Εν όψει τριημέρου, σου έχουμε 2 ήρεμες και ανάλαφρες επιλογές για να διαβάσεις στον ελεύθερο χρόνο σου! Δύο αναγνώσματα που θα σε κάνουν να ταξιδέψεις σε διάφορα ειδυλλιακά μέρη της Ελλάδος μέσα από καρτ ποστάλ και σε διάφορες πτυχές του εαυτού σου μέσα από μία «μαγική» βιβλιοθήκη.

Ξεκινάμε με το «Καρτ Ποστάλ» της Victoria Hislop, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Ένα ταξίδι, τόσο φυσικό όσο και πνευματικό, καταγράφεται σε μια σειρά από καρτ ποστάλ και στη συνέχεια σ’ ένα σημειωματάριο, το οποίο ταχυδρομήθηκε σε μια γυναίκα που ο αποστολέας δεν γνώριζε. Περιγράφονται όμορφα μέρη της Ελλάδος που παραπέμπουν σ’ ένα ειδύλλιο, ωστόσο αυτή δεν είναι μια ιστορία για έναν χαμένο παράδεισο που βρέθηκε. Όπως σε οτιδήποτε αγγίζει ο άνθρωπος, υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά.

Η ιστορία ξεκινάει στο Λονδίνο, όπου η Έλι, μια νεαρή γυναίκα εργάζεται στις τηλεπωλήσεις έχοντας εγκαταλείψει το πατρικό της σπίτι στο Κάρντιφ για να αναζητήσει τα λαμπερά φώτα της πρωτεύουσας. Όμως κάτι εξακολουθεί να λείπει από τη ζωή της. Όταν στο υπόγειο διαμέρισμά της αρχίζουν να καταφθάνουν καρτ ποστάλ, που απευθύνονται στην Σ. Ίμποτσον, που υποθέτει ότι πρέπει να ήταν η προηγούμενος ένοικος, τις δίνουν μια ελπίδα. Τα καρτ ποστάλ είναι υπογεγραμμένα μόνο με το γράμμα «Α» και φτάνουν με μια κανονικότητα που αρχίζει ασυναίσθητα να περιμένει και να αναμένει, σαν ένα αποκορύφωμα στις γκρίζες μέρες της. Καρφιτσώνει τις κάρτες σ’ έναν αχρησιμοποίητο πίνακα, θαυμάζει τον πίνακα που δημιουργείται και ονειρεύεται την προέλευσή τους.

Όταν, μετά από πολλούς μήνες, η ροή των επιστολών σταματά, αποφασίζει ότι είναι καιρός να δράσει. Παίρνει την απόφαση να επισκεφθεί η ίδια κάποια από τα μέρη που αναφέρονται στα καρτ ποστάλ, και συγκεκριμένα το Ναύπλιο. Το πρωί της αναχώρησής της φτάνει ένα δέμα που περιέχει ένα σημειωματάριο. Το προσθέτει στις αποσκευές της και διαβάζει ένα μέρος του κάθε βράδυ όσο λείπει.

O «Α» είναι ένας μεσήλικας εμπειρογνώμονας τέχνης που γράφει ένα βιβλίο για την κυκλαδική γλυπτική. Χρησιμοποιεί την προκαταβολή του εκδότη του για να χρηματοδοτήσει την έρευνα, ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και τα νησιά της. Συναντά φιλόξενους ντόπιους που του προσφέρουν μια πληθώρα ιστοριών με βάση την κάθε τοποθεσία. Αφηγείται τα ταξίδια του και ανέκδοτα, ζωγραφίζοντας την εικόνα μιας μεταβατικής Ελλάδας. Η οικογένεια εξακολουθεί να είναι το παν. Η οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της και οι δυσαρέσκειες που προκαλεί διερευνώνται με ήρεμο και επεξηγηματικό τρόπο.

