Συμβουλές αντιμετώπισης και διαχείρισης για όταν απλά δεν μπορείς άλλο πια

Θέλεις να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, αλλά δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα… Τι μπορείς να κάνεις; Όλο και πιο συχνά ακούς κόσμο που δεν αντέχει στο εργασιακό του περιβάλλον, θέλει να φύγει, αλλά το οικονομικό θέμα παίζει ανασταλτικό λόγο στην απόφασή του. Ειδικά και τώρα το καλοκαίρι πολλοί αν και λείπουν σε άδειες, σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μιας παραίτησης. Οι περισσότεροι βέβαια μένουν απλά στην σκέψη…
Μήπως είσαι κι εσύ μία από αυτούς; Έχω δίκιο; Αν νιώθεις ότι είσαι καθηλωμένη σε μια δουλειά που μισείς, πίστεψέ μας – το έχουμε περάσει κι εμείς αυτό. Στην πραγματικότητα, μετά την εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης (Great Resignation)» και της «Ήσυχης παραίτησης (Quiet Quitting)», δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν βαρεθεί τον εργασιακό τους χώρο.
Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αποστασιοποιούνται και ασχολούνται λιγότερο με τους εργοδότες τους. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο για πολλούς να δώσουν στα αφεντικά τους προειδοποιήσεις δύο εβδομάδων και να εξαφανιστούν. Μια δουλειά σημαίνει υγειονομική κάλυψη, σύνταξη και ασφάλεια. Πολλοί δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν τα προς το ζην, δεδομένου ότι οι ζουν με το μηνιάτικο.
Αλλά πώς να φύγεις, αν δεν έχεις κάτι άλλο ήδη έτοιμο να σε περιμένει; Μπορείς να το κάνεις ακόμα και χωρίς κάποια εναλλακτική, αρκεί να έχεις κατανοήσει τους πραγματικούς λόγους που σε οδήγησαν στην παραίτηση.
Κατανόηση των συναισθημάτων σου
Ξεκινάμε με τη φυσική πραγματικότητα του να είσαι εγκλωβισμένη σε μια δουλειά. Ένας κακός χώρος εργασίας οδηγεί σε κακή ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και σε διάφορα συμπτώματα όπως έλκος στομάχου και άλλες διαταραχές.
Η κακή ψυχική υγεία οδηγεί σε εργασιακή ανασφάλεια, και η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Ένα άτομο που πρέπει να ανησυχεί για το φαγητό και τα προς το ζην κάθε μέρα και δεν ξέρει πως θα την βγάλει την επόμενη μέρα, πώς μπορεί αυτό το άτομο να συγκεντρωθεί, να πάει στο σχολείο ή να κάνει οποιαδήποτε παραγωγική εργασία; Και όσοι βρίσκονται σε χρόνια εργασιακή ανασφάλεια, ακόμη και αν δεν παραπονιούνται, αυτό εκδηλώνεται.
Ο λόγος που δεν μπορείς να παραιτηθείς δεν είναι μόνο οικονομικός, σίγουρα παίζουν τον ρόλο τους αισθήματα υπερηφάνειας και κοινωνικής προοπτικής. Μπορεί να μην έχεις ιδέα τι άλλο μπορείς να κάνεις, ειδικά αν δεν το έχεις προσπαθήσει ποτέ.
Μερικοί άνθρωποι, όταν αντιμετωπίζουν μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση, θέλουν να παραιτηθούν. Κάποιοι άλλοι θέλουν να μείνουν και να το παλέψουν πραγματικά. Και άλλοι θα οδηγηθούν σε μια κατάσταση συναισθηματικής παράλυσης. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι έγκυρες και απαραίτητες μερικές φορές. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείς σε ποιες περιπτώσεις η επιλογή της φυγής από ένα εργασιακό περιβάλλον είναι πραγματικά σωτήρια για σένα. Αν για παράδειγμα έχεις ένα τοξικό αφεντικό, τότε σίγουρα αυτό το περιβάλλον δεν είναι ωφέλιμο για σένα.
