Τι είναι λοιπόν η μεγάλη επανεκκίνηση; Ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, θεωρεί ότι η πανδημία COVID-19 μπορεί να γίνει καταλύτης και να επιταχύνει τις απαραίτητες συστημικές αλλαγές που χρειάζεται το τρέχον σύστημα διακυβέρνησης ώστε οι κοινωνίες να οδηγηθούν σ’ ένα καλύτερο, πιο δίκαιο και με μεγαλύτερο σεβασμό στη φύση κόσμο.

Βεβαίως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε με ακρίβεια τι συνεπάγεται η πανδημία COVID-19, αλλά ο σκοπός του βιβλίου των Σβαμπ και Μαλερέ, είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να συλλάβει την πολυεπίπεδη διάσταση των επερχόμενων αλλαγών.

Κάποιες πιθανές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι η μερική υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης και η άνοδος του εθνικισμού, η αυτοματοποίηση σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους μέσω της αυξανόμενης δύναμης της τεχνολογίας, η πιο ευρεία παρακολούθηση των πολιτών με σκοπό της εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, ριζοσπαστικά μέτρα κοινωνικής ευημερίας και φορολόγησης αλλά ακόμα και πιο ακραίες αλλαγές όπως σοβαρές γεωπολιτικές αναδιατάξεις.

Μπροστά στους κινδύνους και τις αβεβαιότητες, η Μεγάλη Επανεκκίνηση είναι η πρόταση να επαναδιαπραγματευτούμε το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» όπως λένε οι συγγραφείς.

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνεται, και θεωρείται ότι αντιστοιχεί στις φιλόδοξες προσδοκίες των εκφραστών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης για έκρηξη της παραγωγικότητας, έχει δύο χαρακτηριστικά: πρώτον μια ευρύτερη πρόνοια κοινωνικής βοήθειας, κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και βασικών ποιοτικών υπηρεσιών και δεύτερον μια κίνηση προς την ενισχυμένη προστασία των εργαζομένων που είναι σήμερα πιο ευάλωτοι.

Καλώς ή κακώς οι πιθανότητες για αλλαγές και για μια νέα τάξη πραγμάτων είναι πλέον απεριόριστες.
Οι κοινωνίες θα μπορούσαν να τείνουν προς την μεγαλύτερη αλληλεγγύη ή τον ατομικισμό, να ευνοήσουν τα συμφέροντα των λίγων ή των πολλών, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον δρόμο για την προστασία του περιβάλλοντος και των παγκόσμιων πόρων ή να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση.

Η ουσία είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την πρωτοφανή ευκαιρία για να φανταστούμε εκ νέου τον κόσμο μας με στόχο να τον κάνουμε καλύτερο και πιο ανθεκτικό, καθώς θα ξεπερνάμε αυτή την παγκόσμια κρίση.

Σίγουρα ένα προφητικό βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις για το μέλλον που έρχεται…

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Α.Α. Λιβάνη.