Η Ελλάδα που απεικονίζεται είναι η Ελλάδα μιας κοινωνίας που έχει συνηθίσει να πρέπει να παλεύει για την ελευθερία της. Αναφέρονται οι ιστορίες της Αρχαίας Ελλάδας, της τουρκικής κατοχής που διήρκεσε αιώνες, καθώς και οι πιο πρόσφατες εμπειρίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ομορφιά του τοπίου και του τρόπου ζωής παρουσιάζονται ποικιλοτρόπως. Μπορεί να είναι τόσο τέλεια όσο θα μπορούσε να επιθυμήσει ένας τουρίστας, αλλά υπάρχουν και πολλές αποχρώσεις του γκρίζου.

Θα μπορέσει άραγε η Έλι να βρει την δική της πορεία, πριν την επιστροφή της στο Λονδίνο;

Στη συνέχεια σου παρουσιάζουμε τα «Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη», του Matt Haig ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, που κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Το βιβλίο θέτει το ερώτημα, «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ζεις;». Ο κύριος χαρακτήρας του είναι πολύ καταθλιπτικός και πιθανώς αυτοκτονικός και δεν βλέπει το νόημα της ζωής, αλλά στη συνέχεια σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια της ιστορίας αρχίζει να αναπτύσσει ένα θαυμασμό προς την ανθρωπότητα και τη ζωή.

«Ανάμεσα τη ζωή και στον θάνατο υπάρχει μία βιβλιοθήκη. Και μέσα σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη, τα ράφια συνεχίζονται επ’ άπειρον. Κάθε βιβλίο σου δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσεις μιαν άλλη ζωή που θα μπορούσες να έχεις ζήσει. Να δεις πώς μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν είχες κάνεις διαφορετικές επιλογές… Θα είχες κάνει κάτι διαφορετικό, αν είχες την ευκαιρία να αναιρέσεις αυτά για τα οποία μετάνιωσες;».

Αυτό το βιβλίο σε αναγκάζει να κάνεις δύσκολες ερωτήσεις, όπως τι είναι αυτό που δίνει αξία, χαρά και νόημα στη ζωή σου; Κατά πόσο τα όνειρά σου για σένα και το μέλλον σου είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείς; Το βιβλίο αναφέρεται επίσης και στις τύψεις, και για το πώς τις περισσότερες φορές οι τύψεις είναι ένα σωρό χαζομάρες για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις και που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο βάρος στη ζωή σου.

Η πρωταγωνίστρια, η Νόρα, είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, που έχει ζήσει τη ζωή της προσπαθώντας να ευχαριστήσει τους άλλους. Η Νόρα έχει απογοητευτεί από τη ζωή της, έχει χάσει τη γάτα της, τη δουλειά της και είναι καταβεβλημένη από το βάρος μιας ζωής γεμάτης τύψεις. Μπαίνει στον πειρασμό να κάνει σκέψεις αυτοκτονίας που την κάνουν να καταλήξει στη βιβλιοθήκη του μεσονυχτίου.

Μια βιβλιοθήκη «μαγική», που διαθέτει απεριόριστο αριθμό βιβλίων που κάθε άλλο παρά συνηθισμένα είναι, Η Νόρα έχει την ευκαιρία να δει πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή της αν κάθε απόφαση που έπαιρνε ήταν διαφορετική. Τα βιβλία απεικονίζουν τις ατελείωτες δυνατότητες που κρύβει η ζωή για τη Νόρα και για όλους. Η Νόρα εξερευνά με περιέργεια κάθε βιβλίο και τις πολύ διαφορετικές ζωές που θα μπορούσαν να είναι οι δικές της. Ζωές διαφορετικές με άλλους συνοδοιπόρους κάθε φορά. Σε κάθε βιβλίο/ζωή που επιλέγει υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, καθώς κάθε απόφαση και επιλογή που γίνεται, περιέχει στοιχεία χαράς, λύπης, πόνου που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Καμία ζωή δεν είναι τέλεια από μόνη της.

Ένα βιβλίο που θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ένα καλογραμμένο, συγκινητικό μυθιστόρημα που θα σε βάλει σε σκέψεις και ίσως σου δώσει μια νέα προοπτική για τη ζωή. «Τι θα γινόταν αν το είχα κάνει διαφορετικά;».

Μην ξεχάσεις λοιπόν να προσθέσεις αυτά τα βιβλία στις αποσκευές σου και να απολαύσεις το τριήμερό σου!