Είναι επίσης σημαντικό για τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν πότε μπορούν να πάρουν χώρο και χρόνο προκειμένου να καταλήξουν σε μια απόφαση που είναι ασφαλέστερη και πιο άνετη. Πάρε την απόφαση να μην κάνεις τίποτα για λίγο. Απλά κάτσε και σκέψου την παρούσα κατάσταση και τις επιλογές σου.
Εκμεταλλεύσου το διάστημα αυτό και δώσε μια ημερομηνία στον εαυτό σου για το πότε θα μπορέσεις να σκεφτείς σωστά την κατάσταση και να επιλέξεις τα επόμενα σου βήματα.
Προσεγγίζοντας την οικονομική σου κατάσταση
Αν είσαι έτοιμη να φύγεις, αλλά ανησυχείς για τις οικονομικές επιπτώσεις, αξίζει να αφιερώσεις χρόνο για να τις υπολογίσεις σωστά. Συχνά, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέχονται από τον εργοδότη, όπως κάποια προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων ή από τον ΟΑΕΔ, που μπορούν να συμπληρώσουν μέρος του χαμένου σου εισοδήματος.
Καλό είναι να εξετάσεις όλα τα συστήματα υποστήριξης στον χώρο εργασίας σου. Μίλα με τους συναδέλφους σου. Κανόνισε μια συνάντηση με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και μάθε για όλες τις παροχές της εταιρείας. Δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι να έρθουν τα δύσκολα για να μάθεις για τις παροχές που δικαιούσαι.
Τούτου λεχθέντος, ακόμη και αν το οικονομικό κόστος είναι υψηλό, αν είσαι πραγματικά έτοιμη να φύγεις, προχώρα. Η παραμονή σε μια δουλειά, ειδικά σε μια αρρωστημένη, θα σου κοστίσει τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Κανένα χρηματικό ποσό δεν αξίζει την υγεία σου.
Πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου
Μέρος αυτής της σκέψης πρέπει να αφορά το επίπεδο των οικονομικών σου προνομίων.
- Μήπως υπάρχει κίνδυνος να χάσεις το σπίτι σου;
- Γνωρίζεις τις κοινωνικές ενισχύσεις που είναι διαθέσιμες στην περιοχή σου;
- Τι είδους αποταμιεύσεις διαθέτεις;
Συχνά οι άνθρωποι έχουν ένα κόλλημα να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους, καθώς σε έναν ιδανικό κόσμο, θα προορίζονταν για κάτι άλλο. Αν έχεις αποταμιεύσεις, μη φοβάσαι να τις ξοδέψεις για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να βγεις από μια τοξική εργασιακή κατάσταση.
Διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών
Κοίταξε τις επιλογές σου εκτός του χώρου εργασίας πριν φύγεις. Δες λίγο τι αγγελίες υπάρχουν, παράλληλες δραστηριότητες και ακόμη και την πιθανότητα μιας εναλλακτικής εργασίας (όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες). Ίσως, υπάρχουν άλλες θέσεις στην εταιρεία σου που θα προτιμούσες από τον τρέχοντα ρόλο σου. Ό,τι κι αν αποφασίσεις να κάνεις, είναι σημαντικό να επεξεργαστείς όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο θα κάνεις την έξοδό σου.
Μια εναλλακτική επιλογή είναι να αντισταθείς στην παρόρμηση να αφαιρέσεις κάθε ευθύνη που έχεις στη ζωή σου εκτός εργασίας και να προσθέσεις στην ζωή σου πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά.
Αν νιώθεις πολύ απομονωμένη στη δουλειά σου και λες: «Δουλεύω μόνη μου μόνη μου, θέλω να παραιτηθώ από τη δουλειά μου γιατί νιώθω τόσο μόνη», τότε ίσως θα μπορούσες να ψάξεις σε μέρη εκτός της εργασίας σου για να γίνεις μέλος μιας ομάδας. Μπορεί να πεις: «Εντάξει, λοιπόν, εκτός από τη δουλειά μου, θα καταβάλω μεγαλύτερη προσπάθεια για να ενταχθώ σε μια χορωδία ή να γίνω μέλος μιας αθλητικής ομάδας». Και ξαφνικά ίσως να μην νιώθεις τόσο απομονωμένη όταν τελειώνεις την εργασία σου. Και ίσως μια εργασιακή απομόνωση να είναι καλοδεχούμενη, επειδή έχεις αυτή την ισορροπία στη ζωή σου.
