και να διαβάζεις πράγματα που σε ενδιαφέρουν και σε κάνουν να νιώθεις καλά.
  • Επικαλέσου την αποφασιστικότητά σου. Θυμήσου κάποια φορά που κατάφερες να ολοκληρώσεις επιτυχώς μια απαιτητική εργασία. Η αξιοποίηση της μνήμης μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία σου. Μια εργασία που για κάποιον μπορεί να είναι κουραστική, για σένα μπορεί να είναι ευχάριστη και δημιουργική. Μην αφήνεις τους άλλους να καθορίζουν τις σκέψεις και τα θέλω σου.
  • Ξεκίνα με απλούς στόχους. Βάλε στον εαυτό σου μικρές και μετρήσιμες δοκιμασίες, όπως για παράδειγμα, να κάνεις υπομονή με έναν πολυλογά συνάδελφο αυτή την εβδομάδα. Απέδειξε στον εαυτό σου ότι η δύναμη της θέλησής σου μπορεί να αυξηθεί, και θα αυξηθεί, αργά αλλά σταθερά. Μόλις δεις ότι καταφέρνεις πράγματα, θα προσπαθήσεις και για άλλα πιο περίπλοκα.

Φυσικά μην περιμένεις θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος, επιμονή και υπομονή για να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και να αποκτήσεις μια νοοτροπία που τα πάντα είναι πιθανά και εφικτά. Μόλις καταφέρεις να ελέγχεις τα συναισθήματά σου και να αποφεύγεις τους περισπασμούς, θα μπορείς να πετυχαίνεις πιο εύκολα τον όποιο στόχο σου.

Μια θετική νοοτροπία ζωής θα σε βοηθήσει να είσαι πιο αποτελεσματική, υγιής και ευτυχισμένη. Δεν χάνεις και τίποτα να το δοκιμάσεις!