Πόσο συχνά καθαρίζεις το κινητό σου;

Για σκέψου απλά πόσες φορές την ημέρα αγγίζεις το κινητό σου. Μπορεί να σου φαίνεται αμέτρητες και μάλιστα συχνά το παίρνεις μαζί σου ακόμα και στο μπάνιο. Κι όμως, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, το τηλέφωνό σου μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα μικρόβια απ’ ό,τι το κάθισμα της τουαλέτας! Μιλάμε για βακτήρια όπως το E.coli, η σαλμονέλα, καθώς και ιούς όπως ο νοροϊός ή ο ρινοϊός (κοινό κρυολόγημα).
Όταν σκεφτείς ότι πολλοί ελέγχουν το κινητό τους πάνω από 200 φορές τη μέρα, καταλαβαίνεις πόσο εύκολο είναι να μεταφέρονται μικρόβια, ειδικά αν δεν πλένεις συχνά τα χέρια σου και το ακουμπάς σε διάφορες επιφάνειες. Διάβασε παρακάτω πώς να κρατάς το smartphone σου (και τον εαυτό σου) ασφαλή από βακτήρια και ιούς.
Πόσο πιθανό είναι να αρρωστήσεις από το κινητό σου
Δυστυχώς, είναι σίγουρα πιθανό. Με τόσες ώρες που περνάμε με το τηλέφωνο στο χέρι, οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται εύκολα σε επιφάνειες, πάνω μας ή και μέσα μας, ιδίως αν πιάσεις το πρόσωπό σου με άπλυτα χέρια μετά τη χρήση του κινητού. Παρόλο που η άμεση επαφή με ένα άτομο που έχει ιό ή βακτήρια (π.χ. χειραψία με κάποιον που δεν πλύθηκε σωστά) είναι συνήθως πιο «ισχυρή» πηγή μόλυνσης, αυτό δεν σημαίνει ότι το κινητό δεν εγκυμονεί κινδύνους.
Πώς να απολυμαίνεις σωστά το κινητό σου
Οι ειδικοί προτείνουν έναν συστηματικό καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ειδικά αν το ακουμπάς σε πολλούς χώρους ή το παίρνεις μαζί σου στην τουαλέτα.
- Χρησιμοποίησε μαντιλάκια με τουλάχιστον 70% ισοπροπυλική αλκοόλη: Πέρασε προσεκτικά την οθόνη, το πίσω μέρος και τις πλαϊνές επιφάνειες. Στη συνέχεια, σκούπισε με ένα μαλακό πανάκι (μικροΐνες).
- Δώσε βάση στις οδηγίες του προϊόντος: Πολλά καθαριστικά χρειάζονται να μείνουν στην επιφάνεια για συγκεκριμένο χρόνο (από 1 έως 5 λεπτά) πριν τα σκουπίσεις.
- Καθάρισε ξεχωριστά και τη θήκη: Ο ιδανικός τρόπος είναι να τη βγάλεις από το κινητό, να τη σκουπίσεις καλά και να την αφήσεις να στεγνώσει τελείως.
- Δοκίμασε θήκη UV: Ορισμένες ειδικές συσκευές χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία για να σκοτώσουν βακτήρια. Μπορεί να είναι μια καλή επιπλέον λύση.
Προσοχή στα χέρια σου
Όσο επιμελής κι αν είσαι με τον καθαρισμό του κινητού σου, τα χέρια σου είναι ο νούμερο ένα «μεταφορέας» μικροβίων. Όταν χαϊδεύεις το πρόσωπό σου, ξύνεις τη μύτη σου ή πιάνεις τα μάτια σου, εύκολα μεταφέρεις βακτήρια και ιούς στον οργανισμό σου.
- Πλύνε συχνά τα χέρια σου με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
- Προτίμησε το πλύσιμο έναντι του απλού αντισηπτικού, ειδικά αν έχεις έρθει σε επαφή με χώρους υψηλού ρίσκου (π.χ. μπάνιο).
- Θυμήσου ότι μικρόβια όπως ο νοροϊός, που συνδέεται με διάρροια και εμετό, μπορεί να παραμένουν ενεργά σε επιφάνειες ή χέρια που δεν έχουν πλυθεί καλά.
Τελικά, πόσο ανησυχητικό είναι;
Είναι αλήθεια πως τα κινητά συχνά συγκεντρώνουν πολλά μικρόβια, αλλά το πιο σημαντικό είναι να υιοθετήσεις ρουτίνες που μειώνουν τους κινδύνους. Η συχνή απολύμανση της συσκευής και η σχολαστική υγιεινή των χεριών θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις ανεπιθύμητα κρυολογήματα, ιώσεις ή γαστρεντερίτιδα.
Με απλά λόγια, απόφυγε το «σερφάρισμα στην τουαλέτα», πλένε συχνά χέρια, καθάριζε το κινητό σου και μη ξεχνάς: η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.