Πρέπει να βρεις μια δουλειά μερικής απασχόλησης;
Μερικές φορές, δεν μπορείς να παραιτηθείς όσο κι αν το θέλεις. Τα οικονομικά σου απλά δεν το επιτρέπουν, αλλά ίσως, μπορείς να δημιουργήσεις ένα δίχτυ ασφαλείας στο μεταξύ. Εδώ είναι που μπορεί να βοηθήσει μια δουλειά μερικής απασχόλησης.
Η εργασία μερικής απασχόλησης μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας. Επίσης, σου δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσεις έναν τομέα που δεν μπορείς στην καθημερινή σου εργασία. Το να έχεις μια δουλειά μερικής απασχόλησης με χαμηλό κόστος σημαίνει ότι μπορείς να έχεις κάποια κοινωνική αλληλεπίδραση και δημιουργική έμπνευση, ενώ παράλληλα μπορεί να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να εξερευνήσεις άλλα πράγματα.
Τα μειονεκτήματα; Το να δουλεύεις σε μία δουλειά απαιτεί ενέργεια, πόσο μάλλον σε δύο. Αυτή η επιλογή μπορεί απλώς να είναι απρόσιτη για σένα για λόγους χρόνου και, αν αυτή η εργασία μερικής απασχόλησης είναι σε παρόμοιο τομέα με την κύρια δουλειά σου, μπορεί να προσθέσει στην εργασιακή εξουθένωση που αισθάνεσαι.
Θα πρέπει να δοκιμάσεις την ανεξάρτητη εργασία (freelancing);
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή να εισέλθουν σε εταιρίες όπως η Uber. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτές τις επιλογές, όπως η δημιουργία μιας επιχείρησης ή μιας παράλληλης δραστηριότητας με τους δικούς σου όρους.
Τα μειονεκτήματα; Οι πάροχοι των μεγάλων εταιριών όπως η Uber δεν είναι γνωστοί για το θετικό εργασιακό τους περιβάλλον και η δημιουργία της δικής soy επιχείρησης απαιτεί πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήματα. Κάτι που μπορεί να μην έχεις.
Χτίζοντας ένα δίχτυ ασφαλείας
Η δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας μπορεί να πάρει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των οικονομικών σου, αλλά και της ψυχικής σου υγείας. Υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι πόροι, μεταξύ άλλων από κυβερνήσεις, σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσεις τα οικονομικά σου αν έχεις χάσει ή παραιτηθεί από τη δουλειά σου. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από τον υπολογισμό του ελάχιστου ποσού με το οποίο μπορείς να ζήσεις μέχρι την πρόσβαση στις αποταμιεύσεις σου, την εξέταση του τρέχοντος βιοτικού σου επιπέδου και του κατά πόσον μπορεί να χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές βραχυπρόθεσμα για να κάνεις την παραίτηση πολύ πιο εύκολη.
Ψυχικά, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείς την υγεία σου και να προσδιορίσεις σε ποιον μπορείς να απευθυνθείς για υποστήριξη. Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που μπορεί να σηματοδοτούν ότι ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσεις πιο προσεκτικά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψεις το τωρινό εργασιακό σου περιβάλλον.
Αν δεν μπορείς να συμμετέχεις στις δραστηριότητες της καθημερινής σου ζωής, αν η εργασία σου παρεμποδίζει την ικανότητά σου να τρως, να κοιμάσαι, να λειτουργείς στοιχειωδώς, να ντύνεσαι το πρωί, να σηκώνεσαι από το κρεβάτι , να φροντίζεις την υγιεινή σου, αν επηρεάζει τις σχέσεις σου… Αν επηρεάζει αυτά τα πράγματα μ’ έναν τρόπο που σε στενοχωρεί τότε η παροχή βοήθειας θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη.
