Μια διαφορετική ιστορία έμπνευσης και ελπίδας, η σημερινή μας πρόταση, από τον Paulo Coelho, αγαπημένο μας συγγραφέα. Στο βιβλίο του «Ο τοξοβόλος» αναφέρει μέσα από παραδείγματα τη στάση ζωής που μπορεί κάποιος να ακολουθεί για να βελτιώνει συνεχώς τη ζωή του.

Η τοξοβολία χρησιμοποιείται ως παράδειγμα, ως αλληγορία για τις καταστάσεις που βιώνουν όλοι καθημερινά, τα προβλήματα, τις χαρές, τις έγνοιες και τις απολαύσεις. Το τόξο, το βέλος, η χορδή, ο στόχος αναλύονται διεξοδικά και παρομοιάζονται με καθημερινές καταστάσεις και αποφάσεις που καλείται κάποιος να πάρει.

Ο δρόμος του τόξου που περιγράφει πολύ παραστατικά ο Paulo Coelho αφορά όλες τις πτυχές της ζωής, όχι μόνο την τοξοβολία, και αναφέρει τις αρετές που πρέπει να διακρίνουν κάποιον για να μπορέσει να πετύχει τον εκάστοτε στόχο του.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο Τετσούγια, ο καλύτερος τοξοβόλος της χώρας, που έχει αποσυρθεί από την τοξοβολία και εργάζεται ως ταπεινός ξυλουργός. Μετά από μία απροσδόκητη επίσκεψη που δέχτηκε μια μέρα στο εργαστήριο του, αποφάσισε να μεταδώσει τις γνώσεις του σ’ ένα νεαρό αγόρι, όπως ένας καλός δάσκαλος.

«Τι είναι ένας δάσκαλος; Κάποιος που εμπνέει τον μαθητή να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ανακαλύψει μια γνώση που ήδη υπάρχει στην ψυχή του.»

Αν δεν μοιράζεσαι αυτό που κάνεις με άλλους δεν θα μάθεις ποτέ τα δικά σου προτερήματα και μειονεκτήματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε να αναζητήσεις άτομα που ενδιαφέρονται γι’ αυτό που κάνεις. Οι σύμμαχοί σου θα είναι άνθρωποι που δεν φοβούνται να κάνουν λάθη. Και αυτό ακριβώς είναι το είδος των ανθρώπων που μεταμορφώνουν τον κόσμο γιατί μπορεί μετά από πολλά λάθη να καταφέρουν να πετύχουν κάτι που μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην κοινότητά τους.

Να συμπορεύεσαι με ανθρώπους που δε διστάζουν να αλλάξουν κατεύθυνση όταν συναντούν κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο ή όταν ανακαλύπτουν μια καλύτερη ευκαιρία.

«Το τόξο είναι η ζωή. Η πηγή όλης της ενέργειας. Το βέλος θα φύγει κάποια μέρα. Ο στόχος είναι πολύ μακριά. Όμως το τόξο θα μείνει μαζί σου και πρέπει να γνωρίζεις πώς να το φροντίσεις.
Το βέλος είναι η πρόθεση. Είναι αυτό που συνδέει τη δύναμη του τόξου με το κέντρο του στόχου. Η πρόθεση πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρη, ειλικρινής και ισορροπημένη.
Ο στόχος είναι ο σκοπός που πρέπει να επιτευχθεί. Τον έχει επιλέξει ο τοξοβόλος και παρότι είναι μακριά, δεν μπορούμε να τον κατηγορούμε όταν αποτυγχάνουμε να τον πετύχουμε.»

«Ο τοξοβόλος μαθαίνει όταν ξεχνά όλα όσα έχουν σχέση με τους κανόνες του δρόμου του τόξου και προχωρά σε δράση απλά με τον ένστικτό του. Για να μπορέσει όμως να ξεχάσει τους κανόνες, είναι απαραίτητο να τους γνωρίζει και να τους σέβεται.»

Ένα πολύ εύκολο και ευχάριστο ανάγνωσμα που μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για σένα. Καλά διαβάσματα!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Α. Α. Λιβάνη.