Μετά την μαζική απόδραση του Πάσχα, που η Αθήνα θύμιζε 15 Αύγουστο, πλησιάζει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που όπως φαίνεται θα είναι σχετικά ανάλογο. Αν δεν έχεις αποφασίσει τον προορισμό σου αλλά θέλεις μια μικρή απόδραση από την Αθήνα, τα κοντινά νησιά όπως η Κύθνος είναι εξαιρετική επιλογή.

Ιδιαίτερα για την Κύθνο, σου λέω από προσωπική εμπειρία ότι θα σε μαγέψει με τις αμέτρητες δαντελωτές παραλίες της, τα υπέροχα χωριουδάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα όπως το ντόπιο μέλι, το θυμάρι και η ρίγανη αλλά  και τις αμέτρητες κρυμμένες ομορφιές της.

Η Χώρα ή Μεσαριά, όπως λέγεται η πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη σε λόφο κατά μήκος του οποίου ξεδιπλώνονται τα σπίτια. Είναι μια καλή ευκαιρία να περπατήσεις στα πλακόστρωτα μονοπάτια, κάτω από περίτεχνες καμάρες και ανάμεσα από κάτασπρα σπίτια σφιχταγκαλιασμένα το ένα με το άλλο.

Έχεις πολλές επιλογές να πιείς τον καφέ σου, να φας και φυσικά να διασκεδάσεις το βράδυ πίνοντας το ποτό σου στα μπαράκια που είναι κρυμμένα στα σοκάκια.

Στη ΒΑ πλευρά του νησιού, είναι τα περίφημα Λουτρά, μια περιοχή που φημίζεται για τις θερμές ιαματικές πηγές που αναβλύζουν από τον 19ο αιώνα και επισκέπτονταν ο Όθωνας και η Αμαλία.

Σήμερα λειτουργεί υδροθεραπευτήριο με οργανωμένες εγκαταστάσεις. Μπορείς να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου και να χαλαρώσεις στα λουτρά όπου τα  νερά είναι πλούσια σε άλατα, θείο και σίδηρο και αναμειγνύονται με το θαλασσινό νερό για ένα ζεστό μπάνιο με θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις.

Η ήσυχη Δρυοπίδα, μακριά από τη θάλασσα και τους ανέμους, είναι ένας μικρός παράδεισος.

Στην Πιάτσα, τη μοναδική πλατεία του οικισμού, αλλά και μέσα στα σοκάκια θα πιείς το καφεδάκι σου, ενώ ανηφορίζοντας τις γειτονιές του Γαλατά και της Πέρα Ρούγας, θα θαυμάσετε τις ωραίες εκκλησίες. Μπορείς ακόμη και να επισκεφθείς το σπήλαιο της περιοχής . Γι’ αυτό δεν έχω προσωπική εμπειρία λόγω κλειστοφοβίας, αλλά λένε ότι είναι εξαιρετικά προσεγμένο και καλοδιατηρημένο.

Αν πάλι είσαι από αυτούς που έχουν ήδη τολμήσει ένα μπάνιο στη θάλασσα, η παραλία της χίλιο φωτογραφημένης Κολώνας σε περιμένει. Μπορείς να πας με το αυτοκίνητο -αν και δεν στο συνιστώ καθώς ο δρόμος είναι πολύ στενός και δεν χωρούν δύο αυτοκίνητα ανά κατεύθυνση ή με το καραβάκι από τον λιμάνι του Μέριχα, άνετα και ξεκούραστα.

Όταν θα φτάσεις σε περιμένει μια στενή λωρίδα παραδεισένιας αμμουδιάς που βρέχεται από δύο θάλασσες σχηματίζοντας δυο ανεξάρτητες παραλίες. Το μόνο άσχημο της παραλίας είναι το beach bar του. Πολύ ακριβό για το τίποτα, με πολύ κακό service και κακή καθαριότητα.

Το νησί έχει πολλά ακόμη να δεις αλλά για μια διήμερη απόδραση αυτά φτάνουν και περισσεύουν.
Καλή ξεκούραση, διασκέδαση και καλή Πρωτομαγιά!