Μια επανάσταση στα ρούχα μόλις ξεκίνησε, καταρρίπτοντας επιτέλους τον ηλικιακό ρατσισμό στη μόδα. Γυναίκες άνω των 45 ετών αρχίζουν να εμφανίζονται με μίνι φούστες στις καθημερινές τους εμφανίσεις.

Πριν από 40, 50 χρόνια ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις γυναίκες άνω των 45 ετών (ακόμη και 40 ετών) να φορούν μίνι φούστες στην καθημερινότητά τους. Οι γυναίκες είχαν την τάση να εγκαταλείπουν τα πιο νεανικά ενδύματα της γκαρνταρόμπας τους όταν βίωναν τη μητρότητα -σε πολύ μικρότερη ηλικία από τον σημερινό μέσο όρο- και κατέληγαν να συμβιβάζονται μ’ έναν πιο κλασικό τρόπο ντυσίματος.

Στην Ευρώπη, ακόμη και στα πιο φιλελεύθερα κοινωνικά στρώματα, η επίδειξη των ποδιών πάνω από το γόνατο ήταν κοινωνικά αποδεκτή μέχρι τη δεκαετία του 1960, μόνο μεταξύ των νεότερων γυναικών. Η μεταπολεμική μόδα ήταν εξαιρετικά συμβατική και το New Look που αργότερα μεταμόρφωσε τις γκαρνταρόμπες συνέχισε να επιβάλλει τον κώδικα μέχρι το γόνατο που μέχρι σήμερα παραμένει άγραφος κανόνας στα ελεύθερα επαγγέλματα, στα δημόσια αξιώματα και στους βασιλείς (πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε σκάνδαλο επειδή η Μέγκαν Μαρκλ τόλμησε να εμφανιστεί δημόσια με φούστα που επέτρεπε κάτι ανήκουστο: να φαίνονται τα πόδια της!).

Όταν η Mary Quant που σχεδίασε τη μίνι φούστα τη δεκαετία του 1960, παρουσίασε για πρώτη φορά το ρούχο της, το έκανε με το σύνθημα «Θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας». Μια επαναστατική φιλοσοφία που καθιστούσε σαφές ότι, ακόμη και αν οι γυναίκες ήθελαν να καλυφθούν, θα επαναστατούσαν και θα έδειχναν κάτι τόσο φυσικό όσο τα πόδια τους. Αυτό αποτέλεσε μέρος της αισθητικής επανάστασης του Swinging London, ενός κινήματος που εκδημοκρατίζει τη μόδα και την απελευθερώνει από τα ταμπού, αλλά και ιεροποιεί τη νεότητα: ποτέ άλλοτε το πρότυπο της μόδας δεν ήταν μια γυναίκα τόσο νέα όσο και λεπτή, όπως η Twiggy ή η Jean Shrimpton. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μάης του ’68, ένα άλλο μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα, κατέληξε να καθιερώσει την ιδέα ότι η νέα μόδα ήταν για τις νεαρές απελευθερωμένες γυναίκες, παρά το γεγονός ότι, ακόμη και τότε, ο κύριος όγκος των πελατών αποτελούνταν από ώριμες γυναίκες με μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το παγκόσμιο στερεότυπο, σύμφωνα με το οποίο η νεότητα ήταν το μόνο στάδιο της ζωής που μπορούσε να συνδεθεί με την απελευθέρωση, αρχίζει επιτέλους να αλλάζει.

Εν έτη 2022 μπορεί να δούμε διάσημες γυναίκες με επιρροή, όπως η βασίλισσα Λετίσια (48 ετών), να φορούν μίνι φούστες και να είναι κολακευτικές, πανέμορφες και λαμπερές μέσα από τις φούστες και τα κοντά φορέματά τους. Η Melanie Griffith επίσης πήγε επίσης να γιορτάσει τα 65α γενέθλιά της στο San Vicente Bungalows, ένα πριβέ κλαμπ στο Λος Άντζελες, φορώντας ένα μαύρο φόρεμα με μίνι φούστα σε συνδυασμό με πουά καλσόν και στρατιωτικές μπότες. Η Penélope Cruz ήταν άλλη μία από εκείνες που επέλεξαν κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν των βραβείων και των επιδείξεων μόδας να εμφανιστεί με μίνι φούστα.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα για το πώς οι σημερινές γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να γιορτάσουν τα γενέθλιά τους όπως οι μητέρες ή οι γιαγιάδες τους. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση αν μια γυναίκα άνω των 45 αποφασίζει να δείξει τα γόνατά της. Οι άγραφοι κανόνες που ίσχυαν στο παρελθόν αρχίζουν να χάνουν την ισχύ τους και βλέπουμε τους στυλίστες να αλλάζουν πλέον τις συμβουλές τους στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αν κι εσύ θέλεις να φορέσεις μια μίνι φούστα, αλλά διστάζεις λόγω της ηλικίας σου, τόλμησέ το και φόρεσε την! Θα νιώσεις υπέροχα και σίγουρα θα σε θαυμάσουν!