Ανάπτυξη στρατηγικής εξόδου
Αν και φαίνεται ελκυστικό να φύγεις αμέσως, να κλείσεις την πόρτα πίσω σου και να μην ξαναγυρίσεις ποτέ, καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Ηρέμησε και κάνε στον εαυτό σου κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά και τη μελλοντική σου καριέρα, καθώς πλησιάζεις στο στάδιο όπου η αποχώρηση μοιάζει με τη μόνη βιώσιμη επιλογή.
- «Πόσο σε χρειάζεται η εταιρεία σου;
- Πόσο σε νοιάζει ότι σε χρειάζονται;
- Μήπως πετάς μια ευκαιρία στα σκουπίδια;
- Χρειάζεσαι συστάσεις;»
Αν χαλάς μια σχέση (μεταξύ σου και του εργοδότη σου), μια σχέση που θα χρειαστείς για συστάσεις ή διασυνδέσεις στο μέλλον, με το να σηκώνεσαι και να φεύγεις, τότε σκέψου τις συνέπειες του να μην έχεις ποτέ αυτές τις διασυνδέσεις στο τσεπάκι σου. Ενώ μπορείς να φύγεις αμέσως από αυτό το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον και να νιώσεις ικανοποίηση, μια τέτοια έξοδος συνοδεύεται από ορισμένα μειονεκτήματα, μεταξύ των οποίων η απουσία παροχών στον χώρο εργασίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η οικονομική ασφάλεια.
Αν μπορείς, διατήρησε τον επαγγελματισμό σου δίνοντας τουλάχιστον στον προϊστάμενό σου επαρκή προειδοποίηση (δύο εβδομάδες είναι το σύνηθες για τους περισσότερους χώρους εργασίας).
Άλλες στρατηγικές εξόδου:
- Ενημέρωσε το βιογραφικό σου σημείωμα (CV), τη συνοδευτική επιστολή και το προφίλ σου στο LinkedIn.
- Άλλαξε την κατάστασή σου στο LinkedIn και ενημέρωσε αθόρυβα τους υπεύθυνους προσλήψεων ότι είσαι ανοιχτή σε νέες ευκαιρίες.
- Προετοιμάσου για τη συνέντευξη εξόδου (αν γίνει) με τους λόγους για τους οποίους ο συγκεκριμένος χώρος εργασίας δεν σου ταίριαζε καθόλου.
- Προσάρμοσε τις δαπάνες και τις αποταμιεύσεις σου αναλόγως για όσο διάστημα βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας.
- Πάρε μέρος σε επαγγελματικές εκδηλώσεις και συνδέσου με σχετικούς επαγγελματίες του τομέα σου,
Προσπάθησε να μην το βιώσεις όλο αυτό μόνη σου και μίλα με συναδέλφους ή φίλους σου για την κατάσταση. Αν χρειαστεί ζήτησε και τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να μπορέσεις να διατηρήσεις τις ισορροπίες στη ζωή σου, ενώ αναζητάς την επόμενη εργασιακή σου ευκαιρία.
Το πιο σημαντικό μέρος είναι να μη χάνεις ποτέ την ελπίδα. Μην απογοητεύεσαι από αρνητικές απαντήσεις, αποτυχημένες συνεντεύξεις και άτομα που δεν σου ταιριάζουν. Συνέχισε και σίγουρα θα βρεις αυτό που σε εκφράζει. Η υγεία και η ευημερία σου αξίζουν περισσότερο από οποιαδήποτε δουλειά ή οποιοδήποτε μισθό.
Μπορεί το παραπάνω άρθρο να αναφέρεται κυρίως στον επαγγελματικό τομέα, πολλές αντίστοιχες καταστάσεις όμως μπορεί να αντιμετωπίζεις και στην προσωπική σου ζωή. Οι συμβουλές αυτές ταιριάζουν και στις δύο περιπτώσεις! Έχε τες στο νου σου (αχρείαστες να είναι!)